model Opublikowano 18 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2021 Tak masz rację linie podziału zrobiłem ołówkiem tym takim bardzo cienkim, z wymiennymi wkładami, zbyt się nie rozpędzałem ograniczyłem się tylko do głównych linii i podwozia potem na koniec skrzydełko prysłem bezbarwnym matem dla utrwalenia, kadłub się maluję analogicznie jak skrzydło dojdą tylko okopcenia z rur wydechowych. Ps. Coś tam zważyłem i wyjdzie chyba na gotowo 1000g zależy od wyposażenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 18 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2021 1000g? Ładnie. Z jakim pakietem tyle Ci wychodzi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
model Opublikowano 18 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2021 No na razie orientacyjnie mogę powiedzieć że z pakietem xtron 40c 4s 2200mah 245g ale ta tak raczej max , może trafić mniejszy pakiet po montażu silnika śmigła i regulatora się okaże jaka waga będzie potrzebna do fajnego wyważenia. Ps. Pusty samolot z 4 serwami na gotowo będzie ważył 600g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 18 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2021 To raczej bedziesz mial 1100g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
model Opublikowano 18 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2021 No może i tak się okazać, ale oficjalne ważenie jeszcze przed nami ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
merlin71 Opublikowano 18 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2021 Wrzucił byś jakies foto... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
model Opublikowano 18 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2021 Nie ma sprawy dziś po 15 wrzucę co tam wymalowalem, tak na 100% nie jestem zadowolony bo tak trochę sprzecik wygląda zabawkowo, szczerze to przydał by się kompresor i aerograf ale w blokach ciężka sprawa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAFALR30 Opublikowano 18 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2021 3 godziny temu, model napisał: Nie ma sprawy dziś po 15 wrzucę co tam wymalowalem, tak na 100% nie jestem zadowolony bo tak trochę sprzecik wygląda zabawkowo, szczerze to przydał by się kompresor i aerograf ale w blokach ciężka sprawa. Ja na czas malowania "wypożyczam" ? od członków rodziny łazienkę i da się malować modele ? Do namalowania linii podziały blach mojego małego modelu Me109 idealnie nadawały się ołówki o twardości 3B i 5B - pozostawiają niewielkie wgłębienia, farba nie pęka a grafit pozostawia subtelne zabrudzenia, które można delikatnie porościerać palcem czy wacikiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
model Opublikowano 18 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2021 Oki kolega jeśli chodzi o kamo i malowanie stoi oczko wyżej ode mnie dzięki właśnie aero..... Kurcze u mnie to by musiało być w najwyższej tajemnicy robione pod nieobecność czułego nosa mojej drugiej połowy ale masz rację nie pomyślałem nawet może by się udało...??? Obiecane zdjęcia- oczywiście na pierwszym się wzoruję ? 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAFALR30 Opublikowano 18 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2021 14 minut temu, model napisał: Kurcze u mnie to by musiało być w najwyższej tajemnicy robione pod nieobecność czułego nosa mojej drugiej połowy ale masz rację nie pomyślałem nawet może by się udało...??? Wiem jak to jest - gdy się robi remont mieszkania i maluje pokoje , kuchnię czy łazienkę to zapach farb nikomu nie przeszkadza ale wystarczy tylko wyciągnąć farbkę modelarską to już druga połówka kręci nosem... ? i nie pomaga czasami argumentacja, że to farba akrylowa, że to potrwa chwilkę, że okna się pootwiera żeby "nie śmierdziało" ? ,.... Linie podziału wyszły Tobie świetnie, malowania też nie ma się co wstydzić - jest OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
model Opublikowano 18 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2021 U mnie dokładnie tak samo ??? też wszystko akryl ale i tak śmierdzi ,,na balkon z takimi rzeczami proszę" ale z tą łazienką to ? diabelski pomysł podsunąłeś. Ps. Malując pędzlem farbą emaliową dużo lepiej by wyszły plamki czy przejścia kolorów na kadłubie z akrylem ciężka sprawa szybko wysycha. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
model Opublikowano 22 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2021 Na chwilę Wetknę nos po między drukowanki ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
merlin71 Opublikowano 23 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2021 No to malowanie jak widać prawie ukończone. Oblot zbliża się wielkimi krokami... Jeśli mogę swoje trzy grosze, to linie podziału troszkę chyba aż za delikatne. Pisałeś że robione ołówkiem 2H. Wydaje mi się że bardziej miękki byłby lepszy. Taki co najmniej HB, a może 2B... I plamki jak byś spróbował robić bardziej rzadką farbą, ale rozcierać tzw suchym pędzlem , może było by lepiej... No ale to już do własnego eksperymentowania. A ogólnie i tak całość wygląda SUPER! Gratulacje! no i czekamy na ciąg dalszy i rychły oblot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 23 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2021 Temat rozmazanych cętek testowałem na me163. Spray + kartka papieru A4 z wycietymi okraglymi lub owalnymi 1 -2cm otworami. Przykładasz kartkę na 3-5cm od kadłuba i psik spreyem. Piękne cętki wychodzą z tego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
model Opublikowano 23 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2021 Dzięki też mi się podoba ? ale jeszcze trochę pracy zostało, mozolne malowanko ,co do plamek to ciężka sprawa z suchym pędzlem na akrylach, dużo lepiej by to wyglądało na emaliach ale zapach... Spróbuję w następujących projektach ze sprejem i kartką- jak pisałem wcześniej aerograf by się przydał ? Linie podziału na spodzie myślę że są ok górę słabo widać na ciemnych kolorach w weekend maszeruje do sklepu po ołówki HB i B2 ? będziemy testować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. model Opublikowano 14 Lipca 2021 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2021 No i tak budowa dobiegła końca, został tylko montaż silnika i regulatora ( jeszcze nie kupione) bardzo mi się nie spieszy ,ponieważ w zimę pozbyłem się srodka lokomocji a jeszcze nie dorobiłem się następnego ? także na oblot na spokojnie przyjdzie pora , a tym czasem galeria końcowa, od początku budowy do końca 3 miesiące jak dla mnie dość szybko (w przypadku PZL 11 to już trzeci rok budowy ? ale i na nią przyszedł czas ,za dwa trzy dni też zrobię galerie końcową). A tymczasem troszkę zdjęć- linie podziału blach na skrzydle poprawione, a wlot turbo wyszedł jak wyszedł ? 7 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 25 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2021 Kiedy oblot? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
model Opublikowano 26 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2021 Fw 152 jest gotowy do lotu, RTF 980g ale czeka grzecznie w kolejce może dopiero pod koniec września się uda zobaczymy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bojan Opublikowano 26 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2021 Wygląda super ! Powinien więc też podobnie latać ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
model Opublikowano 26 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2021 Latać będzie na pewno ? może obędzie się bez chrztu bojowego zobaczmy ?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi