Patryk Sokol Opublikowano 22 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2023 Stożkowy łeb i pogłębiony wiertłem otwór. Będzie OK - nie wygniata się, ani nie uszkadza, a ładnie schowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mRqS Opublikowano 22 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2023 32 minuty temu, Patryk Sokol napisał: Stożkowy łeb i pogłębiony wiertłem otwór. Będzie OK - nie wygniata się, ani nie uszkadza, a ładnie schowane. Dzięki za potwierdzenie, że to wytrzymuje. Muszę się tylko rozejrzeć za stożkową śrubą plastikową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Walenciak Opublikowano 23 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2023 Ja w swoim modelu Odyssey zastosowałem rozwiązanie, gdzie w klocku lipowym na łączeniu połówek płata poszerzyłem otwór i wkleiłem rurkę mosiężną poniżej stożkowego wgłębienia na śrubę plastikową. W przypadku nierfortunnego lądowania ścięta zostaje śruba, a skrzydło jest oszczędzone. Przetestowane w praktyce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 23 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2023 Jest jeszcze jeden fajny patent z rurką mosiężną. Wkłada się w nią śrubę, z łbem stożkowym i tłucze w łeb młotkiem. Wtedy rurka się rozszerza pod łbem i wychodzi rurka mosiężna ze stożkowym pogłębieniem. Wklejasz rurkę i masz mocowanie śruby stożkowej, które znosi wyrzuty DLG 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mRqS Opublikowano 23 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2023 37 minut temu, Patryk Sokol napisał: Jest jeszcze jeden fajny patent z rurką mosiężną. Wkłada się w nią śrubę, z łbem stożkowym i tłucze w łeb młotkiem. śrubę oczywiście 39 minut temu, Patryk Sokol napisał: Wklejasz rurkę i masz mocowanie śruby stożkowej, które znosi wyrzuty DLG ten patent może mi się tu przydać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubu2 Opublikowano 23 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2023 Czy Ty, jako modelarz, masz naprawdę takie problemy, czy tylko udajesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mRqS Opublikowano 23 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2023 ok, następne pytanie (wiem, że dostanę tyle różnych opinii co odpowiedzi ) Napęd klap od góry czy tradycyjnie - dół? W sumie skłaniam się ku standardowemu napędowi z dołu. Teraz, bubu2 napisał: Czy Ty, jako modelarz, masz naprawdę takie problemy, czy tylko udajesz? Nie za bardzo rozumiem ton tej odpowiedzi. Zbieram opinie i tyle. Fajnie jest zobaczyć jak ludzie podchodzą do tego samego tematu. Nie twierdzę, że wszystko wiem. Zawsze można się czegoś nowego nauczyc. Nie miałem wcześniej żadnych fornirzaków więc pytam. Moje doświadczenie z kolei obejmuje głównie pełnodrewniane/konstrukcyjne modele samolotów w większej skali oraz szybowce laminatowe. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin83 Opublikowano 23 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2023 Marek, instaluj od góry, w razie lądowania na trawie nie zachaczy i nie urwie ci z dźwigni popychacza. To samo z lotkami. Poza tym estetyczniej to wygląda. Trochę upierdliwe przy montażu, przynajmniej dla tak było, i potem zmieniłem na dolne napędzanie i żałowałem. Rób od góry. Bed,iesz Pan zadowolony ? 8 godzin temu, mRqS napisał: ok, następne pytanie (wiem, że dostanę tyle różnych opinii co odpowiedzi ) Napęd klap od góry czy tradycyjnie - dół? W sumie skłaniam się ku standardowemu napędowi z dołu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Lis Opublikowano 23 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2023 11 godzin temu, mRqS napisał: śrubę oczywiście ten patent może mi się tu przydać Jeszcze taki patent, jest z kołków rozporowych . Dolna część się odcina i pozostaje tulejka do wklejenia w skrzydło. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin83 Opublikowano 24 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2023 Może mieć trochę za miękko i nie dociśnie tak mocno płata. Musiałbyś mieć dosyć twardy plastik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mRqS Opublikowano 24 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2023 Teraz trochę powoli będzie bo zabawa z kabelkami się zaczęła Całkiem nieźle udało się poprowadzić przewód dokoła serwa Przewody wyprowadzone. Czas na lutowanie. no dobra... to jeszcze tylko raz to samo i można wklejać złączki w płat Wklejone... teraz czekam do jutra aby kontynuować W dniu 23.08.2023 o 21:08, Marcin83 napisał: Marek, instaluj od góry, w razie lądowania na trawie nie zachaczy i nie urwie ci z dźwigni popychacza. To samo z lotkami. Poza tym estetyczniej to wygląda. Trochę upierdliwe przy montażu, przynajmniej dla tak było, i potem zmieniłem na dolne napędzanie i żałowałem. Rób od góry. Bed,iesz Pan zadowolony ? Trochę dupa.... ramka jest na drodze popychacza jeśli chcę zrobić napęd górny (a nie chce niczego ciąć). Bedzie napęd od dołu. Zrobię inaczej w Silencie.... kiedyś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pyton Opublikowano 25 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2023 Hej Chciałbym podpytać gdzie kupiłeś te bluebird-y?? Jeśli to nie tajemnica? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mRqS Opublikowano 25 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2023 Mały update. Geometria ustawiona i belka ogonowa wklejona. Czas montować serwa w kadłubie i napęd klap. Nie wiem jeszcze jaka bateria będzie potrzebna (kwestja wagi do wyważenia). Całość, bez baterii waży 890g 1 godzinę temu, pyton napisał: Hej Chciałbym podpytać gdzie kupiłeś te bluebird-y?? Jeśli to nie tajemnica? Oczywiście, że nie tajemnica Starszy model (BMS-115HV) z www.conrad.nl a nowsze (115WV+ i 125WV+) z www.flashrc.com 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin83 Opublikowano 25 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2023 Osz ty ale pieron czerwony? Ekstra wygląda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mRqS Opublikowano 25 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2023 Czerwony - będzie szybki Czekam na pakiet i mogę oblatywać. Wychodzi na to, że potrzebuję pakietu o wadze 100-110g do poprawnego wyważenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin83 Opublikowano 26 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2023 Marek, pokarzesz srodek kadluba jak to upakowałeś? To leciutki ci wyszedł, z resztą to odchudzona wersja. Model extra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mRqS Opublikowano 26 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2023 Jak upakuję to pewnie Na razie odbiornik jest tuż za serwami a esc leży przed serwami. Jak przyjdzie bateria to wtedy zobaczę jak to upchnąć. A czy leciutki? Wg producenta, powinien mieć 100-150g mniej Nie powstrzymało mnie to przed wstępnym ustawieniem wychyleń i mikserów. Używam tego setup'u https://rc-soar.com/ethos/templates/esoarplus/ Jak ktoś używa OpenTX/EdgeTX to jest też i taka wersja: https://rc-soar.com/opentx/setups/esoarplus/index.htm do pełnej mechanizacji. Teraz pytanko do posiadaczy Odyssey'a albo innych zbliżonych modeli z AH (a szczególnie do Patryka ) Czy używacie mikserów klap i lotek to zmiany geometrii płata do termiki/przelotów czy w tych modelach to nie ma większego wpływu? Plan Scalar'a zawiera sugestie ustawień (ale to inny profil....) Jeśli tak, jakie wychylenia? No dobra.. zrobiłem napęd "odgórny" do klap Teraz to już tylko pakiet blokuje oblot. Powinien dojechać w poniedziałek... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 26 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2023 Możesz klapami się bawić, ale SD7080 jest w tym taki trochę niechętny. Zacznij od lotek i klap idących do góry, przy oddawaniu drążka. Do dołu spróbować nie zaszkodzi (przy zaciąganie), ale SD7080 produkuje i tak za dużo siły nośnej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mRqS Opublikowano 26 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2023 Godzinę temu, Patryk Sokol napisał: Możesz klapami się bawić, ale SD7080 jest w tym taki trochę niechętny. Zacznij od lotek i klap idących do góry, przy oddawaniu drążka. Do dołu spróbować nie zaszkodzi (przy zaciąganie), ale SD7080 produkuje i tak za dużo siły nośnej. Dzięki serdeczne! Tak mi się coś przypominało, że gdzieś wspominałeś o "niechęci" tego profilu do zmian klapami. Ale jak piszesz - pobawię się i spróbuję różnych ustawień. Przy okazji: coś już wiadomo na temat nowego kadłuba do Silenta? Pytam, bo coś mi się wydaje, że Odyssey to nie będzie mój jedyny model z AH Tym razem jednak z Twoim płatem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Patryk Sokol Opublikowano 29 Sierpnia 2023 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2023 W dniu 26.08.2023 o 18:52, mRqS napisał: Przy okazji: coś już wiadomo na temat nowego kadłuba do Silenta? Pytam, bo coś mi się wydaje, że Odyssey to nie będzie mój jedyny model z AH Tym razem jednak z Twoim płatem. Na razie to wczoraj coś takiego poleciało: Ale teraz trzeba dograć, żeby się do produkcji nadawało - wiesz wręgi, naklejki (bo Zefir ma masę koloru na kadłubie) instrukcja itp. Po tym można wrócić do nowego Silenta 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi