Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. JADAR62 Opublikowano 21 Lutego 2022 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2022 Witam formumowiczów i modelarzy. Przeniosłem się z działu modeli pływających do działu pojazdów. Budowa aut to dla mnie absolutna nowość. Dlatego nie chcę rzucać się na głęboką wodę, a w ramach relaksu (po wyczerpujacej budowie holownika Atlas II) skorzystam z gotowych zestawów. Jeżeli jednak okaże się, że jestem w stanie coś, ulepszyć lub zmienić, zapewne spróbuję to zrobić. Pojazd w założeniu ma być sterowany radiem jak i wszystkie jego funkcje. Do pojazdów ciężarowych mam pewien sentyment, gdyż w czasach dzieciństwa takie własnie były widywane w większości na naszych ulicach. A że blisko mnie był poligon wojskowy, to często tam chodziliśmy z chłopakami obserwując ćwiczenia żołnierzy jak i wielkie pojazdy w akcji. Moją przygodę z pojazdami rozpocznę od konstrukcji firmy King Kong RC (KKRC) modelu CA-30 wykonanego w skali 1:12. Co do skali to nie jest ona tak dokładna jak podaje producent. Niektóre wymiary odpowiadają sklali 1:11, a nawet 1:10. Ale nie jest to widoczne bez dokonania dokładnych pomiarów. Pierwszą zmianą będzie przerobienie Chińskiej wersji CA-30 na Radziecką ZIŁ-157. ZIŁ-151 różnił się tym, że miał bliźniacze opony na tylnych osiach. Zamienne mosty dla kół bliźniaczych producent nie przewidział dla tej wersji. Takie pojazdy występowały też w armi polskiej. Więc, będzie to wersja odpowiednia dla Ludowego Wojska Polskiego. Po obejrzeniu zestawu widzę, że zamontuje do ZIŁ-a wciagarkę i założę plandekę. Także skrzynię ładunkową zamierzam wykonać w całości z drewna, jako, że metalowe okucia są bardzo ładnie wykonane i powinno fajnie wyjść. Dołożę także oświetlenie. Zmienię umiejscowienie baterii zasilającej na inne niż proponuje producent. Ostateczny wybór miejsca padnie w czasie składania modelu. Może pokuszę się o dym z rury wydechowej i symulator dźwięku. Chcę także powiększyć zestaw o przyczepę z plandeką, dla której będzie konieczne wyposażenie ciągnika w hak. Przyczepę muszę zbudować od zera, gdyż nie ma odpowiedniego zestawu. Plany są ambitne i zobaczymy, co z tego uda sie zrealizować. Model dotarl z Chin, a paczka była w stanie nienagannym. Właściwe pudełko jest zapakowane w dodatkowy karton. Główne elementy modelu są poukładane w korytkach z pianki. Oj, pięknie to wygląda i bardzo profesjonalnie. Po wstępnym obejrzeniu mogę stwierdzić, że części są bardzo dobrze wykonane. Rama jest formowana z wprasowanymi łącznikami gwintowanymi, mosty, wały napędowe z kardanami i zawieszenie są metalowe. Resory piórowe są metalowo-plastikowe. Drążek Panharda jest metalowy, a drążki zawieszenia są wyposażone w tuleje gumowe (właściwie jest to guma silikonowa) – jak prawdziwe. Elementy są albo walcowane, albo odlewane lub wycinane CNC. . Trochę rozczarowują mosty odlewane ze stopu cynku. Nie, nie co do jakości, ta jest bardzo wysoka. Nie są to natomiast przekładnie różnicowe, a jedynie przekładnie kątowe dające stały napęd na wszyskie 6 kół. Słowem wszyskie koła są na sztywno połączone z silnikiem dając stałe 6x6. Trochę to zaskakuje, bo w oryginale pojazd nie miał żadnych blokad. W końcu nie był stworzony do jazdy w terenie, miał być mocnym ciągnikiem na różnego rodzaju drogi. Na drogi błotniste nie było to dobre rozwiązanie. Wykonanie stałego napędu przez KKRC, daje fanom modelarskiego off-roadu pojazd, który pokona wszystkie przeszkody. Przekładnia jednobiegowa jest w całości wykonana z metalu. Podpora wału napędowego jest ułożyskowana. Wszystko zbudowane na łożyskach kulowych. Całość jest montowana za pomocą różnego rozmiaru śrubek. Od M1.5, poprzez M1.7, M2 i M2.5 do M3. Sworznie są zabezpieczone pierścieniami zabezpieczjacymi. Musiałem zaopatrzyć się w zestaw imbusów wewnętrznych i zewnętrznych – bez tego nie da rady. Na każdym kroku da sie zauważyć bardzo wysoką jakość wykonania i dbałość o szczegóły. Wszystko jest super spasowane. Konstrukcja modelu odpowiada konstrukcji prawdziwego pojazdu. Opony są z bardzo miękkiej gumy z realistycznym bieżnikiem z wkladką piankową sprawiające wrażenie prawdziwych. Będą zapewne się uginały pod ciężarem modelu i ładunku. Sam model wg producenta to około 5 kg. Kabina wykonana z twardego ABS. Odlew jest najwyższej jakości i nie wymaga żadnego praktycznie szlifowania. Mało jest elementow wymagajacych montażu za pomoca kleju. W większości są to elementy skręcane. Skrzynia ładunkowa ma podlogę z tworzywa, a burty wycięte są z jednego kawałka drewna. Całość wg planów ma być skręcana bez użycia kleju. Wszystkie okucia to odlewy metalowe. Planuję zrobić skrzynię z listwek drewnianch imitujących deski. W zestawie nie ma silnika napędowego, ani serwa, ani żadnych innych części elektrycznych. Jest natomiast przekładnia i dźwignia serwa dla kół skręcanych, a także zębatka napędowa silnika z wałem 3.175 mm. Na YT znajduje się bardzo dużo szczegółowych filmów z montażu modelu, więc ograniczę ilość informacji, aby się nie powtarzać, a skupię się na tym, czego nie ma gdzie indziej, a być może okaże się przydatne dla innych stojących przed dylematem – czy warto złożyć taki model. No, ale, aby nie było zbyt łatwo, zacznę budowę nie od modelu, a od ..... wykonania ładunku jaki ZIŁ normalnie przewoził dla wojska. Czyli beczek na paliwo oraz skrzynek na amunicje. Rozpocznę od beczek. Wykorzystałem gotowe beczki, które odpowiadają kształtem jak i wymiarami dla skali modelu. Skleiłem je i poddałem obróbce szpachlowania, szlifowania i malowania. Aby były bardziej realistyczne dołożyłem do nich obciążenie. Każda waży około 250 gramów, co ma symulować wagę beczki z paliwem w skali. Beczki oryginalne były stalowe, ocynkowane i w porównaniu do dzisiejszych wykonanych z tłoczonej blachy, były potwornie ciężkie, ale praktycznie niezniszczalne. Dzisiejsze beczki potrafią przerdzewieć po 6 miesiącach w warunkach morskich. Jako balastu użyłem śrutu ołowianego o średnicy 2 mm wklejonego na szpachle epoxy i zalane żywicą Epidian 611. Notabene epoxy nie za bardzo chce się trzymać tego tworzywa. Od dostawcy nie uzyskalem informacji czym beczki skleić. W końcu trafilem na klej, który to pokleił. Łatwiej byłoby je wydrukować. Na ale jest jak jest i inaczej nie będzie. Doszły kalkomanie i pomalowane lakierem srebrnym, a następnie matowym Tamiya. .. i TAMIYA FLAT CLEAR TS-80 jako warstwa koncowa... Kolejnym elementem łudunku są skrzynki na amunicje do KBKAK wz 47. Wykonane z drewna z dołożonym balastem ołowionaym. Każda wraz z balastem waży około 30 gramów. W sumie jest ich ponad 60. Pomalowane farbą w kolorze KHAKI - WOJSKO POLSKIE. Nawet użycie płynów pod kalkę i na kalkę nie spowodowało, że kalkomanie stały sie niewidoczne. W rzyczywistości tego tak bardzo nie widać. Na kalkomanie nałożyłem lakier TAMIYA FLAT CLEAR TS-80. Tu jeszcze przed lakierowaniem. Prawdziwa skrzynka dla porównania... Teraz moge zabrać się za model...... 10 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldi1973 Opublikowano 22 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2022 Wspaniała prezentacja..! I model. oglądam z ciekawością. Model tani nie jest, ale widzę ze wart swoich pieniędzy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.pilot Opublikowano 22 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2022 Piękna robota, z tymi skrzynkami na amunicję to mistrzostwo ?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 22 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2022 Jestem w szoku jak to zobaczyłem, nawet nie byłem świadomy że takie cudeńka robisz a te skrzyneczki Wow ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Osa Opublikowano 22 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2022 To jest piękne... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 22 Lutego 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2022 Nic tak nie cieszy jak uznanie kolegów. Dzięki za dobre słowo ?. Mosty jak i resory piórowe zostały rozebrane do malowania. Swieży biteks sie błyszczał to i użyłem fasrby błyszczącej TAMIYA TS-14.... złożyłem hak, który nie jest w zestawie modelu.... Przymierzyłem dostępne ogumienie. i zestawienie obok siebie.... Prawe są w zestawie. Środkowe występują jako opcja dla wersji radzieckiej, a lewe (największe) są przeznaczone dla Q-157. model Q-157.... Dla opon Q157 jest za mały rozstaw między osiami tylnymi. Założyłem więc opony dla wrsji radzieckiej, a tym samym polskiej. Przednia opona z zestawu, tylnia od wersji polskiej. przednia od Q157 i tandem dla wrsji polskiej... tandem wersji polskiej.... Wracając do ceny modelu to kupiłem go kilka lat temu, kiedy ceny były dużo niższe niż obecnie i nie było VAT-u. Dodatkowo znalazłem model, który był mocno przeceniony z powodu, że być nie kompletny i bez możliwości reklamacji. Jak się ostatecznie okazało, drobnych części było nawet więcej niż powinno i nic nie brakowało. Słowem udało się kupić CA-30 w dobrej cenie. 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 23 Lutego 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2022 Znalazłem w necie fajne rysunki wciągarki oraz zdjęcia.Zecydowałem, że pokuszę się o zrobienie. Najpeirw zakupiłem gotową wciągarkę, aby wykorzystać to co tylko możliwe. Niestety wykorzystałem niewiele i to też na siłę. No ale poznałem budowe i o co w ty chodzi.... Czas na budowę. Konstrukcja z blachy aluminiowej, a wzmocnienia ramowe z blachy miedzianej. Zrezygnowałem ze zderzaka z zestawu.... Wzmocnienie pod wciągarkę.... Montując nowe elementy starałem się wykorzystywać istniejące otwory w ramie.... Najpierw model z papieru.... Potem trasowanie w metalu... i wycinanie na pile tarczowej.... Elementy gięte nacinałem do połowy grubości blachy.... Pierwsza przymiarka i potem bardzo duż przymiarek... Rolki wykorzystałem od innej wciągarki.... Boczne ściany pomalowane czarnym flamasterm dla lepszego wyobrażenia mocowania.... Wzmocnienia krzyżowe z blachy miedzianej .... Mocowanie na taśmę papierową.... Jako, że to jest prototyp, to przymiarek i korekt jest dużo. Zdjęcia to esencja kilku dni dopasowań.... Widoczne śrubki są tymczasowe. Docelowo będą z łbem sześciokątnym... Otwory na silniki wciągarki. Zamontuję dwa silniki 15 rpm/min.... prowadzenie do korby.... Nowe haki mocowane na 4 śruby. W wersji bez wciągarki były mocowane na dwie śruby... Do malowania użyłem farby TAMIYA TS-29 SEMI GLOSS BLACK.... Bęben specjalnie zaprojektowany... wytoczone ze stali i oparty na dwóch łożyskach kulowych... Dzieki takiemu mocowaniu łożyska silników nie są obciążone jak to jest w oryginalnej wersji wciągarki.. Całą siłę uciągu przeniszą łożyska i ich mocowanie.... Obudowy przekłani wykonałem z 4 wearsw PCV twardego grubości 4 mm każda..... Frezarka Proxxon jest niezastąpiona w takich małych pracach.... Wykonywałem dwia obudowy za jednym razem. Potem je rosdzieliłem.... Wał wciągarki jest wykonany z rurki aluminiowej 5x1. Dzięki takiemu kształtowi obudowy przekładni silników, lina nie będzie miała możliwości przycinać się pomiędzy obudową, a talerzem bębna wciągarki..... Ze zmintowaniem elementów w całość, było trochę główkowania co do kolejności. Ale się udało.... Zasilanie 6V... I tak prezentuje się na podwoziu.... Rózni sie od oryginału, ale i nie ma to być model redukcujny, a jedynie taka wolna ekspresja Ziła..... 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.pilot Opublikowano 24 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2022 Mistrzostwo... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo Opublikowano 24 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2022 Piękna robota ... szczególnie wyciągarka ... też przy swoim Zile troszeczkę pogrzebałem ostatnio i znowu zmiana wyglądu się wkradła Będę tu zaglądał bo widzę, że warto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 24 Lutego 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2022 Oczywiście zapraszam do oglądania. W oryginale na wyjściu z przekładni jest wał sztywny. Trudno było to spasować, przez co napęd mocno hałasował... Zamieniłem go na wał z kardanem. Długość wału 45-52 mm... Po zmontowaniu napęd pracuje bezszelestnie. Jest super.... W międzyczasie zobaczyłem co jest w przekładni. Obudowa metalowa, koła zębate metalowe, łożyska kulowe na wałach głównych i pośrednich. wszystko wypełnione smarem. Zmontowałem z powrotem bo wszystko było jak powinno być. Tu drobne elementy, które były odłamane i przez to model był mocno preceniony.... Klamek np są 4 sztuki. Stweirdziłem,że zrobię ziła bardziej bojowego i podniosłem kabinę o 10 mm. W tym celu użyłem aluminiowy profil C. Wygiąłem go w imadle i przyciąłem na wymiar... Dodakowe podłużnice pomalowałem na czarny półmat. Widoczne blaszki do przykręcenia podłużnicy do ramy oraz uchwyt do ESC napędu głównego... Założyłem silnik 6V, 540, 80T. Zależało mi, aby model miał możliwość pełzania. Prędkość maksymalna jest także odpowiednia... Podniesienie szoferki wymusiło dołożenie chlapaczy do błotników przednich. Wykorzystałem chlapacze od modelu HG P801... Dzięki podniesieniu mam miejsce na założenie przednich amortyzatorów... Nabyłem dość dobrze wykonane amortyzatory powitrzne, jako, że będą one w zasadzie dekoracją.... Obudowy pomalowałem na czarno.... Użyte serwo.... Tu wcześniejsze próby z amortyzatorami od HG P801.... Teraz pokażę jak zrobiłem uchwyty do amortyzatorów. Użyłem blachy miedzianej 0,5 mm.... Zdfjęcia z amortyzatorami na wcześniejszem etapie przed zmianą. Wydały mi się one zbyt masywne... Uchwyt do ESC. Skrywa także włącznik ESC. Całość zamontowana na serwie skrętu... Rama w całej okazałości.... Model duży, ale miejscem za bardzo nie mogę szastać, bo jednak wyposażenia planuję troche w niego włożyć. Wprowadzone zmiany dały wolne miejsce pomiędzy szoferką, a skrzynią. Postanowiłem zamontować tam kanistry. Wykorzystałem gotowce. Wykonałem tylko uchwyty. Z blachy miedzianej 0.3 mm pociąłem paski.... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.pilot Opublikowano 25 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2022 8 godzin temu, JADAR62 napisał: Na tym foto wygląda jakby stał na prawdziwym warsztacie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. JADAR62 Opublikowano 25 Lutego 2022 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2022 Fajne spostrzeżenie ???. Skrzynia z modelu posłużyła mi jak wzór. Całą wykonałem z listewek drewnianych. Wyeliminowałem wzmocnienia w postaci kątowników. Przestrzeń pod skrzynią wykorzystam na elementy elektryczne. W modelu bateria jest w skrzyni na pace. W moim modelu to wyeliminowałem. Nic nie będzie widoczne i wszystko będzie zmyślnie ukryte. Wygląd elemetów skrzyni z zestawu.... Pociąłem deseczki na listewki i nawierciłem otwory do skręcenia. Niektóre dlistewki sa klejone... Pomalowałem podkładem.... Nafrezowałem rowki pod kabelki do oświetlenia..... Dopasowanie to plastikowej podłogi skrzyni... Wyfrezowałem blaszki do zamocowania ramy skrzyni... Tu schowek na baterię.... środkowa część podłogi jesy odsuwana i unoszona do góry. Spasowanie jest na klik.... Po założeniu nie ma śladu, że coś jest zdejmowane.... okucia do stelażu plandeki.... klocki, dla skręcenia burt to podłogi skrzyni... listewki na podwyższenie burt skrzyni.... Dzięki tej modyfikacji rant skrzyni wystaje ppoza krawędź burty. W modelu oryginalnym burty się licują. Przygotowanie do montażu rury wydechowej. Planuję, że będzie dym... rura z rurki miedzinej z rozwalcowaną końcówką.... mocowanie dla rury wydechowej... dodatkowe otwory, umożliwiające montaż skrzyni.... Zrobiłem też ławki na skrzyni dla żołnierzy. Ławki są składane.... składane podpórki ławeczek.... zrobiłem skrzynki mocowane pod podłogą w tylnej cześci.... zrobiłem z blachy miedzinaej 1 mm przednie chlapacze skrzyni. Chciałem, aby wyglądały tak jak tylnie.... zrobiłem szablon do wyszlifowania półwałków z pręta PCV... zamknięcie do tylnie klapy... Przeciągnąłem kabelki do oświetlenia. Użyłem ledów.... Krawędzie burt wzmocniłem blachą. Blacha miedziana 0.1 mm wygiąłem na super giętarce. Kupienie jej nie moge jednak nazwać faktem przyjemnym. Ale to nie temat na to forum. Proponuję tylko się dobrze zastanowić przed zamówieniem giętarki u Pana, który je produkuje. widoczne haczyki dla sznurków plandeki.... Krótki film z działania wciagarki.... 20220115_182626.mp4 Krótki film z działania wałów... 20211010-003815-naped - reduced.mp4 Krótki film ze składanej ławeczki... 20220105_222408.mp4 6 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. JADAR62 Opublikowano 26 Lutego 2022 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2022 Coś nie tak z tym tematem. Nie wiem czemu nie dzieli się na strony. Przez to jest bardzo trudno oglądać. Nie znalazłem jak skontaktować sie z moderatorem. Może ktoś wie jak? Całe wyposażenie elektryczne schowam pod skrzynią pomiędzy podłużnicami ramy, pod kabiną, maską silnika oraz w zbiornikach paliwa. Dzięki temu cała skrzynia będzie pusta. Planowanie poprzedziłem wielkrotnymi próbami i doborem wyposażenia. Jako, że jest to prototyp, to zmian w międzyczasie było dużo i dalej są. W planie jest do zamontowania: 1. Oświetlenie - bez kierunkowskazów. System oparty na włącznikach RC (5 sztuk). Czyli jeden obwód lamp - jeden kanał na nadajniku 2. Moduł dźwięku, chciałem zainstalować CAR SENSE ES-ONE, nawet go kupiłem i wpasowałem, ale ostatecznie stwierdziłem, że daje on dźwięk zbyt zabawkowy. W ostateczności pokusiłem się o Beier Sound Module UCM-RC-2 3. Moduł dumu. Wykorzystam gotowy moduł od czołgu Heng Long 1:16 + ECS 30A 4. Serwo skrętu kół przednich 35 kg 5. Serwo obrotu kierownicy 0.45 kg/cm + rewerser + wzmacniacz 6. Silnik napędu głównego brushed 6V 540 80T, ESC 60A 7. Głośnik 5W + obudowa 8. odbiornik CARSON Reflex Stick Multi Pro LCD 14CH 9. Moduł nadawania sygnału do świateł przyczepy - G150 Wireless Lamp Control 4CH 10. ESC wciągarki 30A 11. Bateria Li-Ion 7.4V 3700 mAh 2S, 22x42x72 150 g No to po kolei...., albo i nie :)... Tu będzie głośnik... Jedna z przymiarek modułu CAR SENSE ES-ONE, który ostatczenie nie został zamontowany... Wnętrze tego modułu. Programowanie za pomocą kabla USB bezpośrednio z komputera.... W widoku od spodu kolejne osłony. Ni cnie może dodtykać wałów.... Pozostałe miejsca na elementy.... Tu jest miejsce na wszystkie elementy.... wytwornica dymu.... od lewej - wytwornica dymu, odbiornik, nadajnik do przyczepy... w wytwornicy musiałem pzebudować wyjście dymu, oraz ją zeszlifować z dołu i z góry w celu zmniejszenia wysokości. Maksymalna dostępna wysokośc wnętrza to 30 mm... wytwornica dymu wewnątrz.... mocowanie odbiornika.... planowanie rozmieszczenia listew połączeniowych dla bieguna dodatniego i ujemnego... uchwyt na baterię... obok baterii wskażnik z alarmem akustycznym niskiego poziomu napięcia przygotowanie do osadzenia modułu dźwięku w prawym zbiorniku paliwa. W lewym będą włączniki RC.... Ściany zbiornika zostały przefrezowane, aby moduł się ładnie zmieścił.... budowanie obudowy głośnika z twardego PCV grubości 2 mm dla zabawy zrobiłem bardzo długi kanał basowy. ... znalazłem głośnik o odpowiednich parametrach dźwięku, jak i wymiarach zewnętrznych. Głośnik jest od flat TV.... wnętrze głośnika wykleiłem matą głuszącą - ot tak dla zabawy ... u dołu jest podłużne ujście basu ..... Oj będzie grzmot.... głośnik zamontowany pod fotelem w szoferce.... Aby przyjemnie móc używać modelu, trzeba zrobić wyłącznik dla modułu dźwięku i dymu. W końcu nie zawsze chce się tego używać. Chciałem, aby włączniki były, ale aby ich zarazem nie było... Postanowiłem zrobić je w postaci dźwigni dla kierowcy. Użyłem zwykłe włączniki dwpozycyjne. Jako osłony dźwigni użyłem koszulki do linek. Reszta to podstawowe materiały - pręty mosiężne i rurki aluminiowe. Na główki dźwigni użyłem ..... koraliki jakich wiele w pudełku córki ... plastikowe miechy też zostały zastąpione gumowymi... i przymiarka w kabinie... Tylko dwie z czterech dźwigni będą aktywne... na podłogę położyłem gładka wykładzinę gumową grubości 1 mm. Prążkowanej nie udało mi się póki co znależć.... Tu jeszcze w folii ochronnej jak to w nowym aucie w fabryce bywa. Model nie będzie postarzany, jak to robi wielu kolegów. Ten będzie jak spod igły. Ot, takie marzenie robotników w niezaprzyjaźnionym kraju.... Pomalowałem kierownicę i wyposażyłem w drążek stalowy... W lusterkach zmieniłem wysięgniki na metalowe. Lusterka będą miały możlowość regulacji we wszystkie strony... końce od strony lusterek nagwintowałem... Kanapę wyłożyłem gąbką i obiłem skórą... A co, niech szweje mają komfortowo .... do klejenia użyłem butaprenu.... Wykonałem lampkę do oświetlenia szoferki. Obudowa z miedzi, rurka 12x1, a klosz z diody białej mlecznej 10 mm. Wewnątrz włożyłem diodę 1206 warm white. Diodę zalałem żywicą... teraz okablowanie w szoferce. Pasek PCV i wiertło 1 mm.... po wklejeniu szyby tylniej.... to brzydkie będzie za oparciem kanapy .... 4 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 28 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2022 Wspomniany wątek jest widoczny, można w nim pisać komentarze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 28 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2022 Może i można, ale ilość i wielkość zdjęć zabija mi komputer ? Nie mniej budowa wygląda superaśnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jerzy_R Opublikowano 28 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2022 W dniu 26.02.2022 o 22:54, JADAR62 napisał: Coś nie tak z tym tematem. Nie wiem czemu nie dzieli się na strony. Przez to jest bardzo trudno oglądać. Może po prostu brak odpowiedniej ilości postów w temacie, w przeciwieństwie do ilości zamieszczanych zdjęć? Fakt, że jeden obrazek wart tysiąca słów, ale ponad 110 zdjęć np. z budowy skrzyni ładunkowej (niektóre powtórzone zresztą)? Pięknie Ci ta budowa wychodzi, ale litości zresztą sam narzekasz, że trudno oglądać. Może zrób jakiś wirtualny dysk np. na googlach i tam wrzucaj wszystko co Ci aparat wypluje, a na forum same najważniejsze zdjęcia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 28 Lutego 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2022 Zdjęcia są zredukowane do max 200-400 kb. Mniejsze by się źle oglądało wg mnie. Napisałem prośbę do administratora, aby coś zaradził na podział wątku na strony. Tu zdjęcie kanapy przed tapicerowaniem i widok oryginalnego mocowania kabiny do ramy. Ze względu na planowane przeróbki musiał ulec zmianie... Kabina wymagała małego szpachlowania. Używałem trochę szpachli TAMIYA. Nie jestem z niej zadowolony, bo ma duży skurcz po wyschnięciu. Trzeba szpachlować wiele razy.... Wewnątrz wyciąłem wszystkie niepotrzebne wzmocnienia.... oraz miejsce na głośnik.... również tył wymagał wycięcia.... Wycięte miejsce na skrzynię biegów. Jako, że kabina została przesunięta do przodu i kilka milimetrów... mocowanie kierownicy, aby mogła się obracać. Potem kolumna zostanie zmieniona na stalową.... kalkomanie niezbyt mistrzowskie.... tabliczka znamionowa i zaznaczone nowe mocowania kabiny do ramy.... w celu montażu silnika V8 zrobiłem wycięcie w przedniej części.... Silnik próbowałem zrobić samemu, ale jakoś wychodziło mi coś co przypominało bardziej trumnę. W originale był silnik R6. W innym wątku kolega wydrukował ładny silnik - brawo!!! No, ale ja nie wydrukowałem i włożyłem gotowca V8. Takie marzenie każdego właściciela prawdziwego ZIŁ-a. Obudowa skrywa też 2 wentylatory załączone odzielnym włącznikiem widocznym na zdjęciu. Umieszczony jest powyżej włącznika ESC... Silnik dostał też atrapę chłodnicy wykonaną z radiatora aluminiowego... dół i górę chłodnicy zrobiłem z pół rurki PCV... pomalowane na srebrno... wyfrezowałem uchwyt.... pomalowałem gril. U dołu widoczne wycięcie na korbę.... i złożyłem.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 1 Marca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2022 W drzwiach zrobiłem zamknięcia uruchomianie klamką. Powrót jest za pomocą sprężynki..... 20211204_143924.mp4 20211209_002749.mp4 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FockeWulf Opublikowano 1 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2022 Nie moja bajka ale fajnie się ogląda. Widać pasję w Twoich działaniach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 2 Marca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2022 Drzwi dostały zawiasy zamiast pałąków... 20211205_210209.mp4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi