Skocz do zawartości

Urządzenie do samodzielnego wystartowania modelu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Posiada ktoś urządzenie do samodzielnego wystartowania modelu? Widziałem na YT że są takie wynalazki. Ma ktoś może jakiś rysunek jak to wygląda i jaką ma to zasadę działania?

Z góry dziękuję 

Opublikowano

Tu są szczegóły takiego urządzenia - proste jak sprężyna ;)

W angielskiej nomenklaturze to się nazywa "stooge" - po tym haśle zapewne znajdziesz coś więcej.

• Lubię to 1
Opublikowano
5 godzin temu, Market napisał:

Tu są szczegóły takiego urządzenia - proste jak sprężyna ;)

W angielskiej nomenklaturze to się nazywa "stooge" - po tym haśle zapewne znajdziesz coś więcej.

Miałem kiedyś podobnie działające  z tą różnicą ,że miałem przylutowane oczko do kółka ogonowego, za które model był mocowany. A nie myślałeś o napędzie elektrycznym?  Odpada wtedy konieczność posiadania pomocnika do startu.

Opublikowano

Witam

Startowałem z czegoś takiego z trawy modelikiem z silnikiem 0,8. Cała maszyna składała się z kawałka płyty OSB i dwóch aluminiowych kątowniczków z otworami. Budowa to jakieś 5 minut pracy. Przez te otwory przekładało się przetyczkę przechodzącą przez oczko przy tylnej płozie. Przetyczkę wyciągało się sznurkiem długości linek. Dodałem metr gumowej linki, ułożonej jak w procy. Start pewny jak z lotniskowca, praktycznie z miejsca.

Opublikowano
28 minut temu, stema napisał:

Kiedyś taki "kołeczek" stosowaliśmy i dało się.:D

0.jpg

To jest całkiem mądre rozwiązanie. 

A tam poza tym to pomyślałem czy nie zamontować do modelu serwa i małego odbiorniczka i radiem sterować obrotami. Wtedy nie byłoby problemu przy starcie. 

• Lubię to 2
Opublikowano
Godzinę temu, stema napisał:

Kiedyś taki "kołeczek" stosowaliśmy i dało się.:D

0.jpg

Jest to pewnego rodzaju lipa bo przez moment nie da się sterować.Przy starcie.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.