robert.pilot Opublikowano 21 Lutego Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego Teraz, Jerzy_R napisał: No, żeby akurat to nie okazało się wielkim plusem. Długi tył za CG nie ułatwia życia. Zobaczymy jak wyjdzie, muszę dobrze przemyśleć ułożenie wyposażenia, na całe szczęście mam dużo miejsca za skrzydłem. Gorzej jak wyjdzie model cegła...? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. cyrax_ojz Opublikowano 21 Lutego Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 21 Lutego nie ma co uprawiać czarnowidztwa u mnie taki kawałek żelastwa zapewniał poprawne wyważenie więc twój silnik spokojnie wystarczy 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.pilot Opublikowano 25 Marca Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca Dzisiaj plany modelu ponownie trafiły na stół. Prawe skrzydło - przymiarka na "sucho". 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amadi Opublikowano 25 Marca Udostępnij Opublikowano 25 Marca Teraz, robert.pilot napisał: Dzisiaj plany modelu ponownie trafiły na stół. Super. Ostatnio przeglądałem temat i zastanawiałem się czy może model już skończony. Szykujesz go na ten sezon czy nie śpieszy Ci się? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.pilot Opublikowano 25 Marca Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 55 minut temu, Amadeusz_Modelarz napisał: Szykujesz go na ten sezon czy nie śpieszy Ci się? Budowę modelu postanowiłem wykonać powoli, dokładnie, bez ciśnienia, nawet nie zastanawiam się kiedy będzie skończony. Przy moim dostępnym wolnym czasie to około za 2 - 3 lata. Jak pisałem wcześniej, zawiesiłem pracę nad modelem na poczet budowy MX i chęci startu w zawodach IMAC Odra Cup, jednak to nie dla mnie, za mało czasu mam... Modelarstwo to hobby i pasja na wolne chwile... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amadi Opublikowano 25 Marca Udostępnij Opublikowano 25 Marca 1 minutę temu, robert.pilot napisał: Budowę modelu postanowiłem wykonać powoli, dokładnie, bez ciśnienia, nawet nie zastanawiam się, kiedy będzie skończony. Przy moim dostępnym wolnym czasie to około za 2 - 3 lata. Jak pisałem wcześniej, zawiesiłem pracę nad modelem na poczet budowy MX i chęci startu w zawodach IMAC Odra Cup, jednak to nie dla mnie, za mało czasu mam... Modelarstwo to hobby i pasja na wolne chwile... No tak, są też obowiązki, a to czasem przeszkadza w modelarstwie. Każdy woli coś innego. Niektórzy wolą budować, inni rywalizować, a jeszcze inni latać dla przyjemności. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.pilot Opublikowano 25 Marca Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 1 minutę temu, Amadeusz_Modelarz napisał: Każdy woli coś innego. Niektórzy wolą budować, inni rywalizować, a jeszcze inni latać dla przyjemności. Dokładnie, ja lubię budować i latać dla przyjemności?. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ares Opublikowano 26 Marca Udostępnij Opublikowano 26 Marca 20 godzin temu, robert.pilot napisał: Dzisiaj plany modelu ponownie trafiły na stół. Prawe skrzydło - przymiarka na "sucho". Cieszę się , że wróciłeś z projektem. Zapowiada się piękny model , a Dromader to jeden z moich ulubionych samolotów zwłaszcza ,że to nasz polski produkt. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.pilot Opublikowano 26 Marca Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 14 minut temu, Ares napisał: a Dromader to jeden z moich ulubionych samolotów zwłaszcza ,że to nasz polski produkt. O tak... przywołuje wspomnienia z młodzieńczych lat, wakacje na wsi i codziennie cudowny warkot nisko przelatującego M18... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ares Opublikowano 26 Marca Udostępnij Opublikowano 26 Marca 22 minuty temu, robert.pilot napisał: . przywołuje wspomnienia z młodzieńczych lat, Kurcze mam podobne wspomnienia , jak byłem małym chłopcem pamietam jak będąc u dziadków machałem do przelatującego dosyć nisko nad domami Dromadera. Pilot widać zauważył to bo wykonał nurkowanie w naszym kierunku a następnie przeszedł w ostre wznoszenie machając skrzydłami na pożegnanie.....to było jakies 30 lat temu ale pamiętam jakie to były wtedy emocje i duma ,że pan pilot mnie zauważył Fajne wspomnienia . 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. robert.pilot Opublikowano 28 Marca Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 28 Marca Ciąg dalszy... 6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. robert.pilot Opublikowano 20 Kwietnia Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia Powolutku, powolutku do przodu... 6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ares Opublikowano 21 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia Zapowiada się naprawdę ładny i ciekawy model. Mało jest modeli Dromadera na naszych modelarskich lotniskach. Powodzenia . 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. robert.pilot Opublikowano 17 Maja Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 17 Maja Wiatr wieje cały czas, latać się nie da... więc trzeba popracować przy Dromaderze. Końcówka skrzydła zrobiona? 7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.pilot Opublikowano 25 Maja Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja Cały czas powoli coś robię. Najpierw projekt następnie wycinanie - mocowania serw lotek. 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ares Opublikowano 25 Maja Udostępnij Opublikowano 25 Maja Elegancko i profesjonalnie. Jednak co maszyna to maszyna , ręcznie to i długo i nie tak dokładnie. Kibicuję i czekam na oblot. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.pilot Opublikowano 25 Maja Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja Dzięki. Ręcznie robiłem mocowania serw do klap. Same klapki jeszcze jakoś wyszły ale z ramkami to już miałem walkę... Zastosowałem tulejki gwintowane pod śruby 3mm jak na foto, ręczne rozwiercanie otworów w sklejce na tulejkę o dwóch średnicach... dramat... Więc postanowiłem zaprojektować i poprosić o pomoc maszynę CNC?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ares Opublikowano 25 Maja Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2 godziny temu, robert.pilot napisał: postanowiłem zaprojektować i poprosić o pomoc maszynę CNC? Jeśli masz możliwość i umiejętność wykorzystać CNC bez sensu by było męczyć się ręcznie. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.pilot Opublikowano 26 Maja Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 8 godzin temu, Ares napisał: Jeśli masz możliwość i umiejętność wykorzystać CNC bez sensu by było męczyć się ręcznie. No tak. Najpierw kupiłem maszynę i dopiero wziąłem się za naukę CAD, CAM, szkolenia online. Po roku dopiero ogarniam temat?. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ares Opublikowano 26 Maja Udostępnij Opublikowano 26 Maja 7 godzin temu, robert.pilot napisał: No tak. Najpierw kupiłem maszynę i dopiero wziąłem się za naukę CAD, CAM, szkolenia online. Po roku dopiero ogarniam temat?. To i tak jestem pełen podziwu,że tak bez pomocy fachowca się nauczyłeś. Ja jestem kiepski w te klocki a CNC to jest super sprawa zarówno jeśli chodzi o frezowanie jaki i cięcie termiczne. Marzy mi się "gorący drut" CNC . Mógłbym ciąć rdzenie do większych modeli szybowców. Ręcznie trudno wyciąć ładnie dłuższe panele. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi