young Opublikowano 23 Września Opublikowano 23 Września Cześć. Nim zarekomenduję kolejną książkę ,.mam do kolegów prośbę i apel. Jak ktoś ma literaturę o szybowcach i może przekazać lub sprzedać to bardzo proszę o kontakt na priva. Z wiekiem zacząłem kolekcjonować materiały o szybownictwie , konstrukcjach itp. i przedstawiam w niniejszym wątku. A teraz w ręce wpadła mi świetna kolejna pozycja : Dobrej jakości zdjęcia , w tym Polski akcent :). 3
Andrzej Klos Opublikowano 1 Listopada Opublikowano 1 Listopada 90 lat temu, 6 Listopada 1935 roku wzbil sie w powietrze pierwszy prototyp Hawker Hurricane. Z tej okazji wydawnictwo FlyPast opublikowalo specjalne wydanie o tytule Hawker Hurricane (oczywiscie). Ksiazeczka sklada sie z 13 rozdzialow. Rozdzial pierwszy opisuje historie rozwoju samolotu i prezenuje sylwetke jego konstruktora, Sydney Camm. Rozdzial drugi mowi o pierwszym dywizjonie, w ktorym wprowadzono Hawker Hurricane i.e. 111 Squadron RAF. Mila niespodzianka jest rozdzial trzeci, gdzie autor wspomina wspaniale i znane wiekszosci forumowiczow walki Polskich pilotow. Okazuje sie, ze orginalny Hurricane LF363 z Dywizonu 303 caly czas jeszcze lata! Wiecej szczegolow w magazynie. Po krotkich negocjacjach dostalem pozwolenie od FlyPast na zamieszczenie na PFMRC okladki i pierwszej strony artykulu o Dywizjonie 303. Ci, ktorzy chcieliby nabyc ten magazyn moga to zrobic albo poprzez zakup kopii digital: https://pocketmags.com/flypast-magazine/hawker-hurricane?srsltid=AfmBOooaijnYdaecU0wTigmVvQB07F97F9Y9B9gwlByEkz3CVhwkjIn9 lub papierowej: https://shop.keypublishing.com/products/hawker-hurricane-90th-anniversary?srsltid=AfmBOorsMq_vpn8CaFJVtfeqw_XKjTWy2TiGbT1a4LvsEOSkTLp2JE7u&variant=55481195168127 4
Andrzej Klos Opublikowano 10 Listopada Opublikowano 10 Listopada Greg's Airplanes and Automobiles to chyba moj ulubiony kanal na YouTube o konstrukcjach lotniczych i historii, glownie IIWS: https://www.youtube.com/@GregsAirplanesandAutomobiles Greg ma olbrzymia wiedze o samolotach i silnikach IIWS. Najnowszy odcinek, opublikowany dzien temu, jest troche inny. Po raz pierwszy Greg, mowi wiecej o czlowieku, niz o maszynie. Tym czlowiekiem jest: Boleslaw Michal Gladych, znany w USAF jako "Killer Mike". Idac na Narzedzia mozna posluchac po Polsku (chyba??) Greg jest safacynowany jego zyciorysem i postacia i uwaza, ze powinien powstac o nim film. Kilka faktow, Boleslaw Gladych uciekajac z Rumuni, zabil Rumunskiego straznika i przedostal sie do Francji. Okazuje sie, ze niemieccy agenci szukali po Francji Polskich zolnierzy i pilotow. Jeden z nich wytropil go i chcial go zabic. Wyszlo jednak odwrotnie i Gladych w czasie recznej walki zabil niemieckiego szpiega ale zostal przy tym ciezko ranny. Jego poczynania w powietrzu na P47 sa niesamowite i koledzy z USA nazwali go "Killer Mike ". Bardzo ciekawe jest to, ze po wojnie zmienil sie zupelnie i zostal psychoterapeuta, bedac po wplywem filozofii Indyjskiej. Przez dlugie lata mieszkal w Seattle gdzie zmarl w 2011r. Szkoda, ze o nim nie wiedzialem bo mieszkalem w Seattle w 1993r. Wiecej fascynujacych faktow na tym odcinku. Polecam! 3
pietrku Opublikowano 10 Listopada Opublikowano 10 Listopada Od 15:46 to jest właśnie gra w którą najlepiej się bawię. W tych lokalizacjach się lata. Polskiego tłumaczenia wirtualnego nie da się słuchać, polecam jednak angielskie 😉. P-47 w tej grze jest trudny, bardzo trudny. Tylko do latania wysoko i spadania z przewagi wysokości, bo prędkość nurkowania i siłę ognia ma bezkonkurencyjną.
Viper Opublikowano 10 Listopada Opublikowano 10 Listopada Bo cudów nie ma, jak to później Boyd udowodnił, cieżki mysliwiec to słaby myśliwiec
young Opublikowano 11 Listopada Opublikowano 11 Listopada Kolejna książka warta przeczytania. Dużo zdjęć i opisów. Historia fabryki , samolotów i...samochodów ! Kupiona w punkcie informacji turystycznej w centrum Lublina . 3
jarek996 Opublikowano 12 Listopada Autor Opublikowano 12 Listopada Ja zakupilem (ale jeszcze jej nie mam w domu) taka oto ksiazke: 1
Viper Opublikowano 12 Listopada Opublikowano 12 Listopada To i ja się pochwalę moimi niedawnymi nabytkami Tej pierwszej jeszcze nie czytałem, ale recenzje bardzo dobre, opisuje pracę pilota Vipera w czasach zimnej wojny, natomiast ksiązka Wilcoxa to według mnie absolutny "must read" dla kazdego miłosnika jetów, chcącego zapoznać się z koncepcjami jakie wpływały na budowę nowoczesnych myśliwców w czasach powojennych, często błędnymi, wpływem polityków nie mających pojęcia, ale niestety optujących za nienajlepszymi rozwiązaniami, czy jak to prawie odeszło pokolenie pilotów mających doświadczenie w walce powietrznej i prawie przestano jej nauczać, co fatalnie pokazały statystyki początku Wietnamu i jak temu zaradzono, poczynając od nauczenia się latania samolotem na nowo, poznania dokładnego pocisków powietrze powietrze z ich słabymi stronami i wpływu tych doświadczeń na powstanie kolejnych konstrukcji. Do tej ksiązki koniecznie rekomenduję jeszcze tę (mam na kindlu, stąd link do okładki) Bo to jakby w pewnym sensie ciąg dalszy i bardzo ciekawa historia niesamowitego pilota, twórcy zasady zachowania energii w walce nowoczesnych jetów, twórcy tzwn. tablic Boyda na podastawie których można było ekstrapolować realne własności manewrowe w walce powietrznej danej konstrukcji i nieformalnego przywódcy tzwn. "Fighter mafii" stojącej za stworzeniem nowoczesnych myśliwców F15, a przede wszystkim F16, a również co ciekawe, przynajmniej niektórzy jej członkowie odpowiadają i za A10. 3
Viper Opublikowano 12 Listopada Opublikowano 12 Listopada To jeszcze dodam jedną perełkę Robin Olds to dla miłośnika współczesnych mysliwców postać znana, barwna i niezwykle zasłużona. Twórca i jeden z wykonawców operacji Bolo, jednej z najbardziej znanych operacji myśliwskich, spektakularnej powietrznej zasadzki na wietnamskie migi 21, kilkukrotny as myśliwski - II WŚ, wojny w Korei i Wietnamie (tu jakby nieoficjalny, ale co to znaczy nie zdradzę ) I coś czego jeszcze nie przeczytałem, ale recenzje znakomite, czyli niesamowity samolot i niesamowici piloci w błyskwicznej wojnie na drugim końcu świata 3
young Opublikowano 14 Listopada Opublikowano 14 Listopada Dzisiaj odebrałem kolejną fantastyczną książkę o modelarstwie . Fajna bo bardzo dużo szczegółów, zdjęć, planów w tym podstawy pilotażu i nie tylko. Pierwsze wydanie 1995;r. 150 stron . Wysoki poziom edytorski. Aż się chce czytać 😀 . Cena używanej poniżej 4 euro plus przesyłka :)))). Jest też i nasza Jaskółka. 4
jarek996 Opublikowano Poniedziałek o 08:13 Autor Opublikowano Poniedziałek o 08:13 Ja wczoraj wygralem aukcje (u siebie w Szwecji) z taka ksiazka (juz do mnie idzie): 2
Rekomendowane odpowiedzi