Atomizer Opublikowano 26 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2022 Dziury zakleiłem ładnymi kratkami z plastiku, więc przelot powietrza się zmniejszył ! Bardziej się zastanawiam czy nie wkleić balsę na krawędź natarcia skrzydeł , bo jak zwykle kiepsko z lądowaniem i w razie co to wysoka trawa ! A XPS już łatałem bo porobiły się wgnioty a model jeszcze nie latał nawet. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 26 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2022 Możesz, albo papierem pakowym okleić nosek. W papierniczym dostałem taśmę samoprzylepną ale papierową i fajnie się nią okleja natarcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atomizer Opublikowano 29 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2022 Tak myślałem oklejać XPS papierem , ale to może kolejny model. Ten tylko pomaluje farbą akrylową. Ale malowanie dopiero po oblocie. Na krawędziach przykleiłem balsę średnio-twardą gr. 1cm tak jak na powyższym obrazku. W razie lądowania w trawie jak trafi na grubszą łodygę rośliny to nie będzie wgniecenia. Wiec model się klei na tą chwilę i oblot przesuwa się w czasie o kilka dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atomizer Opublikowano 29 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2022 Gotowy do obrotu! Jeszcze nie poleciał a już miał małą kraksę jak dmuchnął wiatr i spadł ze stołka! Myślałem że ogon się złamie ale tylko małe wgniecenie zostało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekCichy Opublikowano 29 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2022 Naprawde fajnie wyglada Twoja f-16 jedyne co to wydaje sie ze ta linia LERX powinna isc bardziej gladko: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atomizer Opublikowano 30 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2022 10 godzin temu, JacekCichy napisał: Naprawde fajnie wyglada Twoja f-16 jedyne co to wydaje sie ze ta linia LERX powinna isc bardziej gladko: Da się to poprawić, trochę pianki i szpachla... będzie jak nowy! Sam bym znalazł jeszcze 1000 uwag i niedociągnięć , ale model powstał w dużym uproszczeniu i na drobiazgi , szczegóły nie zwracam uwagi , bo nigdy bym nie ukończył. Najważniejsze jest aby dobrze latał, a i tak wszyscy będą myśleć że to jakieś manewry, ćwiczenia z udziałem wielozadaniowego myśliwca F-16 ? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atomizer Opublikowano 31 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2022 Waga wyszła 1019g ! Dużo piwa wypiłem aby w końcu złożyć model...? Nad działkiem będzie wystawać buzzer ! Nie wiem na ile go ustawić... tak na początek to ma piszczeć przy 3,6V, to jeszcze EDF się kręci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atomizer Opublikowano 3 Września 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Września 2022 Oblot udany! Reszta nie ? Miał być film, filmu nie ma. Zapomniałem włączyć nagrywanie! Jak zwykle...? Trzeci F-16 lata ! Wydaje się że wszystko jest ok, ster wysokości ustawiłem na 60% lotki na 70% porównując z drugim F-16. W trakcie lotu nic nie musiałem ustawiać , ale wydaje mi się że trochę zadzierał do góry w locie ślizgowym. Ciężko to stwierdzić po pierwszym locie i warunkach jakie panowały. Wiało dość mocno ale jakos model dobrze sobie radzi z wiatrem. Ładowanie doać twarde! W trudnych warunkach, model już się klei będzie druga runda ? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atomizer Opublikowano 4 Września 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Września 2022 Wieje! Ale nic, idę! Dziś druge podejście, mam nadzieję że nie zapomnę niczego i wszystko będzie ok ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atomizer Opublikowano 5 Września 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Września 2022 Uchwycony w locie! F-16 04.09.2022.AVI Właśnie pojawił się film na YouTube ze wczorajszego lotu ! Tym razem nie zapomniałem włączyć nagrywania. Jakość nie najlepsza, ale ogólnie było OK ! Samo lądowanie takie sobie... w trudnym terenie jak widać. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atomizer Opublikowano 5 Września 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Września 2022 Spektrum Smart LiPol 14.8V 3200mAh 30C IC3 jakaś nowość na rynku ? Miał ktoś akumulatory z tej serii ? Dość lekki 172g. Niby pasuje do modeli z EDF 70mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atomizer Opublikowano 6 Września 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2022 Teraz pora na malowanie ! A w miedzy czasie powoli szukam większego pakietu, które nie są tanie ! Koszt to 200-300zł za nowy! Malować będę farbą akrylową i będą co najmniej dwie warstwy ! Na pewno waga modelu się zwiększy o około 40-50g. Co wiąże się z ponownym wyważeniem F-16 ! Większa powierzchnia do malowania jest za SC, wiec model będzie przeważać po pomalowaniu na tył. Dlatego w to samo miejsce mogę wstawić cięższy pakiet aby model się wyważył. Najbardziej podoba mi się pakiet Li-Pol Dualsky 3300mAh 50C 14.8V, waga 296g ale i cena mocna! Waga najbardziej zbliżona do tego co mam obecnie i waży 250g. A jeśli chodzi o cenę to dobrze wygląda Redox 3300mAh 30C 4S 14,8V, ale ma małe C waga taka sama jak Dualsky. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 6 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2022 Jak pakiet po locie, gorący? Zobacz może pakiet SLS, taki 3000mAh 30C ma prawdziwe 30C i wystarcza i pakiet po locie jest normalnie ciepły, nie gorący. Mam takiego SLS i waży 324g. Nie wiem gdzie się miałaby przechować ta energia w Twoim pakiecie Spektrum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukaszjb Opublikowano 6 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2022 Ostatnio gdzies czytalem ze te pakiety Spektrum nie sa takie cudowne jak podaje producent. I stosunek jakosci do ceny, a co najwazniejsze waga-pojemnosc wychodzi srednio. Kiedys kupilem takie pakiety na aliexpress. Oczywiscie ta pojemnosc jest z kosmosu realna to jakies 3200. Za jeden nawet mi zwrocili pieniadze bo jedna z cel miala 1,7v napiecie. Do czego zmierzam, sa to najlepsze 2 pakiety jakie kiedykolwiek mialem w stosunku do tego co przezyly ile maja cykli i jak je traktowalem. Dodam ze sluza mi jeszcze w aucie 1/10 z silnikiem 4300kv. Te wszystkie turnigy z hobbykinga i inne wynalzki sa popuchniete, nie trzymaja napiecia itd a te sa niezniszczalne. Nie wiem w czym tkwi sekret ale tak jest. Jak to mowią jest chinczyk i Chinczyk;). Warto czasem poszukac czegos no name i przetestowac na wlasnej skorze. Dodam ze jestem jeszcze zadowolony z pakietow od motionrc aczykolwiek tanie nie sa ale trzymaja parametry. Kiedys chwalili HRB z ali, ale nie wiem czy te ktore sa dzis w sprzedazy sa tak samo dobre jak te stare. Sory ze tak sie wtrącilem z tymi pakietami, ale ciekawa dyskusja się wywiązała;)Wysłane z mojego SM-A127F przy użyciu Tapatalka 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atomizer Opublikowano 13 Września 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2022 Maluje model ! Ale nie jest to łatwe i szukam innego sposobu na nanoszenie napisów i grafik ! Malowanie farbkami w sprayu nie jest łatwe, większość które maja w sobie rozpuszczalnik wypala piankę i styropian ! Nawet jak jest pomalowany trzema warstwami farby akrylowej to potrafi taka farba jak jest grubiej położona wypalić dołki ! Niektóre puszki kiepsko rozpylają farbę ! Dlatego szukam innych technik... Może miał ktoś do czynienia z kalkomania wodną ? Mam drukarkę atramentowa i mało używana... ale nie mogę znaleźć papieru do kalkomanii wodnej na drukarkę atramentową ! Na laser już chyba by prędzej ! Ktoś robił napisy i grafiki tą techniką? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 13 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2022 Do kalkomanii wodnej musisz mieć gładziutką powierzchnię. Na Hammerheadzie mam kalkomanie, poszukaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sławek Opublikowano 13 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2022 Nie możesz drukować kalkomanii drukarką atramentową do klasycznego przenoszenia po namoczeniu ! tylko laserową -pomyśl chwilę , przecież tusz się rozpuści... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukaszjb Opublikowano 13 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2022 Stosowalem kalkomanie własnej roboty, tu kupowałem kalki https://viscar.pl/papiery-termotransferowe-na-koszulki-ceramike-kalkomania/210-papier-termotransferowy-kalkomania-fun-white.html. Jak wyzej koledzy pisali tylko laser wchodzi w grę i najlepiej dobrej jakości. Z doświadczenia podpowiem, że taka kalkomania ma sens raczej przy małych grafikach typu napisy eksploatacyjne, skomplikowane wzory itp. Ponieważ przy duzych powierzchniach bardzo ciężko się to nakłada i szkoda materiału i pracy. Więc jeśli są to nieskomplikowane wzory to lepiej działać od szablonu. Ja używam aerografu i farb vallejo air są najmniej frustrujące przy roźcieńczaniu dosyć wydajne w stosunku do pactry np. Mają niezłą palete kolorów. Aczykolwiek malowałem też pianke najzwyklejszymi pigmentami akrylowymi z marketów budowlanych i też dawało radęWysłane z mojego SM-A127F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Atomizer Opublikowano 19 Września 2022 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 19 Września 2022 Witam Pomalowałem trzeci F-16! Jeszcze nie ważyłem, więc nie wiem ile doszło. Jak będzie pogoda i czas to wyważenie i lot próbny ! Chcę Jeszcze zamontować dopalacz! Zrobiny z zepsutej lampki solarnej led, która daje na 18650 bardzo mocne światło! Waga dopalacza to około 80g. A i sam montaż nie będzie łatwy... więc nie wiem czy znajdzie zastosowanie ale efekt wieczorem byłby ciekawy! 4 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekCichy Opublikowano 22 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2022 pomalowany i z poprawionym LERX-em wyglada jak makieta super! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi