olek1236 Opublikowano 7 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2023 Witam Posiada ktoś urządzenie do samodzielnego wystartowania modelu? Widziałem na YT że są takie wynalazki. Ma ktoś może jakiś rysunek jak to wygląda i jaką ma to zasadę działania? Z góry dziękuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 8 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2023 Mowa o modelach na uwięzi? Jakies trzymadełko ze zdalnym spustem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olek1236 Opublikowano 8 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2023 Dokładnie o coś takiego chodzi. Nie zawsze jest ktoś pod ręką kto wystartuje model Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 8 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2023 Skoro widziales na YT ten wynalazek to jestes w stanie go narysować odręcznie? Wiesz na jakiej zasadzie on działa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olek1236 Opublikowano 8 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2023 No właśnie nie było tylko widziałem że koleś ciągnie za linkę i model startuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Market Opublikowano 8 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2023 Tu są szczegóły takiego urządzenia - proste jak sprężyna W angielskiej nomenklaturze to się nazywa "stooge" - po tym haśle zapewne znajdziesz coś więcej. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bynek Opublikowano 8 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2023 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sylkub Opublikowano 8 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2023 5 godzin temu, Market napisał: Tu są szczegóły takiego urządzenia - proste jak sprężyna W angielskiej nomenklaturze to się nazywa "stooge" - po tym haśle zapewne znajdziesz coś więcej. Miałem kiedyś podobnie działające z tą różnicą ,że miałem przylutowane oczko do kółka ogonowego, za które model był mocowany. A nie myślałeś o napędzie elektrycznym? Odpada wtedy konieczność posiadania pomocnika do startu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olek1236 Opublikowano 8 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2023 Myślałem ale na ten moment nie są to tanie modele aby było to coś sensownego 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kpawel Opublikowano 8 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2023 Witam Startowałem z czegoś takiego z trawy modelikiem z silnikiem 0,8. Cała maszyna składała się z kawałka płyty OSB i dwóch aluminiowych kątowniczków z otworami. Budowa to jakieś 5 minut pracy. Przez te otwory przekładało się przetyczkę przechodzącą przez oczko przy tylnej płozie. Przetyczkę wyciągało się sznurkiem długości linek. Dodałem metr gumowej linki, ułożonej jak w procy. Start pewny jak z lotniskowca, praktycznie z miejsca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stema Opublikowano 8 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2023 Kiedyś taki "kołeczek" stosowaliśmy i dało się. 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olek1236 Opublikowano 8 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2023 28 minut temu, stema napisał: Kiedyś taki "kołeczek" stosowaliśmy i dało się. To jest całkiem mądre rozwiązanie. A tam poza tym to pomyślałem czy nie zamontować do modelu serwa i małego odbiorniczka i radiem sterować obrotami. Wtedy nie byłoby problemu przy starcie. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 8 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2023 Godzinę temu, stema napisał: Kiedyś taki "kołeczek" stosowaliśmy i dało się. Jest to pewnego rodzaju lipa bo przez moment nie da się sterować.Przy starcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stema Opublikowano 8 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2023 Nie żadna lipa. Startuje się dopiero gdy model skończy to półkole i napnie linki. 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi