piotr jet Opublikowano 6 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2021 Witam Wszystkich. Potrzebuję pomocy w następującym temacie: Jak w miarę prosty i lub nie specjalnie kosztowny sposób obniżyć zasilanie serwa pomiędzy odbiornikiem a serwem. Główne zasilanie 2xLi-Jon czyli w szczycie 8,4V . serwa "starej generacji" czyli 5,9-6,0V pozdrawiam Piotrek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 6 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2021 Jak z dwóch pakietów to przychodzi mi na myśl dualsky vr pro duo. Jak z jednego to wystarczy przetwornica stepdown czy jakiś Ubec Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr jet Opublikowano 6 Listopada 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2021 Witaj zasilanie z jednego pakietu. Problem jest tego typu że chcę wymieszać serwa HV(wysokie napięcie do 8,4V) , oraz serwa do 6.0V. Czyli pomiędzy odbiornikiem zasilanym z 8,4V a serwem na 6,0v trzeba zbić napięcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dimmus Opublikowano 6 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2021 Koledze chyba chodzi o coś innego. Ma 2 ogniwa liion i chce tym zasilić serwo. Pytanie jakie i ile tych serw. Po prostu trzeba zastosować BEC. Dość tanio wychodzi z HobbyWing (chyba 5A), są też np Castle za 10razy tyle, albo przetwornica step down z możliwością regulacji, albo bez regulacji z wyjściem USB, które ostatnio kupowałem za 3 zeta i z powodzeniem mam zainstalowane w modelu DLG. Pytanie zasadnicze do czego Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr jet Opublikowano 6 Listopada 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2021 Zasilanie odbiornika oryginalne Jeti 2xLi-Jon 2600mAh https://rc-team.pl/pakiety-odbiornika/91899-pakiet-zasilajacy-do-odbiornika-power-ion-rb-2600-8595245910792-pi-rb-2600.html Do odbiornika chcę podłączyć serwa na wysokie napięcie , jak i serwa na stary standard czyli 6.0V. Są gotowe układy(https://www.lindinger.at/de/RC-Elektronik/RC-Anlagen/Servos/EMCOTEC-SERVO-V-LIMITER-5-9V/9708236) ja potrzebowałbym 6-7szt. Trochę drogo to wychodzi , więc pytam? Jak w miarę prosty i lub nie specjalnie kosztowny sposób obniżyć zasilanie serwa pomiędzy odbiornikiem a serwem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 6 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2021 Low Dropout Voltage Regulator Robiłem sam sobie takie moduły. Jak umiesz lutować dasz sobie rade Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dimmus Opublikowano 6 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2021 Albo gotowiec - tak jak Marcin pisał - dualsky VR Pro Duo, lub coś podobnego, albo taniej tak jak Czyno pisze - DIY.Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr jet Opublikowano 6 Listopada 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2021 A możesz Jurku mi podesłać schemat i spis elementów spróbuję . A może wkleić w ten post zostanie dla Innych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtek-a Opublikowano 6 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2021 Godzinę temu, piotr jet napisał: Trochę drogo to wychodzi , więc pytam? Jak w miarę prosty i lub nie specjalnie kosztowny sposób obniżyć zasilanie serwa pomiędzy odbiornikiem a serwem. Najtaniej i najprosciej to wpiac w szereg jedna albo dwie diody np: Schottkiy'ego w zasilanie obwodu serw o mniejszym napieciu. Albo kupic jakis BEC/przetwornice o wystarczajacym pradzie dla ilosci serw. Tzn: Serwa HV wpiac bezposrednio do odbiornika a pozostale zasilic przez przez BEC z odczepu baterii (Y kabel czy cos w tym stylu). Do odbiornika wpiac tylko wtyczki z kablem sygnalowym serw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 6 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2021 Wg mnie lepiej odwrotnie, zasilić HV przed odbiornikiem, i dać bec na odbiornik, szkoda ścieżek w odbiorniku na tak wysokie napięcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enter1978 Opublikowano 6 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2021 3 diody połączone szeregowo i wstawione w przewód zasilający serwo zbiją napięcie do 6v i zamkną się w 3zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtek-a Opublikowano 6 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2021 2 godziny temu, piotr jet napisał: Zasilanie odbiornika oryginalne Jeti 2xLi-Jon 2600mAh Do odbiornika chcę podłączyć serwa na wysokie napięcie , jak i serwa na stary standard czyli 6.0V. 49 minut temu, Marcin K. napisał: Wg mnie lepiej odwrotnie, zasilić HV przed odbiornikiem, i dać bec na odbiornik, szkoda ścieżek w odbiorniku na tak wysokie napięcie Tylko Piotrek napisal, ze odbiornik jest przystosowany do HV, wiec nie ma problemu... ps: Jako ciekawostka ekstremalny przylkad rozwiazania. Kazdemu serwu LV wlutowujesz po diodzie o odpowiednich parametrach (lub dwoch w szereg w zaleznosci od tego jakiego spadku napiecia potrzebujesz) i wpinasz po bozemu do odbiornika?. edit: Wiesiek szybszy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr jet Opublikowano 6 Listopada 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2021 No!!!!!! i to jest Super pomysł!!!!! Teraz "tylko" informacja jakiej lub jakich diodek użyć. Chyba znalazłem: https://botland.com.pl/diody-prostownicze/2728-dioda-prostownicza-p1000-10a-1000v-10szt.html Wstawię jedną w linię "+" zobaczę jaki będzie spadek napięcia jak będzie dalej za wysokie wstawię 2 szt. Mam nadzieję że mocy wystarczy(nie przekroczę Amperów) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertK Opublikowano 6 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2021 35 minut temu, enter1978 napisał: 3 diody połączone szeregowo i wstawione w przewód zasilający serwo zbiją napięcie do 6v i zamkną się w 3zł Niezależnie od zastosowanych diod (prostownicze, schottky) nie ma możliwości uzyskania napięcia 6V. Pomijając inne wady takiego układu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enter1978 Opublikowano 7 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2021 10 godzin temu, wojtek-a napisał: edit: Wiesiek szybszy... Ale dokładnie o to mi chodziło co pokazałeś na zdjęciu. 9 godzin temu, RobertK napisał: Niezależnie od zastosowanych diod (prostownicze, schottky) nie ma możliwości uzyskania napięcia 6V Ja elektronikiem nie jestem więc oczywiście mogę nie miec racji, ale z tego co wiem to jedna dioda prostownicza urywa 0,8V , dioda schottky sporo mniej bo 0,3V, ale montowałem diody tak jak pokazał wojtek-a i sprawdzałem miernikiem i uzyskiwałem około 6V. I jedno serwo zasilane max 6V bez problemu pracowało w modelu który miał całą instalację 7,4V. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bodzioch Opublikowano 7 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2021 Możesz to zrobić kupując gotowe UBECe 5V 3-5A i zastosować układ do 2-3 serw. Zasilanie UBECa możesz podpiąć bezpośrednio do pakietu lub do odbiornika. Parę minut lutowania i gotowe. Ja jako BECe liniowe stosuję układ LM1084 też jest dobry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d2f Opublikowano 19 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2021 A ja mam pytanie do kolegów, którzy stosują te diody:Co będzie jak napięcie w pakiecie spadnie do np 6.8-5.9V? Np taki Lion vtc5x ma wtedy jeszcze spory zapas energii. A serwo za diodami, gdzie spadnie mu zasilanie poniżej 4.2V, co zrobi?A. Ruch serwa będzie prawidłowy ale prędkość będzie bardzo niska.B. Serwo zostanie w pozycji w jakiej było. C. Serwo poruszy się w pewną stronę na pewien zakres i tam zostanie. D. Serwo zacznie trzepotać. E. Serwo zacznie pobierać duży prąd, doprowadzając do spadku napięcia na całej instalacji. To są przypadki, które przetestowałem ja. I tym samym nie robię regulacji napięcia na diodach. Używam bec tam gdzie się da, a tam gdzie nie to robię układ ze stabilizatora albo przetwornicy z dodatkowym kondensatorem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macgaw Opublikowano 19 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2021 Czasy kiedy napięcie zbijało się diodami to chyba już minęły. Przykład przetwornicy : https://abc-rc.pl/product-pol-4518-Przetwornica-MP1584EN-max-3A-4-28V-na-0-8-20V-micro-2-gramy-Step-Down-do-FPV.html Ta jest regulowana ale są też inne z stałym napięciem np. 5V Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtek-a Opublikowano 19 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2021 10 godzin temu, d2f napisał: A ja mam pytanie do kolegów, którzy stosują te diody: Ja miedzy innymi pisalem o tych diodach i podalem ten przylkad jako "ekstremalny " i ciekawostke. Kolega, ktory pytal chcial tanio... To rozwiazanie dziala i to dobrze, tylko ze to tak jak zasilanie elektroniki bezposrednio z pakietu. Teraz w epoce wszelkiego rodzaju BEC-ow i Powerboxow wydaje sie to dziwne... Nasi dziadowie i ojcowie latali przez lata, nawet duzymi makietami zasilajac elektronike z czterech akumulatorow NiCd i nic sie nie dzialo. Trzeba bylo po prostu pamietac, zeby pakiet byl przed kazdym lotem naladowany (pakiet po naladowaniu 6V a w duzym stopniu rozladowany powiedzmy 4V). Aha, Sytuacja Piotrka w pierwszym poscie jest troche specyficzna. Gdyby zasilil wszystko z regulowanego BECa a zbilby napiecie diodami na serwach L Voltage, byloby po bozemu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertK Opublikowano 20 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2021 W dniu 7.11.2021 o 09:28, enter1978 napisał: Ja elektronikiem nie jestem więc oczywiście mogę nie miec racji, ale z tego co wiem to jedna dioda prostownicza urywa 0,8V , dioda schottky sporo mniej bo 0,3V, ale montowałem diody tak jak pokazał wojtek-a i sprawdzałem miernikiem i uzyskiwałem około 6V. I jedno serwo zasilane max 6V bez problemu pracowało w modelu który miał całą instalację 7,4V. Wiesiek, spadek napięcia na diodzie będzie uzależniony od natężenia prądu przez nią przepływającego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi