adam.trzaskowski Opublikowano 29 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2023 Widze ,ze i Wojtek z "EDF Jet RC" tez zaczal uzywac Molicel P45B: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawkar Opublikowano 2 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2023 W dniu 4.01.2023 o 23:00, adam.trzaskowski napisał: Zamowilem wlasnie spora ilosc Molicel P45B. Jesli ktos jest zainteresowany, to za jakis czas chetnie i w badzo dobrej cenie sprzedam czesc pakietow z Moliceli P42A - nie potrzebuje az tyle. Adam , jeśli temat aktualny napisz na pw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 10 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2023 By nie zakładać nowego tematu zapytam tutaj. Dlaczego jedne pakiety 2s mają wtyczkę do balansowania , a inne nie mają? Właśnie otrzymałem taki pakiet 2s bez tej wtyczki. Ma za to układ BMS/PCM. Czy to coś zmienia? Będzie zasilał aparat zapłonowy silnika benzynowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba Opublikowano 10 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2023 Skoro ma wbudowany BMS to on się już będzie "martwić" żeby wszystko było ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam.trzaskowski Opublikowano 10 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2023 1 hour ago, Irek M said: By nie zakładać nowego tematu zapytam tutaj. Dlaczego jedne pakiety 2s mają wtyczkę do balansowania , a inne nie mają? Właśnie otrzymałem taki pakiet 2s bez tej wtyczki. Ma za to układ BMS/PCM. Czy to coś zmienia? Będzie zasilał aparat zapłonowy silnika benzynowego. Nie za bardzo ma to sens - to tylko dodatkowa waga i zbedny koszt. Standardowo, ladowarka procesorowa pelni role BMSa. Kabel balansera sluzy niejako jako interfejs do tego BMSa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pjk11 Opublikowano 11 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2023 6 godzin temu, adam.trzaskowski napisał: Nie za bardzo ma to sens - to tylko dodatkowa waga i zbedny koszt. Standardowo, ladowarka procesorowa pelni role BMSa. Kabel balansera sluzy niejako jako interfejs do tego BMSa. Nie. BMS pilnuje tez rozladowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 11 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2023 3 godziny temu, pjk11 napisał: Nie. BMS pilnuje tez rozladowania. Nie chcesz aby BMS odcial Ci zasilanie w najmniej niespodziewanym momencie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
latacz Opublikowano 11 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2023 9 minut temu, japim napisał: Nie chcesz aby BMS odcial Ci zasilanie w najmniej niespodziewanym momencie. dokładnie. modelarski regulator przy spadku napięcia w zaprogramowany zmniejszy moc silnika lub odetnie silnik -ale np bec i sterowanie nadal będą zasilane. A bms przy pakiecie -nagle odetnie wszystko zasilane z tego pakietu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 11 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2023 Czyli bezpiecznie mogę używać czy nie? Będzie zasilał tylko aparat zapłonowy silnika? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
latacz Opublikowano 11 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2023 to najwyżej nagle Ci zgaśnie silnik. Sam sobie musisz odpowiedzieć czy bez napędu bezpiecznie wylądujesz. Jeśli będziesz zawsze pilnował naładowania -w sensie pakiet starcza np na 4 godziny lotów -a latasz max 2 -to spoko i problem w ogóle nieistotny. po prostu zawsze pilnujesz żeby mieć zapas prądu. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pjk11 Opublikowano 11 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2023 5 godzin temu, japim napisał: Nie chcesz aby BMS odcial Ci zasilanie w najmniej niespodziewanym momencie. Nie chce. Ja tylko nie zgodzilem sie z twierdzeniem ze ladowarka pelni role BMSa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 11 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2023 34 minuty temu, pjk11 napisał: Nie chce. Ja tylko nie zgodzilem sie z twierdzeniem ze ladowarka pelni role BMSa. Do naszych celow pelni. W sensie w tedy gdy potrzebujesz BMS to go masz (ładowanie rozladowanie w domu). A gdy go nie potrzebujesz w locie to go nie wozisz ze sobą z kilku względów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam.trzaskowski Opublikowano 11 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2023 1 hour ago, pjk11 said: Nie chce. Ja tylko nie zgodzilem sie z twierdzeniem ze ladowarka pelni role BMSa. Pelni w czasie ladowania. W czasie rozladowywania, te role pelni ESC (no chyba ze wylaczysz odciecie przy niskim napieciu). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
latacz Opublikowano 11 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2023 6 godzin temu, adam.trzaskowski napisał: W czasie rozladowywania, te role pelni (dopisek -rolę bms) ESC (no chyba ze wylaczysz odciecie przy niskim napieciu). tylko częściowo -bms kontroluje każde ogniwo (lub równoległą grupę ogniw) oddzielnie -pilnując często także różnic napięcia na ogniwach. jednak dobry esc i dobra ładowarka wystarczają. bms ma także wady -zwłaszcza w modelach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam.trzaskowski Opublikowano 19 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2023 Na Rcgroups jest bardzo ciekawy watek na ten sam temat: https://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?3962321-EDFs-using-Molicel-P45B-Li-Ion/page17 Szczegolnie ciekawe jest ladowanie tych ogniw do 4.35V. Z tego co pisza to po 6 cyklach zadnych negatywnych efektow. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
latacz Opublikowano 19 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2023 4 godziny temu, adam.trzaskowski napisał: Szczegolnie ciekawe jest ladowanie tych ogniw do 4.35V. Z tego co pisza to po 6 cyklach zadnych negatywnych efektow. generalnie wszystkie li-ion da się tak ładować -pojemność wzrasta zauważalnie -ale... ryzyko zapłonu rośnie zauważalnie, -ilość cykli spada drastycznie - zamiast kilkuset ledwie 30-50. zamiast 2000 -ledwie 100-200 cykli... ogólnie producenci zazwyczaj ustalają napięcie końca ładowania tak, aby trwałość li-ion była zadowalająca -i ryzyko akceptowalne... tak więc molicel bardziej by mnie interesował stan ogniw po 50 i po 100 cyklach takiego ładowania niż po 6ciu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam.trzaskowski Opublikowano 19 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2023 2 hours ago, latacz said: generalnie wszystkie li-ion da się tak ładować -pojemność wzrasta zauważalnie -ale... ryzyko zapłonu rośnie zauważalnie, -ilość cykli spada drastycznie - zamiast kilkuset ledwie 30-50. zamiast 2000 -ledwie 100-200 cykli... ogólnie producenci zazwyczaj ustalają napięcie końca ładowania tak, aby trwałość li-ion była zadowalająca -i ryzyko akceptowalne... tak więc molicel bardziej by mnie interesował stan ogniw po 50 i po 100 cyklach takiego ładowania niż po 6ciu... Zgadzam sie, 6 cykli mowi tylko, ze od razu nie eksploduja Ale obserwuje ten watek dokladnie. Jeden z gosci jaki robi ten test sprawdza za kazdym razem ile pradu weszlo (ladowarka) i ile wyszlo (telemetria w modelu) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
latacz Opublikowano 19 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2023 Molicel wyglądają na dość trwałe ogniwa -jeśli przy ładowaniu do 4,35V trwałość spadnie do 100 cykli -to w modelach może to być akceptowalne. dla mnie by było jeśli czas lotu lub zasięg wrosły by jakoś wyraźnie. o ile pod drodze nie wyjdą "fajerwerki" -generalnie nie powinny -4,35V to ryzyko zapłonu rośnie zauważalnie - jednak nie jakoś drastycznie. nieciekawie robi się około 5V / ogniwo. więc ładując na lotnisku na długim kablu kilka metrów od samochodów można zaryzykować lekkie przeładowanie. ale do domu ja bym tego nie przynosił... przechowanie aku np w pojemniku poza domem na środku podwórka... cholerka -a mam w domu li-polka prawie 2kWh... jednak go nie przeładowuję i tego przechowuje raczej w storage... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam.trzaskowski Opublikowano 20 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2023 Co do zaplonu Moliceli przy przeladowaniu: W wiekszosci moich modeli lacze ogniwa szeregowo - wszystkie modele mam na 8S/10S/12S. Wtyczki mam wymienne, uzywane wedle potrzeb. Dwa razy zdarzylo mi sie, ze skladajac 10S zamiast uzyc takiej: wzialem przez pomylke taka: W efekcie polaczylem rownolegle baterie 6S i 4S i bateria 6S zaczela ladowac 4S... naklejka na ogniwach 4S zaczela sie zwijac z goraca i skwierczec. Jak zauwazylem to rozlaczylem i szybko rzucilem wszystkie ogniwa na bok. Mysle, ze przy tej roznicy napiec to ladowanie szlo z pelna moca (80-100A?) Nic nie eksplodowalo Po tym oznaczylem sobie te wtyczki kolorowa tasma, ze juz nie sposob ich pomylic i dodatkowo trzymam je w oddzielnych torbach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
latacz Opublikowano 20 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2023 7 godzin temu, adam.trzaskowski napisał: Jak zauwazylem to rozlaczylem i szybko rzucilem wszystkie ogniwa na bok. ja potrafiłem zapalić ni-cd... do reklamówki z 2 pakietami papierowym ręcznikiem kawałkami gąbki zagadany przez sąsiadkę odruchowo wrzuciłem klucze od mieszkania.... po chwili wszystko się zaspawało, koszulki z pakietów spłynęły i zapłonęły, apapier i gabka pięknie płomieniem i dymem dołożyły... 7 godzin temu, adam.trzaskowski napisał: Jak zauwazylem to rozlaczylem i szybko rzucilem wszystkie ogniwa na bok. Mysle, ze przy tej roznicy napiec to ladowanie szlo z pelna moca (80-100A?) Nic nie eksplodowalo dobrze, że szybko rozłączyłeś -nieciekawie mogło by być za kilka sekund lub za minutę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi