Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Górny płat okleojony papierem na wikol. Przyrost masy w tej technice jest dość spora. Około 15%. Jakie stosujecie techniki do pokrycia depronu by później mieć możliwość pomalowania to np lakierem akrylowym ?

Dolne skrzydło czeka na przeszlifowane i oklejanie. Następnie zajmę się lotkami i zastrzałami oraz malowaniem. 

IMG_20230315_173629.thumb.jpg.bf0b1c78631cef923b905d4c78b4b525.jpg

• Lubię to 1
Opublikowano
Godzinę temu, wother napisał:

Jakie stosujecie techniki do pokrycia depronu

Papier japoński o najniższej gramaturze (biały 17g/m2) i np. Sidolux Panele

sidolux.jpg.a397634b4164c5ff7b094dd37121eab9.jpg

• Zmieszany 1
Opublikowano
35 minut temu, Jerzy_R napisał:

Papier japoński o najniższej gramaturze (biały 17g/m2) i np. Sidolux Panele

sidolux.jpg.a397634b4164c5ff7b094dd37121eab9.jpg

O widzisz, dzięki za pomysł :) musze spróbować. 

Opublikowano

A kol. @young co taki "zmieszany"?

Że papier japoński, czy że Sidolux?

pierwsze - bo lekkie

drugie - to coś a'la "lakier", po wyschnięciu trzyma nie gorzej jak ten wikol...

razem daje na tyle zabezpieczenie depronu, że można malować farbami akrylowymi np. w sprayu a przypuszczam, że lżejsze od papieru 80g + wikol (nawet rozcieńczony).

Nie podoba się Sidolux, to można lakier do drewna 3V3, Vidaron itp. akrylowe.

Opublikowano
2 minuty temu, Jerzy_R napisał:

Nie podoba się Sidolux, to można lakier do drewna 3V3, Vidaron itp. akrylowe.

Domyślam się że mowa o lakierach wodnych ? Każdy rozpuszczalnikowy chyba zje depron. 

W tym modelu już dokończę oklejanie na wikolu ale mam jeszcze duzo podkładów xps więc przetestuje chętnie ten sidolux. Z wikolem mam ten problem ze aby polozyc kawałek bez większych zmarszczek to kombinacje alepejskie, a zanim wyschnie to nie mam pewności które "zmarszczki" znikną i czy nie powichruje skrzydła, staram się tego uniknąć oklejając małymi kawałkami papieru. 

Opublikowano
12 minut temu, Jerzy_R napisał:

A kol. @young co taki "zmieszany"?

Że papier japoński, czy że Sidolux?

Raczej pozytywnie zaskoczony na plus :)

• Lubię to 1
Opublikowano
13 godzin temu, wother napisał:

Domyślam się że mowa o lakierach wodnych ?

Oczywiście.

Kiedyś z ciekawości wrzuciłem na wagę, skrzydło 1125mm

przed oklejeniem:

s1.jpg.28fdb5f3c9f8c9a9e324ad9e71ccd816.jpg

po oklejeniu (niewiele widać, ale waga wskazuje 212g):

s2.thumb.jpg.4071ef01d49475e264e0df528ddfdda0.jpg

Edyta:

13 godzin temu, young napisał:

Raczej pozytywnie zaskoczony na plus

A to bardzo przepraszam :) 

Opublikowano

Witam,

Dziś trochę popracowalem przy lotkach. 

Nie podoba mi się patent z zawiasami na taśmie, silikonie, czy też plastiku z dyskietki. 

Odciąłem lotke i zaokraglilem jej  natarcie w które wkleję zawiasy plastikowe ze sztyftem, od skrzydła wyszfliwowalem wklęsłe miejsce na lotke. 

Tak pracuje lotka, napęd ręczny narazie.

Generalnie mam problem ciągle z oklejaniem tym papierem na wikol. Jak skrzydło górne jeszcze poszło w miarę ok tak z dolnym mam problem aby papier wyłożył się tak jak ja chce, bez zmarszczek. Chyba mam zły klej albo proporcje, jak zamocze za bardzo to zanim poloze papier to rwie się i zostaje mi na dłoniach, gdy chce rakla wycisnąć , wyrownac... również go rozdzieram.

Kupiłem inny klej wikolowy może będzie bardziej ze mną współpracował. 

Pomalowałem też gorny płat na żółto ale już 3 warstwy i nadal przebija miejscami szary podkład , delikatnie bo delikatnie ale mnie wkurza - nie chcę już kłaść kolejnych warstw bo z wagą coraz słabiej a jeszcze dojdą naklejki ze znakami. 

Opublikowano

Tomku- klej może ma swoje za uszami, ale tak samo papier może być winnym. Też kiedyś tak miałem jak opisujesz- za cienki po prostu się rozpadał, a wiadomo- grubszy znowu ciężki. Udało się znaleźć "punkt przecięcia krzywych" drogą prób, inaczej chyba się z resztą nie da. Mam jeszcze prośbę, pytanie: co to za aplikacja do tych krótkich filmików którą zastosowałeś pokazując ruchomą lotkę? Opanowałem youtuba, ale to inna skala, taki "pełny metraż", a chyba to coś prostszego i szybszego w zastosowaniu?

Opublikowano
20 minut temu, zbjanik napisał:

Mam jeszcze prośbę, pytanie: co to za aplikacja do tych krótkich filmików

Nagrałem filmik telefonem i po prostu tu przez "Kliknij aby wybrać pliki" dodałem do posta.

Używałem przeglądarki mobilnej. Nie wiem jak na komputerze się to wyświetla bo już sporadycznie używam komputer do przeglądania treści w necie.

Opublikowano
Witam,

Dziś trochę popracowalem przy lotkach. 
Nie podoba mi się patent z zawiasami na taśmie, silikonie, czy też plastiku z dyskietki. 
Odciąłem lotke i zaokraglilem jej  natarcie w które wkleję zawiasy plastikowe ze sztyftem, od skrzydła wyszfliwowalem wklęsłe miejsce na lotke. 

Tak pracuje lotka, napęd ręczny narazie.

Generalnie mam problem ciągle z oklejaniem tym papierem na wikol. Jak skrzydło górne jeszcze poszło w miarę ok tak z dolnym mam problem aby papier wyłożył się tak jak ja chce, bez zmarszczek. Chyba mam zły klej albo proporcje, jak zamocze za bardzo to zanim poloze papier to rwie się i zostaje mi na dłoniach, gdy chce rakla wycisnąć , wyrownac... również go rozdzieram.

Kupiłem inny klej wikolowy może będzie bardziej ze mną współpracował. 

Pomalowałem też gorny płat na żółto ale już 3 warstwy i nadal przebija miejscami szary podkład , delikatnie bo delikatnie ale mnie wkurza - nie chcę już kłaść kolejnych warstw bo z wagą coraz słabiej a jeszcze dojdą naklejki ze znakami. 

A spytam jak oklejasz? Smarujesz klejem rdzeń, a papier moczysz wodą i dopiero potem układasz? Przy takim podejściu wszystko ładnie się napręży. Czy chodzi Ci, że Papier się rwie po namoczeniu?
Opublikowano
55 minut temu, FockeWulf napisał:

Czy chodzi Ci, że Papier się rwie po namoczeniu?

Smaruje powierzchnię skrzydła klejem 50/50 z wodą ( mleko) i w międzyczasie namaczam papier. Gdy go chce ułożyć to jedna ręką próbuje wygładzać na powierzchni a druga podtrzymuje jeszcze w powietrzu część papieru i właśnie najczęściej w tym momencie mi się rozpada , rwie ... próbowałem też kłaść odrazu cały arkusz (25x30cm) na skrzydło ale powstają spore zmarszczki których nie mogę usunąć, część z nich się naprężyć po wyschnięciu ale nie wszystkie i nie zadowala mnie ten efekt. Kończy się zazwyczaj zerwaniem pokrycia. 

Opublikowano

To może faktycznie masz jakiś średniej jakości papier pakowy. Pamiętam, że jak oklejałem to odczekiwalem trochę aby papier nasiąkł i się "rozluźnił". Kleju nie może być dużo. Potem kładłem i już, samo sie naciągało i nie było żadnych zmarszczek. Nawet niedoskonałości skrzydła było później widać. Zatem może zły papier albo kleju za dużo.

Opublikowano

A próbowałeś z papierem do pieczenia. Wydaje się dość mocny i elastyczny po zamoczeniu ... i jest w rolce. Może styknąć na całe skrzydło.

A może za  mocno zamoczony? Nie wystarczy lekko zwilżyć arkusz spryskiwaczem ? ... potem klej doda swoją wilgoć

Opublikowano
Godzinę temu, RobRoy napisał:

A próbowałeś z papierem do pieczenia

Papieru do pieczenia nie próbowałem, narazie męcze sniadaniowym i to chyba kupiłem jakiś najcieńszy bo rozpada się po lekkim zamoczeniu. Mam jeszcze rolkę pakowego takiego z prążkami ale tak jak mówiłem, muszę już uważać z wagą a taki pakowy wydaje mi się bardzo ciężki. Tym sniadaniowym da się okleic bo czasami mi siadzie elegancko a czasami wychodzą takie zmarszczki, w zasadzie po lekkim ich przeszlifowaniu i położeniu farby szczególnie najciemniejszym kolorze są malo widoczne jednak nie o to chodzi. Muszę zgłębić ta sztukę aby oklejać perfecto bo wiem że się da :) 

Opublikowano
15 minut temu, FockeWulf napisał:

Oklejałem pakowym prążkowanym. Czy aż tak ciężej wychodzi nie wiem m, ale bezproblemowo. Spróbu

Zacząłem trochę kombinować przy technice i dochodzę do wniosku że za mało moczylem papier, dorwałem też trochę "mocniejszy" śniadaniowy od żony z kuchni. Wychodzi w przybliżeniu że jest grubszy o jakieś 10g na 1m2 od tego co używałem do tej pory i on faktycznie da się ułożyć po pełnym namoczeniu. Narazie schnie , zobaczymy jaki będzie efekt. 

Co do pakowego , tez spróbuję ale mam jakiś 90g. a to już prawie 3x cięższy od sniadaniowki :)

Opublikowano

Papier przyklejony na klej wikol do podkładu pod panele, a co ze skurczem?

Jak robiłem testy to po rozcieńczeniu z wodą 50% element (formatka 20x20cm) oklejony tylko z jednej strony ulega dość mocnemu wygięciu a sam papier nie trzyma tak mocno powierzchni jak bym chciał.

Muszę zrobić testy obustronne oklejanie, a jak to wychodzi na większych powierzchniach? Widać jakieś deformacje, zagięcia?

Fajnie było by wzmocnić czymś tą piankę , żeby przynajmniej trawa nie zostawiała rys i śladów po lądowaniu.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.