Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. ToMarkov Opublikowano 12 Marca 2023 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 12 Marca 2023 Witam , Chciałbym w tym wątku zamieścić skrócona relacje z budowy Boeinga Stearmana PT-17 o rozpiętości 1350mm i napędzie elektrycznym. Przy budowie kadłuba posilkowalem się planami z paper-replika. Skrzydła buduje metoda bardziej "konstrukcyjna":) z zeberkami , dźwigarami i gniazdami na serwa lotki. Oklejam go papierem sniadaniowym na wikol i maluję farba akrylowa w sprayu, myślę jeszcze na wierzch położyć jakiś lakier bezbarwny lecz nie mam pomysłu jaki. Model będzie napędzany silnikiem 3536 910kV , pakiet 3S 2200mAh , śmigło 11x5. Serva 9gr. Planowana waga - max 1600gr. Kilka zdjęć z budowy poniżej. 9
ToMarkov Opublikowano 15 Marca 2023 Autor Opublikowano 15 Marca 2023 Górny płat okleojony papierem na wikol. Przyrost masy w tej technice jest dość spora. Około 15%. Jakie stosujecie techniki do pokrycia depronu by później mieć możliwość pomalowania to np lakierem akrylowym ? Dolne skrzydło czeka na przeszlifowane i oklejanie. Następnie zajmę się lotkami i zastrzałami oraz malowaniem. 1
Jerzy_R Opublikowano 15 Marca 2023 Opublikowano 15 Marca 2023 Godzinę temu, wother napisał: Jakie stosujecie techniki do pokrycia depronu Papier japoński o najniższej gramaturze (biały 17g/m2) i np. Sidolux Panele 1
ToMarkov Opublikowano 15 Marca 2023 Autor Opublikowano 15 Marca 2023 35 minut temu, Jerzy_R napisał: Papier japoński o najniższej gramaturze (biały 17g/m2) i np. Sidolux Panele O widzisz, dzięki za pomysł :) musze spróbować.
Jerzy_R Opublikowano 15 Marca 2023 Opublikowano 15 Marca 2023 A kol. @young co taki "zmieszany"? Że papier japoński, czy że Sidolux? pierwsze - bo lekkie drugie - to coś a'la "lakier", po wyschnięciu trzyma nie gorzej jak ten wikol... razem daje na tyle zabezpieczenie depronu, że można malować farbami akrylowymi np. w sprayu a przypuszczam, że lżejsze od papieru 80g + wikol (nawet rozcieńczony). Nie podoba się Sidolux, to można lakier do drewna 3V3, Vidaron itp. akrylowe.
ToMarkov Opublikowano 15 Marca 2023 Autor Opublikowano 15 Marca 2023 2 minuty temu, Jerzy_R napisał: Nie podoba się Sidolux, to można lakier do drewna 3V3, Vidaron itp. akrylowe. Domyślam się że mowa o lakierach wodnych ? Każdy rozpuszczalnikowy chyba zje depron. W tym modelu już dokończę oklejanie na wikolu ale mam jeszcze duzo podkładów xps więc przetestuje chętnie ten sidolux. Z wikolem mam ten problem ze aby polozyc kawałek bez większych zmarszczek to kombinacje alepejskie, a zanim wyschnie to nie mam pewności które "zmarszczki" znikną i czy nie powichruje skrzydła, staram się tego uniknąć oklejając małymi kawałkami papieru.
young Opublikowano 15 Marca 2023 Opublikowano 15 Marca 2023 12 minut temu, Jerzy_R napisał: A kol. @young co taki "zmieszany"? Że papier japoński, czy że Sidolux? Raczej pozytywnie zaskoczony na plus 1
Jerzy_R Opublikowano 15 Marca 2023 Opublikowano 15 Marca 2023 13 godzin temu, wother napisał: Domyślam się że mowa o lakierach wodnych ? Oczywiście. Kiedyś z ciekawości wrzuciłem na wagę, skrzydło 1125mm przed oklejeniem: po oklejeniu (niewiele widać, ale waga wskazuje 212g): Edyta: 13 godzin temu, young napisał: Raczej pozytywnie zaskoczony na plus A to bardzo przepraszam
ToMarkov Opublikowano 22 Marca 2023 Autor Opublikowano 22 Marca 2023 Witam, Dziś trochę popracowalem przy lotkach. Nie podoba mi się patent z zawiasami na taśmie, silikonie, czy też plastiku z dyskietki. Odciąłem lotke i zaokraglilem jej natarcie w które wkleję zawiasy plastikowe ze sztyftem, od skrzydła wyszfliwowalem wklęsłe miejsce na lotke. Tak pracuje lotka, napęd ręczny narazie. VID_20230321_183837.mp4 Generalnie mam problem ciągle z oklejaniem tym papierem na wikol. Jak skrzydło górne jeszcze poszło w miarę ok tak z dolnym mam problem aby papier wyłożył się tak jak ja chce, bez zmarszczek. Chyba mam zły klej albo proporcje, jak zamocze za bardzo to zanim poloze papier to rwie się i zostaje mi na dłoniach, gdy chce rakla wycisnąć , wyrownac... również go rozdzieram. Kupiłem inny klej wikolowy może będzie bardziej ze mną współpracował. Pomalowałem też gorny płat na żółto ale już 3 warstwy i nadal przebija miejscami szary podkład , delikatnie bo delikatnie ale mnie wkurza - nie chcę już kłaść kolejnych warstw bo z wagą coraz słabiej a jeszcze dojdą naklejki ze znakami.
zbjanik Opublikowano 22 Marca 2023 Opublikowano 22 Marca 2023 Tomku- klej może ma swoje za uszami, ale tak samo papier może być winnym. Też kiedyś tak miałem jak opisujesz- za cienki po prostu się rozpadał, a wiadomo- grubszy znowu ciężki. Udało się znaleźć "punkt przecięcia krzywych" drogą prób, inaczej chyba się z resztą nie da. Mam jeszcze prośbę, pytanie: co to za aplikacja do tych krótkich filmików którą zastosowałeś pokazując ruchomą lotkę? Opanowałem youtuba, ale to inna skala, taki "pełny metraż", a chyba to coś prostszego i szybszego w zastosowaniu?
ToMarkov Opublikowano 22 Marca 2023 Autor Opublikowano 22 Marca 2023 20 minut temu, zbjanik napisał: Mam jeszcze prośbę, pytanie: co to za aplikacja do tych krótkich filmików Nagrałem filmik telefonem i po prostu tu przez "Kliknij aby wybrać pliki" dodałem do posta. Używałem przeglądarki mobilnej. Nie wiem jak na komputerze się to wyświetla bo już sporadycznie używam komputer do przeglądania treści w necie.
zbjanik Opublikowano 22 Marca 2023 Opublikowano 22 Marca 2023 Aha, fajnie, dzięki! Więc chyba to prościej niż myślałem, muszę wypróbować...
FockeWulf Opublikowano 23 Marca 2023 Opublikowano 23 Marca 2023 Witam, Dziś trochę popracowalem przy lotkach. Nie podoba mi się patent z zawiasami na taśmie, silikonie, czy też plastiku z dyskietki. Odciąłem lotke i zaokraglilem jej natarcie w które wkleję zawiasy plastikowe ze sztyftem, od skrzydła wyszfliwowalem wklęsłe miejsce na lotke. Tak pracuje lotka, napęd ręczny narazie. VID_20230321_183837.mp4 Generalnie mam problem ciągle z oklejaniem tym papierem na wikol. Jak skrzydło górne jeszcze poszło w miarę ok tak z dolnym mam problem aby papier wyłożył się tak jak ja chce, bez zmarszczek. Chyba mam zły klej albo proporcje, jak zamocze za bardzo to zanim poloze papier to rwie się i zostaje mi na dłoniach, gdy chce rakla wycisnąć , wyrownac... również go rozdzieram. Kupiłem inny klej wikolowy może będzie bardziej ze mną współpracował. Pomalowałem też gorny płat na żółto ale już 3 warstwy i nadal przebija miejscami szary podkład , delikatnie bo delikatnie ale mnie wkurza - nie chcę już kłaść kolejnych warstw bo z wagą coraz słabiej a jeszcze dojdą naklejki ze znakami. A spytam jak oklejasz? Smarujesz klejem rdzeń, a papier moczysz wodą i dopiero potem układasz? Przy takim podejściu wszystko ładnie się napręży. Czy chodzi Ci, że Papier się rwie po namoczeniu?
ToMarkov Opublikowano 23 Marca 2023 Autor Opublikowano 23 Marca 2023 55 minut temu, FockeWulf napisał: Czy chodzi Ci, że Papier się rwie po namoczeniu? Smaruje powierzchnię skrzydła klejem 50/50 z wodą ( mleko) i w międzyczasie namaczam papier. Gdy go chce ułożyć to jedna ręką próbuje wygładzać na powierzchni a druga podtrzymuje jeszcze w powietrzu część papieru i właśnie najczęściej w tym momencie mi się rozpada , rwie ... próbowałem też kłaść odrazu cały arkusz (25x30cm) na skrzydło ale powstają spore zmarszczki których nie mogę usunąć, część z nich się naprężyć po wyschnięciu ale nie wszystkie i nie zadowala mnie ten efekt. Kończy się zazwyczaj zerwaniem pokrycia.
FockeWulf Opublikowano 23 Marca 2023 Opublikowano 23 Marca 2023 To może faktycznie masz jakiś średniej jakości papier pakowy. Pamiętam, że jak oklejałem to odczekiwalem trochę aby papier nasiąkł i się "rozluźnił". Kleju nie może być dużo. Potem kładłem i już, samo sie naciągało i nie było żadnych zmarszczek. Nawet niedoskonałości skrzydła było później widać. Zatem może zły papier albo kleju za dużo.
RobRoy Opublikowano 23 Marca 2023 Opublikowano 23 Marca 2023 A próbowałeś z papierem do pieczenia. Wydaje się dość mocny i elastyczny po zamoczeniu ... i jest w rolce. Może styknąć na całe skrzydło. A może za mocno zamoczony? Nie wystarczy lekko zwilżyć arkusz spryskiwaczem ? ... potem klej doda swoją wilgoć
ToMarkov Opublikowano 23 Marca 2023 Autor Opublikowano 23 Marca 2023 Godzinę temu, RobRoy napisał: A próbowałeś z papierem do pieczenia Papieru do pieczenia nie próbowałem, narazie męcze sniadaniowym i to chyba kupiłem jakiś najcieńszy bo rozpada się po lekkim zamoczeniu. Mam jeszcze rolkę pakowego takiego z prążkami ale tak jak mówiłem, muszę już uważać z wagą a taki pakowy wydaje mi się bardzo ciężki. Tym sniadaniowym da się okleic bo czasami mi siadzie elegancko a czasami wychodzą takie zmarszczki, w zasadzie po lekkim ich przeszlifowaniu i położeniu farby szczególnie najciemniejszym kolorze są malo widoczne jednak nie o to chodzi. Muszę zgłębić ta sztukę aby oklejać perfecto bo wiem że się da
FockeWulf Opublikowano 23 Marca 2023 Opublikowano 23 Marca 2023 Oklejałem pakowym prążkowanym. Czy aż tak ciężej wychodzi nie wiem m, ale bezproblemowo. Spróbuj.
ToMarkov Opublikowano 23 Marca 2023 Autor Opublikowano 23 Marca 2023 15 minut temu, FockeWulf napisał: Oklejałem pakowym prążkowanym. Czy aż tak ciężej wychodzi nie wiem m, ale bezproblemowo. Spróbu Zacząłem trochę kombinować przy technice i dochodzę do wniosku że za mało moczylem papier, dorwałem też trochę "mocniejszy" śniadaniowy od żony z kuchni. Wychodzi w przybliżeniu że jest grubszy o jakieś 10g na 1m2 od tego co używałem do tej pory i on faktycznie da się ułożyć po pełnym namoczeniu. Narazie schnie , zobaczymy jaki będzie efekt. Co do pakowego , tez spróbuję ale mam jakiś 90g. a to już prawie 3x cięższy od sniadaniowki
Atomizer Opublikowano 24 Marca 2023 Opublikowano 24 Marca 2023 Papier przyklejony na klej wikol do podkładu pod panele, a co ze skurczem? Jak robiłem testy to po rozcieńczeniu z wodą 50% element (formatka 20x20cm) oklejony tylko z jednej strony ulega dość mocnemu wygięciu a sam papier nie trzyma tak mocno powierzchni jak bym chciał. Muszę zrobić testy obustronne oklejanie, a jak to wychodzi na większych powierzchniach? Widać jakieś deformacje, zagięcia? Fajnie było by wzmocnić czymś tą piankę , żeby przynajmniej trawa nie zostawiała rys i śladów po lądowaniu.
Rekomendowane odpowiedzi