Piotr_O. Opublikowano 17 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2013 Nie tylko B-2 daje sobie radę bez statecznika pionowego, samoloty zaprojektowane ze statecznikiem pionowym (bez systemów "fly by wire") po jego utraceniu też: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 17 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2013 .. postanowiłem odświeżyć temat gdyż bardzo mnie to zainteresowało..ktoś tu wspomniał, że ptaki tak latają bo mega mózg, ludzie chodzą bo to samo a roboty potrzebuję mega elektrniki. Dlatego zapodałem link do filmiku, gdzie widać "ptaka" który nie wygląda na uzbrojonego w mega elektroniczny = ciężki mózg, może wspólnie rozwikłamy tajemnicę i zmienimy zasady aerodynamiki. Polak potrafi, więc kombinumy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 18 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2013 "i zmienimy zasady aerodynamiki"? Ktoś tu chyba chce wywarzać otwarte drzwi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 18 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2013 Zasady sa i beda niezmienne. Jedyne co to mozemy zmienic sposob wykorzystania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 18 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2013 "i zmienimy zasady aerodynamiki"? Ktoś tu chyba chce wywarzać otwarte drzwi tak półżartem oczywiście, ale latająca kosiarka już daleko nie odstępuje... mam ją nawet w symulatorze hehe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 18 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2013 Może się zdziwisz, ale latająca kosiarka lata dokładnie wg tych samych zasad aerodynamiki, co nasze modele "bardziej klasyczne". A co do ptaszków, to mają nie tyle "wielki mózg", co "wyspecjalizowany" w utrzymywaniu równowago i kontroli ciała. Tak jak nasz jest wyspecjalizowany w myśleniu abstrakcyjnym. Tu masz przykład działania u ptaszka uznawanego za nielota. http://www.youtube.com/watch?v=pjiJGyCAgI4 Nawet u kury ten mechanizm po prostu działa instynktownie. Ty spróbuj zrobić to samo, specjalnie. Możesz mieć drobne problemy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 18 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2013 Lekko sadystyczne, ale bardzo ciekawe i daje sporo do rozmyślania. Mam nadzieję, że nikt nie ucierpiał (dla mnie zwierze to też ktoś) Czy nie podobnie, jeśli nie tak samo działa żyroskop ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 18 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2013 To jest naturalne zachowanie głowy kury. Nic złego się jej nie dzieje. Żyroskop działa na zasadzie wysokoobrotowej masy, bardziej jak bączek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 18 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2013 Pewnie, że nic jej się nie stało, ale stresa miała na 100% Z żyroskopem bardziej myślałem o zadaniu jakie spełnia a nie zasadzie działania. Spróbuję to ze swoim kotem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daan Opublikowano 11 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2013 http://www.youtube.com/watch?v=nnR8fDW3Ilo dlaczego nie mają pionowego ? Tylne skrzydełka, ptasi ogon, przekręca się w osi podłużnej i ,,robi'' za statecznik pionowy(: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
specyfick Opublikowano 26 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2013 Hieh, ptaki nie mają statecznika pionowego, z tego samego powodu dlaczego konie nie mają kół. Również dlatego że nie mają MP3 a pięknie śpiewają, oraz dlatego że zamiast Lipola mają napęd ziarnisty lub robakowy. tak sobie wróciłem do tematu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 19 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2013 Może się zdziwisz, ale latająca kosiarka lata dokładnie wg tych samych zasad aerodynamiki, co nasze modele "bardziej klasyczne". A co do ptaszków, to mają nie tyle "wielki mózg", co "wyspecjalizowany" w utrzymywaniu równowago i kontroli ciała. Tak jak nasz jest wyspecjalizowany w myśleniu abstrakcyjnym. Tu masz przykład działania u ptaszka uznawanego za nielota. http://www.youtube.com/watch?v=pjiJGyCAgI4 Nawet u kury ten mechanizm po prostu działa instynktownie. Ty spróbuj zrobić to samo, specjalnie. Możesz mieć drobne problemy. myślę, że to co gość wyrabia od 1:40 filmu przypomina ten mechanizm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czerek Opublikowano 26 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2013 myślę, że to co gość wyrabia od 1:40 filmu przypomina ten mechanizm Mogę sie mylić, ale w tym przypadku to chyba chodzi o to, że latając samolotem zawsze powinieneś mieć linię oczu równolegle do horyzontu (w celu poprawnej oceny odległości itp). U kury to chyba jednak było utzrymywanie w jednej pozycji - 3 osie obrotu względem 1 u tego gościa... co i tak nie zmienia faktu, że każda kura robi to bez problemu a ten facet pewnie się w życiu trochę natrenował latania samolotami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 26 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2013 coby nie gadać po próżnicy.... http://www.dailymotion.com/video/xb56mg_ptaki-przystosowania-do-lotu_tech Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.