Skocz do zawartości

FrSky dylemat użytkownika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od początku kiedy pojawił się Frsky zamontowałem moduł VHT do Hiteca Flash 5 (dawno to było) ,  dwa najstarsze odbiorniki jeszcze chodzą ale nic starszego i nowszego. W MC19 włożyłem DHT i do dzisiaj chodzi wzorowo ,ale znowu ten sam problem z i brakiem odbiorników dobrej klasy np.D8RII Trzeba podmienić na XHT żeby myśleć i iść dalej ale reszta sprzętu (nie cały) jakby do lamusa. XHT to ponad 2 stówki i dylemat czy ładować go do MC19 w wieku dojrzałym i bez telemetrii którą chcę mieć ?  Mam obecnie też radio Radiomastera TX16. ładnie pracuje z starszymi odbiornikami frsky ale oni mają już nowy ACCESS i kicha. Nie ma co kupić , braki w sklepach .Odbiornik RX8R pro kosztuje mniej na naszym kontynencie jak na dalekim wschodzie ale to już ponad 3 stówki, nic taniej( Moduł XHT i odbiornik to połowa ceny Radiomastera)  Czy dać sobie spokój z Frsky który z fajnej firmy stał się zatwardziałym rekinem handlu mającym gdzieś  "stary elektorat"  czy brnąć dalej, wymieniając moduły z starszych na nowsze ale nie najnowsze bo wszystko co mam pójdzie do kosza? Radiomaster działa z odbiornikami Graupnera ale jest po firmie...Hitec? . Chodzą mi po głowie odbiorniki Spektrum . czy dobrą drogę wybrałem? Mamy Radiomastery na lotnisku i od 2 lat nic się z nimi nie dzieje. Te zapytanie tyczy się tematu braku dostępu nieco starszego osprzętu (odbiorniki) do Frsky , polityki firmy, latania dużymi modelami z telemetrią a nie pianką. Pozdrawiam

Opublikowano

Szczerze Artur to tak napisałeś ten temat że Ciężko odgadnąć o co Ci chodzi. A o tej dostępności odbiorników Frsky to już w ogóle nie rozumiem. 

Opublikowano

Mariusz może nasz rację że zawile to ująłem i zbyt szczegółowo. Chodziło mi że Frsky nie lubi starych klientów, nic nie mogę kupić bo pustki ,chodziło mi po głowie żeby przejść na spektrum (liczyłem że ktoś mnie wesprze )Pozostałem z Frsky i wyobraź sobie że taniej kupiłem odbiorniki u naszych niemieckich sąsiadów jak w kraju zjadaczy ryżu i do tego mieli wszystko to co chciałem. Dziękuję Ci za szczere słowa.

• Lubię to 1
  • 5 tygodni później...
Opublikowano

Tez uzywam Radiomaster TX 16S (kupiony na Banggood za 750zl) i jest po prostu genialny. Koledzy z Futabami i Jeti za kilka tys zl naprawde musza sie wysilic, zeby uzasadnic ich zakup.
Na poczatk uzywalem roznych odbiornikow: FLSky, Admiral (Lemon) i FrSky S6R/S8R. Obecnie wszystko powymienialem na FrSky S6R/S8R ,zeby miec wszystko jednakowo.
Owszem, ostatnio ciezko dostac cokolwiek - pamietam, ze rok temu kupowalem S8R po 190zl w Polsce, teraz 280zl na Aliexpress. No, ale lepszych alternatyw nie widze.

Spektrum jest dosc drogie - moim zdaniem nie warto.

• Lubię to 1
Opublikowano

Również używam tx16s zakupu dokonałem za śmieszne pieniądze 400zł z bangood. Tylko musiałem dodać ekran dotykowy. Odbiorników używam FrSky s6r z żyroskopem oraz R168 radiomaster. Bardzo dobrze się sprawują.

Na ali teraz drogo odbiorniki FrSky mają wysoką cene.

• Lubię to 1
Opublikowano
23 godziny temu, Józef 21 napisał:

Również używam tx16s zakupu dokonałem za śmieszne pieniądze 400zł z bangood. Tylko musiałem dodać ekran dotykowy. Odbiorników używam FrSky s6r z żyroskopem oraz R168 radiomaster. Bardzo dobrze się sprawują.

Na ali teraz drogo odbiorniki FrSky mają wysoką cene.

Niestety ceny odbiorników FrSky poszybowały okrutnie do góry i nie tylko, bo wszelakie czujniki telemetrii również. W 77 Hobby do pewnego czasu można było kupić w dobrej cenie.
Obecnie wszystko wyczyszczone no i likwidacja sklepu. Pozostałe sklepy świecą pustkami. Odnoszę wrażenie że skończył się pewien rozdział budżetowego sprzętu z pod znaku FrSky.

• Lubię to 1
Opublikowano

Ano, FrSKy zastosowało starą strategię aby wejść na rynek. Czyli tani prosty i w miarę niezawodny oraz dostępny w sklepach na całym świecie sprzęt, który kupią ludzie. Potem coś lepszego na smaczek dla tych co sprzęt już mają i mogą go pokazać innym na lotniskach i w internecie (darmowa reklama). A jak się zadomowili to wyprodukowali wypasiony sprzęt ale i ceny wyższe. Myślę, że ich długoterminowym celem i marzeniem zarazem jest zdobyć większość rynku choć wiadomo, że z JETI i Futabą szans nie mają. Ale jak zbliżą się funkcjonalnością, niezawodnością, będą mieli unikalne funkcje w sprzęcie i będą tańsi to zawsze coś znajdą chętnych ?

To, w którym kierunku idą było widać już po tym jak wyszli z radiem HORUS z kolorowym ekranem i kształtem "ala Jeti DS14", dużo droższym niż linia budżetowa. HORUS wizualnie był dla mnie nie do strawienia, ale linia TANDEM X18SE już mnie łapie za serce choć i tak nie kupię bo ile razy w życiu można zmieniać radio ?

Co do odbiorników to pozostaje łapać używane. Chyba generalnie nadchodzi czas "używek" we wszystkich obszarach...

Opublikowano

No cześć Piotruś...tak dokładnie też takie odnoszę wrażenie.
Ja przez miniony czas trochę obkupiłem się w odbiorniki i czujniki telemetrii wszak z zasady nie trawię przekładać odbiornika z modelu do modelu.
Więc chociaż tu mam względny spokój, z telemetrii jedynie dokupiłem na Ali... czujnik napięcia, ale już w odświeżonej wersji, w cenie też odpowiedniej ;)
choć w sumie patrząc na inne sklepy to cena promocyjna z wysyłką za free. No i zostaje jeszcze sklep z FrSky w Czechach ale też drożyzna.
No i oczywiście trzeba było firmware zaktualizować w TX / RX wszak nowe odbiorniki już z innej ,,parafii,,

Opublikowano
2 godziny temu, samolocik napisał:

zdobyć większość rynku choć wiadomo, że z JETI i Futabą szans nie mają

Oczywiście każdy intepretuję po swojemu, ale myślę że są już dawno przed nimi :) 
Wszystko poszybowało do góry tak jak mówicie, ale zobaczcie. To co Frsky ma za ~2KPLN, Futaba czy Jeti oferuję 3 razy drożej.  Nie jestem zwolennikiem porównywania systemów, ale wystarczy podpatrzeć na co ludzie ( Ci zagramaniczni ) przesiadają w swoich bardzo drogich maszynach. Mi to daje dużo do myślenia. 

Opublikowano

Z cenami nie ma znowu tak źle jak piszecie na horusrc.com nie ma wcale aż tak dużych różnic względem choćby 77hobby. A dostępność cały czas jest.

P.S mnie się najbardziej podobają modelarze, którzy chwalą najdroższe nadajniki,  wydali na nadajniki kilkanaście tys złotych a na pleckach w radiu mają wrzucony moduł od frsky czy jakiejś innej firmy, gdzie odbiornik 4 czy 6 kanałowy nie kosztuje 600zł.

• Lubię to 2
Opublikowano
2 godziny temu, mar_io napisał:

wydali na nadajniki kilkanaście tys złotych a na pleckach w radiu mają wrzucony moduł od frsky czy jakiejś innej firmy

W Futabach wystarczyły zamienniki odbiorników w modulacji FASST produkcji FrSky. 7-mio kanałowe były super, innych nie używałem. Kosztowały 3 lata temu ok. 120pln. Dlatego w nowym nadajniku Futaby T16IZ nie ma już modulacji FASST ?

Z tymi nadajnikami za kilkanaście tysięcy to tak jak z samochodami. Potrzebujesz dosłownie jednej funkcji, której tańszy samochód/nadajnik nie ma to musisz czasem przeskoczyć o dwie grupy cenowe w górę. I to jest rozbój w biały dzień...  Stąd między innymi popularność FrSky, w którym wiele funkcji zarezerwowanych do tej pory dla drogich nadajników można było mieć za rozsądne pieniądze.

Opublikowano

To że w Polsce nie ma odbiorników to nic dziwnego jak dystrybutor zwijał magazyn to i nowych dostaw nie zamawiał.

Aczkolwiek odbiorniki do ACCESS są nadal dostępne i to taniej niż w Chinach.

Odbiorniki do ACCST w Chinach, z dostawą do Polski w cenach takich jak były w kraju bez kosztów przesyłki - X8R i X6R, 150-180zł z przesyłką,

to przecież najpopularniejsze odbiorniki, nie przesadzajmy więc z tym brakiem dostępności.

Trzeba się tylko zdecydować, zamówić i poczekać te 2 tygodnie a nie narzekać, jak komuś drogo to do D8 odbiorniki są tańsze u wielu producentów od Radiomastera zaczynając.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.