Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie to juz nie ma najmniejszego znaczenia.Orczyk zamontowany jak Patryk wskazał w pierwszym poscie.No chyba ze chcemy poruszyć tematyke mechaniki to proszę bardzo.Mile widziane rysynki-szkice.

17671723727904812850461069470881.jpg

• Lubię to 3
Opublikowano

Panowie, koledzy mam do was pytanie.Mianowicie potrzebuje osadzić 4szt nito nakrętek takich jak na zdięciu,ale nie mam nitownicy jak to można wykonać bez stosownej maszynki?

20260105_092813.jpg

Opublikowano

A tak jeszcze wracając do kwestii linek, ale już ze szkicami.

Tutaj mamy sytuację dwóch dźwigienek równoległych, ale nie prostopadłych do linek:
image.thumb.png.8c8aca206df7cc1dc5d00081bfbc8eea.png

Czyli mamy dwie dźwignie, połączone stałą odległością między punktami skrajnymi (czyli naszymi cięgnami). 

I teraz ciągniemy w jedną stronę:
image.thumb.png.1ad63ec8ac6aa8d5a3dda4a67bc50833.png

I to jest już mniej więcej kąt graniczny wychylenia, idąc dalej nie przenosimy napędu, mamy tutaj 77st max wychylenie

A w drugą stronę:
image.thumb.png.524aec81eff839cd202a6ffb190953b6.png

Mamy pełne 90st wychylenia.

Ergo - jak punkt neutralny jest nieprostopadle do linek to mamy nierównomierne maksymalne wychylenia.

A różnica tym większa im większe jest przełożenie na linkach (aczkolwiek - RWD-10 ma akurat 1:1).

I teraz czy to ma znaczenie?

Niekoniecznie, chyba że mamy wychylenia w stylu akrobatów 3D. Ale przy przełożeniach innych niż 1:1 ma to większe znaczenie.

• Lubię to 2
  • Dzięki 2
Opublikowano
46 minut temu, Patryk Sokol napisał:

(...)

Ergo - jak punkt neutralny jest nieprostopadle do linek to mamy nierównomierne maksymalne wychylenia.

A różnica tym większa im większe jest przełożenie na linkach (aczkolwiek - RWD-10 ma akurat 1:1).

I teraz czy to ma znaczenie?

Niekoniecznie, chyba że mamy wychylenia w stylu akrobatów 3D. Ale przy przełożeniach innych niż 1:1 ma to większe znaczenie.

I właśnie po to, aby uzyskać równomierne wychylenie steru wysokości (cecha konieczna zwłaszcza przy samolotach akrobacyjnych) w samolocie RWD-10 ( i innych też) zastosowano orczyk steru wysokości w kształcie rogala a oś obrotu steru wyprzedza prostą przechodzącą przez punkty uwiązania linek do orczyka. Rysunek samolotu ale też i dostępne fotki pokazują, że prosta przechodząca przez punkty uwiązania linek zarówno przy orczyku drążka sterowego jak też prosta przechodząca przez punkty uwiązania linek w orczyku steru wysokości są do siebie równoległe I PROSTOPADŁE DO LINEK co daje równomierne wychylenie steru wysokości w dół i w górę.

RWD-10 Linki.jpg

• Dzięki 2
Opublikowano
W dniu 30.12.2025 o 09:16, Patryk Sokol napisał:

W pozycji neutralnej orczyk powinien być prostopadle do linki*

Wtedy masz równe wychylenie w obie strony. 

*tzn. Jak poprowadzisz linię od punktu zaczepienia linki, do osi obrotu, to ta linia powinna być prostopadła do linki

Już w zeszłym roku to napisałem.

Opublikowano

Dziękuję za poruszenie tego tematu i poparcia teorji szkicami.Może sie komuś przyda ta informacja, ja już mam to za sobą. Panowie macie po punkciku i dziękuję.

Opublikowano

Ciąg dalszy.Koveral stery,a w miedzyczasie powstał pas laminatu na ramki pod klapy maski.Bedzie pociety na paseczki i podklejony do maski.

20260105_183611.jpg

17676348084868866788184907224871.jpg

• Lubię to 2
Opublikowano

Zbliża sie powoli ten czas że trzeba będzie odwiedzić sklep z lakierami samochodowymi. I teraz czy ktoś z was dysponuje wzorami  malowań z różnych aeroklubów? Wiem że były malowane na srebrno i czerwono, fajnie jak by ktoś podał chociaż przybliżony RAL. Wiem jedno że bede malował lakierem dwuwarstwowym przyczym klar pójdzie w półmacie,połysk jakoś mi sie nie widzi tak do końca.

Opublikowano

Szczęśliwie już to rozgryźliśmy na forum :) 

Tutaj masz kolory wg Lucjana:
https://pfmrc.eu/uploads/monthly_2024_02/963886265_RWD10malowanie03022024.jpg.c2b023c2b3edc10c358ff0481a51202a.jpg

(stąd:  

)

A jeśli chodzi o sam dobór lakieru, to jak najbardziej polecam lakier samochodowy.

Ale - lakierujesz samą bazą.

Tzn. Zamiast bazy z rozcieńczalnikiem, a na to glazury z utwardzaczem, to używasz samej bazy, do której dodajesz utwardzacz.

To co powstaje, jest w efekcie matowe oraz elastyczne, więc fantastycznie pracuje z Koverallem.

Efekty takiego lakierowania możesz zobaczyć u mnie:

• Lubię to 1
  • Dzięki 1
  • Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.