Atomizer Opublikowano 7 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2021 Ja bym to sprzedał , kupił gotowy model i podzespoły do budowy dwóch kolejnych... o ile starczy pieniędzy Nie wiem ile jest wart cały zestaw... pewnie ok. 1500zł ale nikt nic nie pisze z forum ile można za to wziąć... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fiflet Opublikowano 7 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2021 no ja właśnie chcę za cały 1500 lub 1400 A gdzie to wystawić żeby szybko poszło? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atomizer Opublikowano 7 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2021 11 minut temu, Filip2010 napisał: no ja właśnie chcę za cały 1500 lub 1400 A gdzie to wystawić żeby szybko poszło? Giełda modelarska na forum, albo olx, allegro... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fiflet Opublikowano 7 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2021 Za 1400 spokojnie kupię materiały na toto-7. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atomizer Opublikowano 7 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2021 3 minuty temu, Filip2010 napisał: Za 1400 spokojnie kupię materiały na toto-7. starczy na dwa a nawet na trzy modele Pilot FlySky FS-T6 6CH 2.4GHz + odbiornik R6B ~ 250zł ŁADOWARKA SKYRC IMAX B6 MINI ORYGINAŁ ~130zł Akumulator 1300mAh 11.1V 30C ~ 50zł Silnik A2212 1400KV 2-3S - 180W - ciąg 830g ~ 25zł Regulator obrotów ok. 40zł SERWO TOWER PRO SG90 ~8-15zł Materiały do budowy (pianka , balsa, sklejka, styropian itp.) ok. 200zł Zależy co chcesz zbudować... kiedyś liczyłem mając już do dyspozycji aparaturę i ładowarkę koszty budowy samego modelu o rozpiętości 800mm to 162zł, a o 1200mm około 300zł. W tym wszystko wliczone , materiały, kleje, śrubki, elektronika itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Granacik Opublikowano 7 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2021 Filip, spokojnie. Cieszy Twój entuzjazm i zainteresowanie modelarstwem lotniczym ale trzeba do tematu podejść ze spokojem i przede wszystkim pokorą. I małymi krokami. Jeśli nigdy nie miałeś doczynienia z statkami powietrznymi utrzymującymi się w powietrzu dzięki skrzydłom a nie sile ciągu wirników trzeba zacząć od podstaw. Pierwszy krok teoria. Dostałeś propozycję bardzo dobrego podręcznika napisanego z myślą o młodym czytelniku. Przeczytać i zrozumieć. Potem wykonać jakiś prosty model swobodnie latający. Np https://allegro.pl/oferta/model-szybowca-szkolny-klasy-fih-sowa-9886659306 Po to aby zaznajomić się z budową, wykorzystaniem narzędzi i nauczyć się oblatywać model. Jak już to będziesz miał w małym palcu będzie można pomyśleć o RC. I tu też zgodzę się z kolegami, że najlepiej zacząć od jakiegoś prostego, sprawdzonego, taniego kitu. Na budowę modeli od zera przyjdzie czas. A Ty widzę, że chcesz rzucić się na głęboką wodę i spore koszty. To mały krok do katastrofy, zniechęcenia i ,tfu tfu, nieszczęścia. W obecnych czasach i dostępie do symulatorów wejść w świat zdalnie sterowanych modeli latających jest łatwiej ale i tak wszystkiego trzeba się po kolei nauczyć. Pisząc to bynajmniej nie chcę Ciebie zniechęcić. Wręcz przeciwnie, chcę zaoszczędzić Tobie kłopotów. I zaprocentuje to w przyszłości. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fiflet Opublikowano 7 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2021 Elementarz młodego lotnika będę miał w przyszłym tygodniu a na taki prosty szybowiec mam materiały. Ale kupie sobie ten szybowiec i poczytam o tym w książce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 7 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2021 Akurat mam kupca na aparaturę i baterię.Masz inną? Sprzedaż aparaturę a gdy zapytasz co kupić do nowego modelu to ci napisze kup właśnie taką FS-i6. Interes życia na tym zrobisz. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fiflet Opublikowano 7 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2021 Ale bardziej ktoś kupi w komplecie niż osobno a jak sprzedam to od razu kupię nową. To też interes życia ale przynajmniej większe szanse że ktoś kupi drona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fiflet Opublikowano 7 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2021 3 godziny temu, Granacik napisał: Potem wykonać jakiś prosty model swobodnie latający. Np https://allegro.pl/oferta/model-szybowca-szkolny-klasy-fih-sowa-9886659306 Mogę go zbudować sam ze styroduru? Dzisiaj chciałem polatać małym styropianowym szybowcem z Lidla, ale jest za duży wiatr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fiflet Opublikowano 7 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2021 Wiem że myślę do przodu ale na drugi model może być np. szybowiec z lidla przerobiony na rc, czy lepszy jest Pioneer 1400? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 7 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2021 Pionier 1400 jest idealny na pierwszy model. Potem sobie przerób lidlolota na samolot. A potem sobie wytnij model jaki chcesz ze styroduru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pjk11 Opublikowano 7 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2021 7 godzin temu, Atomizer napisał: Pilot FlySky FS-T6 6CH 2.4GHz + odbiornik R6B ~ 250zł Pilota 2 z odbiornikiem mam za 2500zl. POrzadna radziecka produkcja, metalowa obudowa, i UWAGA 27MHz a nie jakies glupoty GHz. Info na priv. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fiflet Opublikowano 7 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2021 Ale ja nie chcę kupić aparatury.? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fiflet Opublikowano 7 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2021 Pracuję na szybowcem.? Co o tym sądzicie? Może dzisiaj jeszcze wyszlifuję i przytnę listewkę. Postanowiłem cos mniejszego no i zdziwienie lata i to fajnie beczki robi i szybuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vesla Opublikowano 8 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2021 Chcesz komuś oko wybić tą strzałą? Gdzie masz balast na dziobie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Granacik Opublikowano 8 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2021 Godzinę temu, Vesla napisał: Chcesz komuś oko wybić tą strzałą? Gdzie masz balast na dziobie? Gdyby Filip przeczytał tę książkę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fiflet Opublikowano 8 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2021 Przeczytam jest zamówiona. A w sprawie Pioneera 1400. Czy w zestawie PNP są dobrej jakości podzespoły np. silnik i serwa, i czy nie padną po drugim locie? Czy lepiej KIT wszystko samemu trzeba ogarnąć ale jest większa pewność? Miał ktoś z was Pioneera 1400? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sławek Opublikowano 8 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2021 Stockowe wyposażenie nie są jakieś extra ale można latać spokojnie i nie jest to jednorazowe ,sam latałem na takim PNP kupę czasu i to z kamerą, jedyne co to rurkę węglową skrzydeł ( bagnet ) zamieniłem na pręt węglowy o tej samej średnicy bo orginalny bagnet był dosyć delikatny ..teraz Pioneer leży i się kurzy ale nadal w pełni sprawny . Do kitu na pewno można sobie dobrać od razu lepsze elementy :bowdeny ,serwa, silnik ,regulator ....jest to opcja oczywiście najlepsza i teoretycznie końcowo trochę droższa od PNP .ale wymaga dokładnego montażu , klejenia ,lutowania itp -nie jest to trudne ale nawet takie banały wymagają uwagi. Przykładowe znalezione na szybko podzespoły pasujące do pioneera https://abc-rc.pl/product-pol-12426-Zestaw-napedowy-do-modeli-samolotow-do-1kg-silnik-A2212-6T-2200KV-ESC-30A-2x-smiglo-6035.html Zestaw napędowy https://abc-rc.pl/product-pol-1227-Serwo-TowerPro-MG-90S-13g-1-8kg-cm-metalowe-zebatki-micro.html serwa -potrzeba 4szt https://www.ef3m.pl/pl/p/Bowden-wzmocniony/518 przykład Bowdenu potrzebujesz 2szt -akurat na ABC RC jest ale nie wersja "wzmocniona" a taka jest wskazana . Może dojść drobna galanteria jak snapy i orczyki . Do tego pakiet od 1300mah do max 2200mah (za mały nie doważy ci modelu i da krótki lot , za duży przeciąży model i napęd i jeśli w takim przypadku model wogle się wzniesie będzie katowany cały lot gazem na max co szybko "wyssie" prąd i przegrzeje zespół napędowy .Poczytaj też o wydajności prądowej ,lub obejrzyj filmy które przybliżą o tym ( i nie tylko ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek1925 Opublikowano 8 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2021 W dniu 7.05.2021 o 17:11, pjk11 napisał: Pilota 2 z odbiornikiem mam za 2500zl. POrzadna radziecka produkcja, metalowa obudowa, i UWAGA 27MHz a nie jakies glupoty GHz. Info na priv. Prawie wziąłem ten post na poważnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi