jędrek Opublikowano 24 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2021 Witam Dłubaniny dalej... Światło na pionowym i prawie pokryty kadłub. Klosz lampy odlany z barwionej żywicy. Dioda na płytce+ mały radiator z blachy aluminiowej. Obsadę klosza z gwintem zrobiłem z elementy metalowego od e-papierosa (odpowiednia średnica i drobny gwint). navi pion m.mp4 navi pion m.mp4 2 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.pilot Opublikowano 24 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2021 Układ sterujący oświetleniem wykonałeś sam?Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. jędrek Opublikowano 25 Sierpnia 2021 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2021 10 godzin temu, robert.pilot napisał: Układ sterujący oświetleniem wykonałeś sam? Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka W takie rzeczy się nie bawię, sterownik zakupiony na Aliexpress. Przymiarka modelu w całość. 7 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bojan Opublikowano 25 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2021 Piękna robota, kibicuję dalej ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_Matejko Opublikowano 31 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2021 Elegancka robota ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. jędrek Opublikowano 1 Września 2021 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 1 Września 2021 Dzięki Koledzy?, troszkę dalej podłubane. Konstrukcja kopyta na maskę (będzie foremka). Statecznik poziomy będzie demontowany do transportu, mocowanie do kadłuba to z przodu kołeczki szklane 3,5mm i z tyłu śruba M5. 5 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom Opublikowano 2 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2021 Słuszne rozwiązanie z tym demontowalnym poziomym, zawsze jest problem przy transporcie, szczególnie przy tych rozmiarach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
model Opublikowano 2 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2021 A jaką kolega zastosuje końcówkę popychacza oczywiście odpinaną i zakładaną na dźwignie steru ale jaką konkretnie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek Opublikowano 2 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Września 2021 12 godzin temu, model napisał: A jaką kolega zastosuje końcówkę popychacza oczywiście odpinaną i zakładaną na dźwignie steru ale jaką konkretnie ? Na pewno będzie to końcówka kulowa, ale jaka nie wiem, mam ich kilka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAFALR30 Opublikowano 2 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2021 W dniu 24.08.2021 o 11:14, jędrek napisał: Świetne rozwiązanie z tym gniazdem do montażu diody. A ja zawsze lutowałem końcówki diod LED I musiałem robić w skrzydle większej średnicy otwór by schować polutowane kabelki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
solainer Opublikowano 3 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2021 Montaż fajny ale ten led nie ma radiatora, czy nie boisz się że po 5 min się spali? Obecnie pracuje nad oświetleniem do Sabre i buduję moje lampy bazując na rozwiązaniu z Unilight. Przyklejam diody do radiatora i dodatkowo montuję wyłącznik termiczny na 65 stopni Celsjusza przyklejony do radiatora w celu zabezpieczenia diod przed przegrzaniem. Diody Powerled naprawdę wydzielają dużo ciepła. Po 10 min święcenia radiator jest gorący, a po zamontowaniu w skrzydle będzie pewnie jeszcze cieplejszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek Opublikowano 3 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Września 2021 6 godzin temu, solainer napisał: Montaż fajny ale ten led nie ma radiatora, czy nie boisz się że po 5 min się spali? Obecnie pracuje nad oświetleniem do Sabre i buduję moje lampy bazując na rozwiązaniu z Unilight. Przyklejam diody do radiatora i dodatkowo montuję wyłącznik termiczny na 65 stopni Celsjusza przyklejony do radiatora w celu zabezpieczenia diod przed przegrzaniem. Diody Powerled naprawdę wydzielają dużo ciepła. Po 10 min święcenia radiator jest gorący, a po zamontowaniu w skrzydle będzie pewnie jeszcze cieplejszy. LED ma radiatorek z blaszki 1mm o średnicy diody. Dioda przyklejona jest na pastę do radiatorka i całość przyklejona do płytki z bolcami. Po kilku minutach świecenia błyskami nie za bardzo całość się grzeje. Mam nadzieję, że będzie OK. Jedynie dioda światła lądowania będzie miała większy radiator, bo raz, że się zmieści i dwa będzie świecić światłem ciągłym. Ponadto te wszystkie światełka to tylko pewien gadżet i nie muszą się świecić przez cały lot?. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HELIKOPTER Opublikowano 3 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2021 Andrzej , świetnie się to ogląda i czyta. Super robota. \\\\\\\\\\\Gratulacje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. jędrek Opublikowano 9 Lutego 2022 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2022 Witam Trochę przerwy było w pracach przy modelu. Ale powoli zaczynamy dalej. Przygotowuję kopyto pod formę na maskę. 7 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek Opublikowano 15 Lutego 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2022 Po zalaminowaniu, zgrubnym szpachlowaniu, szlifowaniu, nałożyłem szpachlę wykańczającą. Używam szpachli natryskowej Novol nakładanej w moim przypadku gąbką. Bardzo dobrze się szlifuje. 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.pilot Opublikowano 15 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2022 Metoda traconego kopyta? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek Opublikowano 15 Lutego 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2022 Nie, to jest kopyto do zrobienia formy. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. jędrek Opublikowano 25 Lutego 2022 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2022 Kopyto wyszlifowane, pomalowane (krótko się pisze ale roboty trochę było?). Forma będzie trzyczęściowa, trzeba było więc zrobić mały "mebel". Przed laminowaniem pomalowane alkoholem poliwinylowym. 10 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyrax_ojz Opublikowano 25 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2022 jaką farbą pomalowane jest kopyto? szara taśma na mdf a czym uszczelnione? prosił bym o nieco bardziej szczegółowy opis z jakich konkretnie żywic będzie ta forma przyda mi się przy produkcji maski do piperka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek Opublikowano 28 Lutego 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2022 Podkład i farba na zewnątrz to akrylowe Motip. Podkład szary (nie robiłem fotek pomalowanego kopyta). Zewnętrzna farba czarny połysk. Obie farby w sprayu. Właściwszym było by użycie samochodowych akryli dwuskładnikowych. Można nałożyć grubszą warstwę i są twardsze. Ale robiłem już na zwykłych Motipach i było OK. Jeśli chodzi o żywicę używam L285 z utwardzaczem L286, zarówno na formę jak i na laminowanie maski. Jeśli chodzi o uszczelnienie krawędzi używam zwykłej plasteliny, lepsza jest plastelina techniczna ale akurat nie mam. 2 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi