jarek996 Opublikowano 4 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2022 Poniewaz nie mam w swoim hangarze ZADNEDGO modelu do latania naprawde REKRAACYJNEGO, wiec uderzylem dzisiaj w model samolotu ZLIN 212. Jest to jakis stary zestaw (plat klasyczny , a kadlub GFK). Ma byc to model do polatania TZW bezstresowego, czyli ani szybko, ani skomplikowanie ? Za zestawik (NOWY) dalem tylko 60 EUR, wiec cena bardzo fajna, no i dosyc nietypowy modelik. Jest tak stary, ze cala jego "elektryfikacja" to GRAUPNER SPEED i stare pakiety. Trzeba bedzie to przelozyc na normalny "jezyk" i wstawic jakiegos bezszczotkowca (najlepiej byloby cos z moich klamotow). Model ma 100 cm rozpietosci i ma wazyc gotowy do lotu 750 G. O jakim silniku wiec tutaj mowimy ? Pakiecik chyba jakies 3S 1500 mAh? Mam takie dwa silniki "na skladzie". Myslicie, ze bedzi OK, czy zbyt "potezne"? Ten drugi troszke lzejszy, ale czy nie za wysokie KV ? https://hobbyking.com/en_us/turnigy-d3542-6-1000kv-brushless-outrunner-motor.html?gclid=CjwKCAiAp7GcBhA0EiwA9U0mtlE_VaIUk6Oxzs4OSlL-r4tbUl03zS6_Sih26tyYt6d0tc3lVnYRIhoCf_MQAvD_BwE&___store=en_us https://hobbyking.com/en_us/turnigy-d3536-5-1450kv-brushless-outrunner-motor.html?___store=en_us&gclid=CjwKCAiAp7GcBhA0EiwA9U0mtrfAL44HWfuKoXmrHBB37FBT2F3_P_6XnPn5IeM-m2K_QSvje3gTUBoCxuEQAvD_BwE Rekomendowane smigla (w zaleznosi od napedu) to : 9x5 lub 8x4 Tutaj jest dyskusja CZYM zastapic GRAUPNERA : https://www.modelboatmayhem.co.uk/forum/index.php?topic=58446.0 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifon Opublikowano 4 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2022 Fajny model w dodatku mój ulubiony kolor. Postaraj się nie rozwalić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 4 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2022 Hahaha ! Zawsze sie staram NIE rozwalic, a jednak zdarza sie ? W tym roku latalem (dosyc sporo) TYLKO moimi scigaczami i nic nie spadlo. Tego bedzie chyba jeszcze ciezej rozbic, bo pewnie "lekko" lata i wolno laduje. Nie to co moje diably. Myslicie, ze ten silnik bedzie OK ? https://www.modelmotors.cz/product/detail/195/ Moge go miec za 25 EUR. W modelarni niestety nic do niego nie posiadam (TZN serwa, regulator i LiPo to mam) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 5 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2022 To NIE mialo tutaj wyladowac ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacek Opublikowano 5 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2022 to jakaś sciema, na pierwszym zdjęciu kadłub jest cały żółty a tu jakiś pstrokaty ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 6 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2022 Wszystkie silniki które podałeś są mocno przewymiarowane (oprócz ostatniego AXI 2217/12). Szukaj zamiennika dla klasy 400 taki jak np. ten https://nastik.pl/produkt/dualsky-eco-2312c-v2-kv1150/ Dawno temu zrobiłem Biesa takiej wielkości jak Zlin i latam (nadal)na silniku Dualsky 2834CA-7 kV-1250 i pakieciku 3s 1500mAh. Na filmie widać, że napęd daje radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 6 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2022 8 godzin temu, kesto napisał: Wszystkie silniki które podałeś są mocno przewymiarowane No ale ja lubie nawet Zlinem pociagnac ze 300m w pionie ? Oczywiscie zartuje. Tez tak uwazam i szukam mniejszego. Ten AXI niestety sprzedany, ale mam na oku dwa inne. Wagaa okolo 70 G i moc okolo 260-280 W. Nie chce rakiety, bo to bedzie zle wygladalo w locie. Smiglo 9x5 Taki mam w poblizu: https://www.rcflight.se/visaprodukt.aspx?id=927&p=emax-gt-2215-10-1100kv Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 6 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2022 Ten silnik z linku będzie dobry. U mnie napędza Tarpana o rozp. 1180mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 6 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2022 No to mamy sprawe zalatwiona ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 8 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2022 Moze jednak TAKI ? Mialbym tanio w Norwegii z forum modelarskiego. https://rcdelar.se/os-borstloes-motor-oma-2815-1100-osengine-18532.html 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 8 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2022 Polubiajac to,wyrazasz zgode na zakup ? Moge go miec za 25 EUR + 5 eur przesylka (nowy). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 8 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2022 27 minut temu, jarek996 napisał: Polubajac to,wyrazasz zgode na zakup ? Moge go miec za 25 EUR + 5 eur przesylka (nowy). Przecież to silnik za 400tkę... Wstaw lepiej dzwonka EMaxowego: EMAX CF2822 - Nastik Mocy będzie nadto, kosztuje grosze i lżejsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 8 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2022 Ten EMAXik tak troszke na granicy (przeznaczenie: modele o wadze 200-600g). Zlin (WG instrukcji) ma wazyc w granicach +- 750G. Wole miec jednak wiecej mocy na drazku, jak tylko "akurat". Moze czasem zycie uratowac. Ale masz racje, ze ten OS jest moze zbyt duzy (choc tak samo lekki jak EMAX z mojego linku. Pozostane wiec przy https://www.rcflight.se/visaprodukt.aspx?id=927&p=emax-gt-2215-10-1100kv le OSa chyba tez wciagne . Tani jest ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 8 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2022 Teraz, jarek996 napisał: Ten EMAXik tak troszke na granicy (przeznaczenie: modele o wadze 200-600g). Zlin (WG instrukcji) ma wazyc w granicach +- 750G. Wole miec jednak wiecej mocy na drazku, jak tylko "akurat". Moze czasem zycie uratowac. Masz racje, ten OS jes moze zbyt duzy. Pozostane przy https://www.rcflight.se/visaprodukt.aspx?id=927&p=emax-gt-2215-10-1100kv le OSa chyba tez wciagne . Tani jest ? Grubo przeceniasz co ten Zlin będzie potrzebował Albo nie doceniasz Emaxa. Pamiętaj, że te 600g, podane przez producenta silnika, musi zawierać też antyaerodynamiczne deprognioty. A Zlin ma całkiem przyjemną aerodynamikę. A jeśli musisz mieć cięższy model (bądź chcesz, bo ja np. niektóre modele preferuje cięższe) to lepiej władować akumulator (bo dłużej polatasz). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 11 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2023 Moze TAKI ? Znalazlem za 18 EUR z reglem. AXI 2808/24 GOLD LINE | AXI MODEL MOTORS s. r. o. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tender79 Opublikowano 11 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2023 Imo patrz na moc silnika do 800g do lotu 250W to świat i ludzie. Silnik klasy 3536 daje radę w akrobacje 1200g a maja około 400W mocy przy około 30 amperach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Klos Opublikowano 11 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2023 O doborze silnika elektrycznego bylo juz kilka razy, ale nie moge szybko znalesc. Jarek nawet dorobil Excel i mam nadzieje, ze sie sie nie obrazi jak ja go zalacze jeszcze raz: kalkulator_V2.xlsx The Perfect Electric Power Setup.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 12 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2023 To drugie jest CUDOWNIE proste, nawet dla takich idiotow jak ja ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 20 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2023 W dniu 11.01.2023 o 18:05, jarek996 napisał: AXI 2808/24 GOLD LINE | AXI MODEL MOTORS s. r. o. No i AXI (z reglem) ktory kupilem za 18 EUR niestety ma za duza srednice ! Teraz jak juz mam model w domu, to widze jaki ma waski "dziubek" . Srednica wregi silnikowej, to tylko 30 mm i nie "rozchodzi" sie w szersza od razu, wiec silnik musi miec mniej. AXI ma az 35 mm srednicy. E-Max o ktorym myslalem wczesniej ma 28,5 mm srednicy, ale (bo zawsze jest jakies ALE) musze miec jeszcze miejsce na kablektore wychodza z przodu silnika. Wiec raczej tez odpada ? Chociaz moze i nie. Kable moge pociagnac dolem!!! Storlek (diameter x längd): 28.5 x 33.5 mm DUALSKY o ktorem rowniez myslalem, ma 28.8 mm srednicy. Popatrze jeszcze czy nie ma czegos co ma okolo 25-26 mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 12 Lutego 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2023 Wczoraj grzebiac przy moich bikach w garazo-modelarni, niechcecy zerknalem na mojego malego PITTSa i mnie oswiecilo ! PITTS wisi bez maski i swieci silnikiem ktory wejdzie do ZLINa !!! Jest to ten silnik : Amazon.com: HobbyKing PROPDRIVE v2 2830 1200KV Brushless Outrunner Motor : Toys & Games Ma tylko 28 mm srednicy wiec miesci sie w ZLINowej waskiej mordce ! Moc na 3S tez odpowiednia. Moze dzisiaj go przekrece do ZLINa, ale najpierw musze "odbyc" 120 km na rowerze. W ZLINIE ponaciaglam wczoraj poszycie (bylo mocno "zwiedniete"). Teraz napiete jest jak afrykanski bebenek! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi