a74BACK Opublikowano 23 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2022 W drugiej taryfie możesz, zmywać, prać itd. Jak masz też w weekendy i święta tą drugą taryfę, to nadal może się opłacać. Tym bardziej pracującym w tygodniu powiedzmy 7-16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 23 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2022 No cóż odkąd mam panele zużywam więcej prądu i płacę tylko opłaty stałe. Oby tak było jak najdłużej:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swift Opublikowano 23 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2022 1 godzinę temu, young napisał: No cóż odkąd mam panele zużywam więcej prądu i płacę tylko opłaty stałe. Oby tak było jak najdłużej:) Panele zasilają u Ciebie tylko pompę ciepła, czy też zwracasz część energii do sieci ? Jaka jest powierzchnia paneli i ile kosztowała, mniej więcej, cała instalacja ? Bardzo jestem ciekaw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 23 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2022 W moim przypadku oddaję i odbieram :). Pompy ciepła nie mam bo droga a stopa zwrotu inwestycji bardzo długa. Więc póki co ogrzewanie gazem. Gaz wygrywa co do kosztów w okresie 10 lat bezapelacyjnie. Jak wejdą nowe technologie (gaz zdrożeje, pompy będą bardziej przystępne to kupię a mieszkam w domu z początku lat 60). resztę zapytaj na priva... dodam ze pv zwróciło mi sie na zero poniżej 3 lat. Teraz tylko odcinam kupony. W przypadku PC musiałbym rozbudować znacznie PV i zrobić przeróbki w domu, cudów nie ma, a przypadkowym handlowcom już kilkakrotnie podziękowałem ze względu na ich niewiedzę. PS. Mam też klimatyzację z 3 jednostkami, i jedną na zewnątrz mówią na to multisplit na.pompie ciepła czy jakoś tak ale używam to okazjonalnie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 23 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2022 23 godziny temu, latacz napisał: legionella -problem praktycznie nie występuje jeśli jest ciągły przepływ wody. I to jest wlasnie szwedzki problem! Szwedzi posiadaja bardzo duzo domkow letniskowych i czesto zostawiaja (moze bardziej pasuje ZOSTAWIALI, bo prad byl tutaj jeszcze rok temu tanszy jak w Polsce, a teraz znacznie skoczyl) bojler wlaczony, bo sa tam co tydzien, dwa, a w tum czasie nikt z wody nie korzysta. Wiekszosc ma te programy, o ktorych kolega pisze wyzej. Raz na jakis czas idzie na 70 stopni i jest spokoj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FockeWulf Opublikowano 23 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2022 Zastanawiam się na ile jest to realny problem. Wyczytałem, że " W Polsce, pomimo że choroba ta rozpoznawana jest sporadycznie (20-40 przypadków rocznie) występuje znacznie częściej i może być rejestrowana w grupie atypowych zapaleń płuc. W krajach UE, każdego roku rejestrowanych jest co najmniej kilka nowych zachorowań, które związane są z pobytem w hotelach na terenie Polski" (pierwszy wynik z brzegu). Zatem chyba nie ma co panikowac i o ile regularnie korzystamy z wody to ok? Czy może Problem jest nie tylko na papierze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
latacz Opublikowano 24 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2022 hotele w Polsce często korzystają z pomp ciepła... zbiorniki CWU są tam duże -kilka tys litrów. Jak jest obłożenie gośćmi -to jest przepływ wody. Jak gości mało -to przepływ maleńki. A woda nastawiana najniżej jak się da -żeby prąd oszczędzać. (zazwyczaj na 42*C) Wygrzewanie/dezynfekcja -często wyłączone bo to koszty a przecież nic nie powinno w zbiorniku "urosnąć" bo korzystamy z wody... 200miejsc - 5ciu gości przez kilka dni... i po tygodniu w zbiorniku jak w praoceanie życie wewnętrzne kwitnie... a 99% legioneli nie jest nigdzie diagnozowane... ot ktoś kaszle, dusi się -no przeziębienie przecie. Chyba, że nastąpią komplikacje, powikłania i jednocześnie trafi się dociekliwy lekarz... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi