Irek M Opublikowano 24 Marca Udostępnij Opublikowano 24 Marca Czyli do festynu 25 maja tego roku będzie już gotowy :-)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darod07 Opublikowano 24 Marca Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca Tak poznałem historię tego samolotu podczas szukania i zbierania zdjęć do dokumentacji. Gdy podjąłem decyzję o malowaniu sugerowałem się fajną fotką z muzeum nie wiedząc, że akurat ten kawałek kadluba nie ma nic wspólnego z oryginalnym samolotem w tym malowaniu. Na końcu okazało się że ten niebieski pas na kadłubie jaki figuruje w większości publikacji i kolorowych profilach samolotu niestety był czarny....ale po pomalowaniu modelu muszę przyznać, że nie wygląda to źle a nawet polubiłem ten czarny pas. 7 minut temu, Irek M napisał: Czyli do festynu 25 maja tego roku będzie już gotowy :-)? Niestety będę w robocie i nie uda mi się skończyć modelu do końca lipca. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viper Opublikowano 24 Marca Udostępnij Opublikowano 24 Marca Trochę poszukałem o tym zero top rc. Wygląda interesująco, rozumiem, że skoro laminat to nity i linie podziału blach ma odwzorowane, a kolor jakiś bazowy do pomalowania, czy do wyboru ten niby szaro biały i zielony? Coś więcej o samym zestawie mógłbyś napisać proszę ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darod07 Opublikowano 24 Marca Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca Niestety tylko linie podziału I to też nie do końca zgodnie z oryginałem. Także 15tys nitów ręcznie trzeba było grawerować.... Laminat to rodzaj tworzywa laminatopodobnego, bardzo kruchy i raczej nie naprawialny przy ewentualnej kraksie. Żeby ulotnić i polatać tym modelem trzeba wprowadzić parę zmian ale to chyba standard w budżetowej klasie arf. No ale z drugiej strony to chyba jedyny zestaw oddający w miarę proporcje prawdziwego zero i dobry materiał na waloryzację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viper Opublikowano 24 Marca Udostępnij Opublikowano 24 Marca Z tymi proporcjami to fakt Kiedyś już prawie kupiłem zero z Black Horse, niby fajny, podobno świetnie lata, ale właśnie proporcje przodu. Mam co prawda plany Zirollego i nawet wycięte wręgi, ale przy moim tempie budowy i zaległościach to trochę potrwa . Nie zaśmiecam i obserwuję postęp i życzę udanych lotów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darod07 Opublikowano 24 Marca Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca Z zestawów arf to tylko top rc, reszta jest "zero podobna" jak dla mnie, a jestem fanem tego samolotu odkąd pierwszy raz go zobaczyłem. Model z planów też mi się marzy ale niestety brak czasu . Mimo, że obecny zestaw to arf to siedzę nad nim od początku roku. Mając już doświadczenie i pozostałości z poprzedniego modelu I tak zajmuje to sporo czasu. Model od podstaw zająłby pewnie parę lat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viper Opublikowano 24 Marca Udostępnij Opublikowano 24 Marca Zero, Mustang, szczególnie wersja D i Spit to rzeczywiście chyba jedne z najzgrabniejszych myśliwców z IIWŚ. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 27 Marca Udostępnij Opublikowano 27 Marca W dniu 25.03.2024 o 00:08, Viper napisał: Zero, Mustang, szczególnie wersja D i Spit to rzeczywiście chyba jedne z najzgrabniejszych myśliwców z IIWŚ. No a TA-152??? ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viper Opublikowano 27 Marca Udostępnij Opublikowano 27 Marca Godzinę temu, jarek996 napisał: No a TA-152??? ? Nieee Za chudy i chude szerokie skrzydła, jakoś proporcje zaburzone, zwykła foka ładniejsza, a najładniejszy, a na pewno najoryginalniejszy z niemieckich to Horten ho 229 Sorry za luźną uwagę, już nie zakłócam i czekam na więcej fotek/relacji z budowy. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. darod07 Opublikowano 29 Marca Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 29 Marca Polakierowany na gotowo. Zostało jeszcze złożyć i zamontować silnik + wyposażenie kokpitu. 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 29 Marca Udostępnij Opublikowano 29 Marca Nowy wyjdzie lżej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darod07 Opublikowano 29 Marca Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca Z obliczeń wynika, że będzie miał jakieś 14.5kg gotowy do lotu czyli 400g lżej od poprzednika. Serwa wysokości z ogona przesunąłem do środka w okolicach SC, to jest 380g mniej ołowiu w masce. Ta wersja nie ma długich luf km w skrzydłach oraz nie bedzie bocznych rur wydechowych po bokach. To niby niewiele ale ziarnko do ziarnka...Model ma ciut powiększoną rozpiętość o 2cm z każdej strony, do tego prostokątne końcówki skrzydeł więc obciążenie powierzchni nośnej też będzie mniejsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. darod07 Opublikowano 17 Września Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 17 Września Nowy Zero wczoraj poleciał: I parę fotek modelu: 11 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 17 Września Udostępnij Opublikowano 17 Września Powstał, niczym Feniks z popiołów.👍 Silnik ten sam? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darod07 Opublikowano 17 Września Autor Udostępnij Opublikowano 17 Września Ten sam, wymieniłem wał i parę uszkodzonych elementów. Zapalił od pierwszego machnięcia. W modelu sporo szczegółów i elementów z przeszczepu po poprzednim. Notebene elementy oryginalnego V-190 (cała sekcja ogonowa począwszy od kabiny pilota)wraz z dwoma innymi samolotami zdobytymi na lotnisku Buna w 1942 r. posłużył do budowy latającego samolotu testowanego później przez amerykanów. To fotka tego samolotu: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. darod07 Opublikowano 18 Września Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 18 Września Jeszcze taki filmik popełniłem: 10 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi