robloz Opublikowano 23 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2022 Może głupie pytanko: jaki wasz model napędza w/m silnik? Wiadomo, wyliczenia swoją drogą a praktyka swoją. Leży sobie po skasowanym modelu i chcę się zorientować na jaki model (wagę ) mogę sobie pozwolić. Głównie interesuje mnie Decathlon. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 23 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2022 Takiego wsadziłem do madmana 1,6 m i rwał w pionie. Decatlon pewnie akrobatem będzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robloz Opublikowano 23 Maja 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2022 A jaką miał wagę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 23 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2022 Nie wiem ale z 3 kg pewnie, Decatlon to górnopłat chyba ze inny model masz na myśli i lata na małych motorkach podejrzewam ze zawis zrobisz ....? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 23 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2022 Do jakiej wielkości Decathlon'a? Mój 91 FS co prawda OS nie ASP siedział w górnopłacie jakieś 190cm rozp. i masie początkowej > 6,5 kg. Twój model nie będzie miał takiej masy więc spokojnie powinien poradzić sobie zakładając nawet, że ASP przy tej samej pojemności co OS są troszkę słabsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robloz Opublikowano 23 Maja 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2022 Dzięki, Decathlon będzie miał ok. 180 cm. Próbuje zrobić wiarę lekko, ale zobaczymy ile wyjdzie. Moje pytanie wzięło się stąd że do tej pory był we "fly baby" o masie 4600g. + śmigło 14x6. Nieraz (zwłaszcza przy silnym wietrze) miał problemy że wznoszeniem. Może inne śmigło? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweln7 Opublikowano 23 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2022 Witaj 210 cm 5,5kg bez desantu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 23 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2022 Próbuj ze śmigłami. Do OS stosowałem maksymalnie 16". Do ASP zalecają mniejszej średnicy, w sumie to nie wiem dlaczego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 23 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2022 Mój ma osiągi porównywalne z Saito 91 dobieraj tak śmigło żeby kręcił około 9000 obrotów i wtedy może mieć ciągu ok. 4 kg no i paliwo z nitro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robloz Opublikowano 28 Maja 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2022 Przyszło mi do głowy aby ten silnik założyć do SPACEWALKER II (46-53) (1600mm) dedykowany 0,70 4-t. Jest troszkę za duży, ale ........ ? Co sądzicie o tym pomyśle. ? Czy lepiej saito 0.80 też 4-t. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacekecaj Opublikowano 28 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2022 Będziesz miał spory zapas mocy. U mnie OS-91 4T napędza Meridian-a 1.8m i jest w sam raz. Raczej dałbym Saito Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweln7 Opublikowano 28 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2022 A śmigło się zmieści ??????????? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robloz Opublikowano 28 Maja 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2022 A o tym nie pomyślałem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ToMarkov Opublikowano 7 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2022 A ja chce go ASP F91 wsadzić do rwd6, 220cm , około 5kg. To dobry wybór? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 8 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2022 Moj ASP kreci jak Saito wiec raczej tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 10 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2022 Raczej nie. Przy tej wielkości modelach to klasa 120.A z czego to RWD że tak niska waga? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ToMarkov Opublikowano 11 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2022 17 godzin temu, f-150 napisał: Raczej nie. Przy tej wielkości modelach to klasa 120.A z czego to RWD że tak niska waga? Konstrukcja balsowo sklejkowa, na ten moment mam zrobione płaty / kadlub/ usterzenie / podwozie i calosc wazy okolo 3kg, dojdzie wyposazenie, poszycie - wie chcialbym sie zamknac w 5500-6000gr, mam jeszcze SAITO 150 4T ale ten wydaje mi sie zaduzy... myslalem wsadzic 15cm, - ASP .91 4T Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 11 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2022 Wedlug mnie 15 przy tej masie wystarczy.Kolega miał RWD 9 z planow Schiera miał cos ok 1,7m rozp. i pięknie latał na ASP fs 52. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 12 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2022 Mam 9 z planów Schiera , waży 3,2kg i lata na fs40. Nie chodziło mi tylko o masę. Przy tym rozmiarze modelu pierścień na masce będzie miał ok. 26-28 cm średnicy a do FS 91 założysz śmigło 13 góra 14 cali o małym skoku. Poza tym wyważenie przy krótkim przodzie skończy się dołożeniem ołowiu i wzrostem masy i spadkiem osiągów. Więc gdzie tu sens i logika. Co lepiej wozić, zbędny balast czy mocniejszy i cięższy silnik. A tak generalnie to ja się na tym nie znam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ToMarkov Opublikowano 12 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2022 W dniu 10.11.2022 o 22:26, f-150 napisał: 6 godzin temu, f-150 napisał: Właśnie sugerowałem się śmigłem i kupiłem Saito 150 , gdy do mnie dotarł wydal mi się zbyt duży i zbyt ciężki i nabylem ASP91 i wydał mi się optymalny pod ten model. No nic, przymierze oba i zobaczymy mysle ze wyważenie tu zdecyduje bo przecież logikę trzeba brać pod uwagę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi