robertus Opublikowano 8 Lipca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2023 Co ja się naszukałem tego wątku wcześniej, a teraz niechcący znalazłem. To może wkleję linka bo do tamtego nie można juz komentować, ale poczytać można Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 8 Lipca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2023 Kwestia środka ciężkości jest dość zagmatwana. Znalazłem parę wątków o tym modelu. Taka ciekawostka. Instrukcja zaleca SC w 245mm od tej kropki na kadłubie, która jest przedłużeniem wirtualnym linii natarcia skrzydeł. Na rcgroups pisza o odległości 4 cale, 4,5cale, 145mm, 120mm od wlotów. Tak że jest ciekawie. Wszystkie wymiary na zdjęciu wyglądają tak No nic, przeliczę po swojemu, bo sądzę, że producent nie policzył skrzydeł pasmowych, albo go porzucam na pusto. Dla porównania w moim starym f-18 parkflayerze SC było gdzieś tutaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 16 Lipca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2023 Trochę pokleiłem, nic szczególnego, żeby się chwalić w międzyczasie. Klasyka. Rurki węglowe w skrzydła, cztery serwa. W każdym razie bryła juz jest. Zrobiłem test SC ustawionego na 10cm od wlotu. Kąt sterów płytowych ustawiłem na taki, korekta będzie po oblocie Testy środka ciężkości InShot_20230716_120157827.mp4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam.trzaskowski Opublikowano 16 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2023 On 7/8/2023 at 10:16 PM, robertus said: Instrukcja zaleca SC w 245mm od tej kropki na kadłubie, która jest przedłużeniem wirtualnym linii natarcia skrzydeł. Na rcgroups pisza o odległości 4 cale, 4,5cale, 145mm, 120mm od wlotów. Srodek ciezkosci w instrukcjach jest czesto ekstremalnie zachowawczy (mocno ciezki z przodu). Kazdy moj model ma go przesuniety mocno w tyl. Freewing Gripen na przyklad lata najlepiej jak sie przesunie go o 5cm w tyl (moj ma chyba 5.5cm w tyl) To tez troche kwestia wlasnych preferencji/umiejetnosci i tego czy uzywa sie duzo expo w nadajniku oraz gyro w modelu. Te trzy wartosci jakie podales sa w zakresie 15% od siebie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 16 Lipca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2023 5cm do tyłu. To grubo... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 25 Lipca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2023 Przymiarka EDF 70mm. Teraz trzeba wykombinować czy i jak zrobić tunele wlotowe i wylotowe. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam.trzaskowski Opublikowano 26 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2023 Tyyle miejsca - ja bym 80mm wstawil :DD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 27 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2023 Model jest już w sumie gotowy do oblotu. Pomaluję go po oblocie. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atomizer Opublikowano 28 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2023 Miałem okazję zobaczyć F-18 w sobotę i niedzielę na pokazach w Radomiu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiktoreksz Opublikowano 28 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2023 16 godzin temu, robertus napisał: Model jest już w sumie gotowy do oblotu. Pomaluję go po oblocie. Robert. nie wiem jak inni, ale ja bardzo czekam na szczegóły zastosowanych rozwiązań i wyposażenia... :-) Pochwalisz się? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 28 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2023 W sumie nie ma czym. Rozpiętość: 111cm Długość: 160cm EDF FMS 70mm 4S Akumulator 4S 3000mAh Waga do lotu 1650g Serwa lotki, taileron, kierunek. Tak wygląda zamontowany edf. Oblałem go pianą dla wzmocnienia mocowania i utworzenia tuneli. Nie, nie są gładkie. Za edf zrobiłem po prostu kierownicę która rozdziela powietrze na dwa strumienie A tak wygląda kieszeń na akumulator pod kabina pilota. Na razie muszę do ważyć mu ogon 10g ciężarkiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RMa Opublikowano 28 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2023 Powodzenia przy oblocie! Jeśli jeszcze nie zdecydowałeś się co do wyboru malowania to od siebie mogę zasugerować wzór zaprezentowany przez Kanadyjczyków na Tiger Meet 2003. Tak, wiem, że to CF-18, a nie F/A-18C. Jednak ciekawe malowanie jest warte małego odstępstwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. robertus Opublikowano 28 Sierpnia 2023 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2023 Oblot z Jarkiem okazał się sukcesem Taki z niego slow flajer wyszedł ? Myślę, że ma sporo strat na wylocie do dwóch dysz. Mam F-16 i F-35 i tamte idą bardzo dobrze na 4S, a tu trochę brak prędkości. Pewnie w F-18 mam straty bo się wylot się rozdwaja i ciśnienie spada. Tak teoretyzuję. 6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 29 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2023 Poszedłem tym tropem i dmuchnąłem dyszami na wagę. Ot prosty test. Waga ugięła się tylko na 850 gramów. Porównanie z F-16? 1400 gramów Tadam! No nic nie będzie makietowo ale będzie skutecznie. Z takim tunelem mam 1400 gramów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. robertus Opublikowano 1 Września 2023 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 1 Września 2023 Przerobiłem wylot F-18 i teraz mam ciągu tyle ile trzeba. Myślę, że źle nie wygląda i w locie nie będzie widać. Po trymowaniu, ograniczeniu wychyleń i przesunięciu nieco do tyłu środka ciężkości lata idealnie. Film z dzisiejszych prób tutaj Malowanie będzie inspirowane agresorem, inspirowane bo mam trudność ze znalezieniem odpowiednich kolorów farb a mieszać za bardzo nie chcę bo potem pod poprawki będzie trudno dobrać. Coś w tym stylu Efcia jest bardzo duża, ledwo mieści mi się do skody fabii kombi 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. robertus Opublikowano 12 Września 2023 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 12 Września 2023 Gotowy model wygląda tak Jak ktoś był w Raciborzu to mógł go zobaczyć na żywo. Lata wyśmienicie. 6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viper Opublikowano 12 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2023 Agresor, super Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. robertus Opublikowano 15 Września 2023 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 15 Września 2023 Parę zdjęć z pikniku, które dostałem od Dawida 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 24 Września 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Września 2023 F-18. Taka przygoda. Przypadkiem skasowałem sobie model w aparaturze więc dzisiaj miałem jakby nowy oblot. ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 10 Lutego Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego Wiosna idzie, wietrzymy hangar! ? 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi