Atomizer Opublikowano 7 Maja 2021 Opublikowano 7 Maja 2021 Ja bym to sprzedał , kupił gotowy model i podzespoły do budowy dwóch kolejnych... o ile starczy pieniędzy Nie wiem ile jest wart cały zestaw... pewnie ok. 1500zł ale nikt nic nie pisze z forum ile można za to wziąć...
Fiflet Opublikowano 7 Maja 2021 Autor Opublikowano 7 Maja 2021 no ja właśnie chcę za cały 1500 lub 1400 A gdzie to wystawić żeby szybko poszło?
Atomizer Opublikowano 7 Maja 2021 Opublikowano 7 Maja 2021 11 minut temu, Filip2010 napisał: no ja właśnie chcę za cały 1500 lub 1400 A gdzie to wystawić żeby szybko poszło? Giełda modelarska na forum, albo olx, allegro...
Fiflet Opublikowano 7 Maja 2021 Autor Opublikowano 7 Maja 2021 Za 1400 spokojnie kupię materiały na toto-7.
Atomizer Opublikowano 7 Maja 2021 Opublikowano 7 Maja 2021 3 minuty temu, Filip2010 napisał: Za 1400 spokojnie kupię materiały na toto-7. starczy na dwa a nawet na trzy modele Pilot FlySky FS-T6 6CH 2.4GHz + odbiornik R6B ~ 250zł ŁADOWARKA SKYRC IMAX B6 MINI ORYGINAŁ ~130zł Akumulator 1300mAh 11.1V 30C ~ 50zł Silnik A2212 1400KV 2-3S - 180W - ciąg 830g ~ 25zł Regulator obrotów ok. 40zł SERWO TOWER PRO SG90 ~8-15zł Materiały do budowy (pianka , balsa, sklejka, styropian itp.) ok. 200zł Zależy co chcesz zbudować... kiedyś liczyłem mając już do dyspozycji aparaturę i ładowarkę koszty budowy samego modelu o rozpiętości 800mm to 162zł, a o 1200mm około 300zł. W tym wszystko wliczone , materiały, kleje, śrubki, elektronika itp.
Granacik Opublikowano 7 Maja 2021 Opublikowano 7 Maja 2021 Filip, spokojnie. Cieszy Twój entuzjazm i zainteresowanie modelarstwem lotniczym ale trzeba do tematu podejść ze spokojem i przede wszystkim pokorą. I małymi krokami. Jeśli nigdy nie miałeś doczynienia z statkami powietrznymi utrzymującymi się w powietrzu dzięki skrzydłom a nie sile ciągu wirników trzeba zacząć od podstaw. Pierwszy krok teoria. Dostałeś propozycję bardzo dobrego podręcznika napisanego z myślą o młodym czytelniku. Przeczytać i zrozumieć. Potem wykonać jakiś prosty model swobodnie latający. Np https://allegro.pl/oferta/model-szybowca-szkolny-klasy-fih-sowa-9886659306 Po to aby zaznajomić się z budową, wykorzystaniem narzędzi i nauczyć się oblatywać model. Jak już to będziesz miał w małym palcu będzie można pomyśleć o RC. I tu też zgodzę się z kolegami, że najlepiej zacząć od jakiegoś prostego, sprawdzonego, taniego kitu. Na budowę modeli od zera przyjdzie czas. A Ty widzę, że chcesz rzucić się na głęboką wodę i spore koszty. To mały krok do katastrofy, zniechęcenia i ,tfu tfu, nieszczęścia. W obecnych czasach i dostępie do symulatorów wejść w świat zdalnie sterowanych modeli latających jest łatwiej ale i tak wszystkiego trzeba się po kolei nauczyć. Pisząc to bynajmniej nie chcę Ciebie zniechęcić. Wręcz przeciwnie, chcę zaoszczędzić Tobie kłopotów. I zaprocentuje to w przyszłości. 2
Fiflet Opublikowano 7 Maja 2021 Autor Opublikowano 7 Maja 2021 Elementarz młodego lotnika będę miał w przyszłym tygodniu a na taki prosty szybowiec mam materiały. Ale kupie sobie ten szybowiec i poczytam o tym w książce.
robertus Opublikowano 7 Maja 2021 Opublikowano 7 Maja 2021 Akurat mam kupca na aparaturę i baterię.Masz inną? Sprzedaż aparaturę a gdy zapytasz co kupić do nowego modelu to ci napisze kup właśnie taką FS-i6. Interes życia na tym zrobisz. 2
Fiflet Opublikowano 7 Maja 2021 Autor Opublikowano 7 Maja 2021 Ale bardziej ktoś kupi w komplecie niż osobno a jak sprzedam to od razu kupię nową. To też interes życia ale przynajmniej większe szanse że ktoś kupi drona.
Fiflet Opublikowano 7 Maja 2021 Autor Opublikowano 7 Maja 2021 3 godziny temu, Granacik napisał: Potem wykonać jakiś prosty model swobodnie latający. Np https://allegro.pl/oferta/model-szybowca-szkolny-klasy-fih-sowa-9886659306 Mogę go zbudować sam ze styroduru? Dzisiaj chciałem polatać małym styropianowym szybowcem z Lidla, ale jest za duży wiatr.
Fiflet Opublikowano 7 Maja 2021 Autor Opublikowano 7 Maja 2021 Wiem że myślę do przodu ale na drugi model może być np. szybowiec z lidla przerobiony na rc, czy lepszy jest Pioneer 1400?
robertus Opublikowano 7 Maja 2021 Opublikowano 7 Maja 2021 Pionier 1400 jest idealny na pierwszy model. Potem sobie przerób lidlolota na samolot. A potem sobie wytnij model jaki chcesz ze styroduru
pjk11 Opublikowano 7 Maja 2021 Opublikowano 7 Maja 2021 7 godzin temu, Atomizer napisał: Pilot FlySky FS-T6 6CH 2.4GHz + odbiornik R6B ~ 250zł Pilota 2 z odbiornikiem mam za 2500zl. POrzadna radziecka produkcja, metalowa obudowa, i UWAGA 27MHz a nie jakies glupoty GHz. Info na priv.
Fiflet Opublikowano 7 Maja 2021 Autor Opublikowano 7 Maja 2021 Pracuję na szybowcem.? Co o tym sądzicie? Może dzisiaj jeszcze wyszlifuję i przytnę listewkę. Postanowiłem cos mniejszego no i zdziwienie lata i to fajnie beczki robi i szybuje.
Vesla Opublikowano 8 Maja 2021 Opublikowano 8 Maja 2021 Chcesz komuś oko wybić tą strzałą? Gdzie masz balast na dziobie?
Granacik Opublikowano 8 Maja 2021 Opublikowano 8 Maja 2021 Godzinę temu, Vesla napisał: Chcesz komuś oko wybić tą strzałą? Gdzie masz balast na dziobie? Gdyby Filip przeczytał tę książkę...
Fiflet Opublikowano 8 Maja 2021 Autor Opublikowano 8 Maja 2021 Przeczytam jest zamówiona. A w sprawie Pioneera 1400. Czy w zestawie PNP są dobrej jakości podzespoły np. silnik i serwa, i czy nie padną po drugim locie? Czy lepiej KIT wszystko samemu trzeba ogarnąć ale jest większa pewność? Miał ktoś z was Pioneera 1400?
sławek Opublikowano 8 Maja 2021 Opublikowano 8 Maja 2021 Stockowe wyposażenie nie są jakieś extra ale można latać spokojnie i nie jest to jednorazowe ,sam latałem na takim PNP kupę czasu i to z kamerą, jedyne co to rurkę węglową skrzydeł ( bagnet ) zamieniłem na pręt węglowy o tej samej średnicy bo orginalny bagnet był dosyć delikatny ..teraz Pioneer leży i się kurzy ale nadal w pełni sprawny . Do kitu na pewno można sobie dobrać od razu lepsze elementy :bowdeny ,serwa, silnik ,regulator ....jest to opcja oczywiście najlepsza i teoretycznie końcowo trochę droższa od PNP .ale wymaga dokładnego montażu , klejenia ,lutowania itp -nie jest to trudne ale nawet takie banały wymagają uwagi. Przykładowe znalezione na szybko podzespoły pasujące do pioneera https://abc-rc.pl/product-pol-12426-Zestaw-napedowy-do-modeli-samolotow-do-1kg-silnik-A2212-6T-2200KV-ESC-30A-2x-smiglo-6035.html Zestaw napędowy https://abc-rc.pl/product-pol-1227-Serwo-TowerPro-MG-90S-13g-1-8kg-cm-metalowe-zebatki-micro.html serwa -potrzeba 4szt https://www.ef3m.pl/pl/p/Bowden-wzmocniony/518 przykład Bowdenu potrzebujesz 2szt -akurat na ABC RC jest ale nie wersja "wzmocniona" a taka jest wskazana . Może dojść drobna galanteria jak snapy i orczyki . Do tego pakiet od 1300mah do max 2200mah (za mały nie doważy ci modelu i da krótki lot , za duży przeciąży model i napęd i jeśli w takim przypadku model wogle się wzniesie będzie katowany cały lot gazem na max co szybko "wyssie" prąd i przegrzeje zespół napędowy .Poczytaj też o wydajności prądowej ,lub obejrzyj filmy które przybliżą o tym ( i nie tylko )
Jarek1925 Opublikowano 8 Maja 2021 Opublikowano 8 Maja 2021 W dniu 7.05.2021 o 17:11, pjk11 napisał: Pilota 2 z odbiornikiem mam za 2500zl. POrzadna radziecka produkcja, metalowa obudowa, i UWAGA 27MHz a nie jakies glupoty GHz. Info na priv. Prawie wziąłem ten post na poważnie
Rekomendowane odpowiedzi