czarobest Opublikowano 23 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2021 Jak pisałem w temacie z promocją LINK zakładam temacik odnośnie drukarki HOMERS/TEVO Tarantula Pro. Może się komuś przyda, a mi na pewno gdybym miał jakieś problemy czy pytanie, myślę że to lepsza opcja niż ewentualnie pytać osobno czy męczyć niektórych na priv . Moja drukarka jak sądziłem spędziła cały weekend już w Łodzi, ale dopiero dziś kurier przywiózł ją do mnie, łącznie 3 dni robocze. Więc chwalę się . Wygląda to wszystko jak na moje oko bardzo fajnie i solidnie, ale oczywiście to tylko subiektywna opinia, do której trzeba wziąć poprawkę, że się jaram pierwszą stycznością w ogóle z drukarką 3D . Ładnie popakowane i wszystkie elementy nie wydają się totalną chinszczyzną, a nawet wręcz przeciwnie. Ale co z tego będzie to się okaże . Parę fotek z przed chwili: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bodzioch Opublikowano 23 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2021 Też się załapałem na tą drukarkę. Powinna być w tym tygodniu u mnie. Pomyślałem że na stare lata zrobię sobie prezent . Zobaczę co z tego wyjdzie. Jest tutaj dużo kolegów ze znajomością tematu drukarek wię myślę że będzie dużo łatwiej to wszystko zmontować i zrobić pierwszy wydruk 3D. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noker Opublikowano 23 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2021 Przydałby się jakiś poradnik jak to wogole poskładać. Gdzieś na YT trafiłem ale się zapodziało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarobest Opublikowano 23 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2021 33 minuty temu, Bodzioch napisał: Też się załapałem na tą drukarkę. Powinna być w tym tygodniu u mnie. Pomyślałem że na stare lata zrobię sobie prezent . Zobaczę co z tego wyjdzie. Jest tutaj dużo kolegów ze znajomością tematu drukarek wię myślę że będzie dużo łatwiej to wszystko zmontować i zrobić pierwszy wydruk 3D. No to fajnie, oby nam się wszystkim wszystko udało . 29 minut temu, noker napisał: Przydałby się jakiś poradnik jak to wogole poskładać. Gdzieś na YT trafiłem ale się zapodziało. Mnie najbardziej do gustu przypadło jak na razie to: Jest też takie składanie, ale troszkę chyba mniej widać (choć jeszcze całego nie ogarnąłem ): Instrukcja na karcie SD nie działa, a ta na stronie produktu jest do nieco innej wersji (chociaż pewnie poza tym pudełkiem z zasilaczem i płytą główną nie powinno być różnic - lecz jeszcze na 100% nie wiem), ale pewnie jeszcze będę szukał. Na razie jednak czekam na tatę żeby sobie razem poskładać, bo też lubi . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 23 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2021 Nie widzę za 400 w promocji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Granacik Opublikowano 23 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2021 7 minut temu, Marek_Spy napisał: Nie widzę za 400 w promocji Było i się skończyło... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kulfon250 Opublikowano 23 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2021 3 godziny temu, Granacik napisał: Było i się skończyło... Nasi wykupili cały chiński zapas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek Sz Opublikowano 23 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2021 9 godzin temu, noker napisał: Przydałby się jakiś poradnik jak to wogole poskładać. Gdzieś na YT trafiłem ale się zapodziało. Moją drukarkę składałem w/g Instrukcji z karty SD i posiłkując się tym filmem z YT. Widzę, że Czarek"czarobest" dostał już drukarkę z tą lepszą 32bit płytą Makerbase MKS SGen_L V1.0 , to na plus mniej będzie do modernizacji. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 24 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2021 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 24 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2021 Stosunek cena/możliwości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarobest Opublikowano 24 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2021 9 godzin temu, Wojtek Sz napisał: Widzę, że Czarek"czarobest" dostał już drukarkę z tą lepszą 32bit płytą Makerbase MKS SGen_L V1.0 , to na plus mniej będzie do modernizacji. Tak, tak to wygląda, zauważyłem ale nie dopisałem w pierwszym poście. Nie wiem czy to trochę farta, czy po prostu takie teraz wkładali, bo w opisie na Banggood jest ta 8-bitowa, ale już na tych fotkach od producenta jest mowa o tej 32-bitowej. Wiem doskonale czym różnią się architektury i jak działają i jak się emulują, ale nie do końca wiem co mi to da w drukarce, bo chyba z tego co mi się wydaje mógłbym drukować szybciej ale to i tak raczej mało realne z przyczyn fizycznych i to samo z dokładnością . W każdym razie jest więc fajnie . A na razie sobie powoli składam, jakoś idzie z filmem który linkowałem i instrukcją . Nie wiem do końca jak mocno naciągać pasek i kółka w wózku, ale wydaje mi się że zrobiłem to na razie chyba okej (pasek stosunkowo mocno, a wózek tak by nie miał luzów na boki). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 24 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2021 I będzie czekać was zabawa w drukowanie. Wysłane z mojego CPH2021 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 24 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2021 32bitowa płyta ma więcej pamieci na rożne fajne funkcje poprawiające jakość wydruku - np S-curve, LinearAdvance itd itp. I nie chodzi o to ze ich nie ma na 8-bitowej platformie - ale często tam brakuje miejsca aby włączyć wszystkie na raz. Np można dodać czujnik poziomowania - ale już nie styknie miejsca na S-curve i wznowienie druku po zaniku napięcia. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bodzioch Opublikowano 24 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2021 Właśnie odebrałem drukarkę. Będzie co składać. Problem jest z instrukcją na karcie bo nie chce się otwierać. Rozwiązał może już ktoś ten problem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 24 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2021 12 minut temu, Bodzioch napisał: Właśnie odebrałem drukarkę. Będzie co składać. Problem jest z instrukcją na karcie bo nie chce się otwierać. Rozwiązał może już ktoś ten problem? Czarek podał 2 linki do filmów na YT gdzie pokazują jak to złożyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bodzioch Opublikowano 24 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2021 Filmiki oglądam ale chciałem zobaczyć jak to wygląda na karcie SD. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarobest Opublikowano 24 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2021 Niestety nie wiem . Poradziłem sobie z instrukcją ze strony sklepu + pierwszy linkowany przezemnie film. Oba mają nieścisłości, ale udało mi się przed obiadem (koło 15, zaczynając składanie od godziny 10) odpalić drukarkę, a po nim wydrukować pierwszą kostkę . Więc ogólnie poszło dość szybko i gładko. Oczywiście gapiłem się całe 20 minut jak drukarka pracowała, co fajne i tata i mama też się ciekawili i było "o ale fajne", "ale to chodzi" więc nie będą za bardzo marudzić na kolejny mój klamot . No i mnie też jarało jak to fajnie się porusza i pracuje - aż byłem w szoku . Co do pierwszego wydruku jestem bardzo zadowolony, minimalnie coś tam ustawiłem w Cura i poszło, jak na pierwszą w życiu styczność to fajnie, jak rodzice zobaczyli to też byli w szoku jak to ładnie wyszło po wydruku. Oczywiście jest pewnie sporo do poprawienia, ale chyba kierunek dobry. A i moim zdaniem chodzi całkiem cicho, co prawda oś Z jest troszkę bardziej słyszalna, ale ona nie chodzi tak jak X i Y - a one chodzą gładziutko i tak całkiem miło dla ucha, choć oczywiście co innego przy tym spać . Dodam też, że wprowadziłem też mikro modernizację/poprawkę, nie podobało mi się to tak jak na filmie, a w instrukcji silnik ekstrudera jest przykręcony tylko na 3 śruby, do tego jedna z nich musi być lekko, bo ekstruder się wygina (i stawia po dokręceniu opór). Chodzi o to: Z tatą uznaliśmy żeby rozkręcić ekstruder i wkręcić śrubkę z poza zestawu (M3 z modelarskich rzeczy chyba 8mm) w to miejsce (trzeba wysunąć plastikowe wsunięte elementy nad i nie przeszkadza to sobie) : Reszta śrubek już jak w insrukcji po złożeniu . Tak jest chyba porządnej, a inaczej by mnie wkurzało .Kolejna rzecz to to, że na filmie nie została przykręcona druga strona z prowadnicami osi Z, więc zrobiłem to prawie jak w instrukcji tyle, że wykorzystując jeszcze plastik do mocowania drugiej śruby trapezowej - i tak będzie gdzieś leżał, a nie przeszkadza jak jest zamontowany . No i tak wygląda złożona drukarka moim zdaniem poza działaniem jest też całkiem ładnie: Pasek od osi Y obróciłem po stronie łożysk jak to w filmie od Garage Maker Zone - żeby nie jeździł ząbkami po łożyskach, a drugą stroną. W przypadku osi X już tak nie zrobiłem z powodu tego, że pasek idzie właściwie w profilu i mógłby tam się nie układać. No i pierwsza kostka, zdjęcie zrobione bardzo blisko (to ma 2x2cm) i dodatkowo obrobiłem specjalnie tak aby widać było jak najlepiej wszelkie warstwy: Na rogach "bocznych" są takie jakby zaokrąglenia i to główna wada tego wydruku, ale jak pisałem jak na totalnie pierwsze odpalenie to jestem zadowolony . 4 godziny temu, japim napisał: 32bitowa płyta ma więcej pamieci na rożne fajne funkcje poprawiające jakość wydruku - np S-curve, LinearAdvance itd itp. I nie chodzi o to ze ich nie ma na 8-bitowej platformie - ale często tam brakuje miejsca aby włączyć wszystkie na raz. Np można dodać czujnik poziomowania - ale już nie styknie miejsca na S-curve i wznowienie druku po zaniku napięcia. Oki, dzięki za naprowadzenie do czego się to może przydać, kumam , może kiedyś do tego dojdę, ale w takim razie jeszcze fajniej, że jest już taka płytka. I może takie pytanie, jaki (i czy w ogóle to dobry pomysł) użyć smar do śruby trapzowej i czy jest coś jeszcze o co wypadało by zadbać (poza luzami i naciągiem)? PS: O firmware będę jescze myślał . 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek Sz Opublikowano 24 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2021 5 godzin temu, Bodzioch napisał: Filmiki oglądam ale chciałem zobaczyć jak to wygląda na karcie SD. Andrzeju w załączniku kopia pdf-a z orginalnej karty SD dołączonej do mojej Tarantuli. 4 godziny temu, czarobest napisał: czy jest coś jeszcze o co wypadało by zadbać (poza luzami i naciągiem)? Pierszą i konieczną rzeczą którą trzeba zrobić to klibracja extrudera. " Kalibracja ekstrudera ma kluczowe znaczenie dla drukowania 3D FDM z wielu powodów. Celem kalibracji ekstrudera jest upewnienie się, że drukarka przepycha dokładnie odpowiednią ilość filamentu przez hotend podczas drukowania. " cytat ze strony. Druga rzecz to jak zakończyć bowden, żeby odpowiednio przylegał do dyszy extrudera. tarantula pro.pdf 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarobest Opublikowano 24 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2021 Dzięki Wojtek @Wojtek Sz, mam nadzieję nie wychodzę na leniwego , ale tyle przeglądałem/czytałem/oglądałem i właśnie na przykład o tej kalibracji jakoś mi zupełnie umknęło, a walczyłem teraz troszkę z nitkowaniem . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noker Opublikowano 25 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2021 Czy ta drukarka ma odblokowany Eprom? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi