mayster8405 Opublikowano 13 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2021 Ciekawostka-ale to proste !!! 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 13 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2021 O ile zadziała a nie wiesz gdzie kupic taku super kondensator i za ile ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 13 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2021 2 godziny temu, Marek_Spy napisał: O ile zadziała a nie wiesz gdzie kupic taku super kondensator i za ile ? A np Marku tu. Zobacz ofertę: https://allegro.pl/oferta/green-cap-2-7v-500f-sc-superkondensator-9525676672 Jedna z wielu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 13 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2021 W międzyczasie zobaczyłem pomysł ciekawy i czy energii wystarczy, jeszcze do tego ładowarka do 2,7V w chinach były całe zgrzewarki zasilane akumulatorem 12V samochodowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Lis Opublikowano 13 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2021 to już lepiej, zrobić zgrzewarkę z transformatora z mikrofalówki . Trzeba tylko usunąć, uzwojenie Wtórne i nawinąć 3- 4 zwoje (przewodem ) grubą linką miedzianą w izolacji . Jak przerobiłem uszkodzoną kuchenkę mikrofalową na zgrzewarkę do blach - YouTube Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 13 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2021 to do zgrzewania grubych blach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dimmus Opublikowano 13 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2021 No nie do końca do grubych blach. Mam zgrzewarkę z trafo mikrofali i jest słaba. Przy blaszce niklowej 0,2mm zgrzew wygląda słabo. Bo albo niedogrzewa, albo przegrzewa jak ustawię dłuższy czas, po prostu jest za mały impuls. Kolega przerabia tak, że przerabia obydwa uzwojenia (tak przynajmniej mowił), ale wtedy zabezpieczenie 16A potrafi wybić i zgrzewa na zabezpieczeniu 32A. Wtedy nawet blaszki zgrzewane na krzyż są dobrze zgrane, a ja mam z tym spory problem (mówimy cały czas o blaszce 0,2mm z "czystego niklu")Naprawiałem koledze aku milewakuee i tam blacha jest jeszcze grubsza, i moja zgrzewarka prawie w ogóle nie zgrzewała jej z ogniwem. Taki kondensator może się nadać jak chcesz zgrzać małą bateryjkę z "papierową" blaszką, ale do zgrzewania nawet słabych pakietów z ogniw liion IMHO się nie nada.W filmie powyżej zaciekawił mnie jeden fragment:"Usunelismy zworę magnetyczną"Wiecie co to? I jak to usunąć? Jeżeli faktycznie ogranicza prąd, to może jak usunę w swoim trafo, to będzie lepiej działać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 13 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2021 A ile amper się spodziewasz ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dimmus Opublikowano 13 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2021 Ja mam w pownicy 16A i nie wybija, nie mierzyłem napięcia, ani prądu. Co do "zworki", to jak może być lepiej bez wielkiej ingerencji, to chciałbym spróbować, a jak dużo roboty, to nie będę kombinował.Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 13 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2021 Są na ali gotowce czyli tranzystorowy stycznik ( nie wiem jak to nazwać ) a zasilanie jest z akumulatora samochodowego nie wiem czy mogę linka dać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziobak Opublikowano 13 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2021 Tu jest ciekawy opis i budowa zgrzewarki https://rcclub.eu/viewtopic.php?f=28&t=9148 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micro Opublikowano 14 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2021 17 godzin temu, dimmus napisał: W filmie powyżej zaciekawił mnie jeden fragment: "Usunelismy zworę magnetyczną" Wiecie co to? I jak to usunąć? Jeżeli faktycznie ogranicza prąd, to może jak usunę w swoim trafo, to będzie lepiej działać? Jeśli nie usunąłeś zwory to rzeczywiście będzie słabo. Zwora to pakiet blach owiniętych papierem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dimmus Opublikowano 14 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2021 Transformator dostałem, a raczej zamieniłem się z kolegą. Jak widać, zworki nie ma. Prąd na wyjściu wychodzi 3,6v przemiennego, sterowanie prosty układ na atmedze. Wygląda partyzancko, ale jakoś nie mam weny żeby go ładnie upakować. Jeszcze pomyślę o grubszych kablach i miedzianych przyłączach.Blaszki stalowe niklowane zgrzewa przyzwoicie, z czystym niklem już ma problem.Wracając do tematu zgrzewarki z kondensatorów, zastanawiam się czy jest możliwe stworzenie układu sterującego taką zgrzewarką. W grę wchodzi sterowanie niskim napięciem, ale dużymi prądami.Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 14 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2021 5 godzin temu, dimmus napisał: Wracając do tematu zgrzewarki z kondensatorów, zastanawiam się czy jest możliwe stworzenie układu sterującego taką zgrzewarką. W grę wchodzi sterowanie niskim napięciem, ale dużymi prądami. oczywiście, pisałem o zasilaniu łuku akumulatorem samochodowym 12v czy lipolem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dimmus Opublikowano 15 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2021 Załóżmy że zgrzewarka będzie miała 2kW, to wówczas przy 12V wyjdzie niecałe 170A, czy układ załączający będzie w stanie "Na dłuższą metę" wytrzymac takie strzały? Zakładam że układ nie będzie kilka razy droższy od zgrzewarki transformatorowej.Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micro Opublikowano 15 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2021 Tak ze zdjęcia to te przewody jakieś cienkie mi się wydają i to może być problem z prądem . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 15 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2021 Załóżmy że zgrzewarka będzie miała 2kW, to wówczas przy 12V wyjdzie niecałe 170A, czy układ załączający będzie w stanie "Na dłuższą metę" wytrzymac takie strzały? Zakładam że układ nie będzie kilka razy droższy od zgrzewarki transformatorowej.Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu TapatalkaNawet mam takie mosfety które wytrzymują 70A a przewody są tak dobrane żeby ograniczać prąd. Wysłane z mojego CPH2021 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 15 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2021 W dniu 13.10.2021 o 20:55, dimmus napisał: No nie do końca do grubych blach. Mam zgrzewarkę z trafo mikrofali i jest słaba Coś chyba musiało być zrobione nie tak, dla porównania test zwarciowy mojego trafo GAL-800(W), miernik czerwony - prąd wtórny, miernik żółty - prąd pierwotny (zabezpieczenia gniazdek instalacji w warsztacie typowe B20A) https://www.cnc.info.pl/budowa-zgrzewarki-do-ogniw-li-ion-t100844.html A można zastosować jeszcze mocniejszy GAL 900.. Moje wtórne jest nawinięte przewodem uziemiającym który ma nieco cieńszą izolację, dlatego przy identycznej liczbie zwojów można w "okienko" trafo upchnąć większy przekrój niż przy zastosowaniu typowego spawalniczego.. Tylko wolne jego końce prowadzone w kleszczach mają dodatkowe koszulki izolacyjne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dimmus Opublikowano 16 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2021 Napięcie 3,6v na wtórnym wydaje mi się trochę wyższe od tego które widziałem w innych postach o zgrzewarkach. Może jest wciśnięte więcej zwojów o mniejszym przekroju. Jak dorwę trafo z jakiejś mikrofali, to zrobię po swojemu i porównam efekt zgrzewania. Żeby było jasne, nie ma problemu w tym sensie że nie chce zgrzać, tylko czas impulsu jest za długi i przegrzewa całe ogniwo (zgrzewalem chyba na 0,6s), co chyba sugeruje że energia impulsu jest za mała. EDIT:Jaki przekrój ma przewód w Twojej zgrzewarce ?Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 16 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2021 Przewód LGY 32mm2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi