Skocz do zawartości

Elipsa KS wrsja 2 - relacja z budowy F2B

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To był tylko żart , nie moja sprawa oceniać gust Pawła . On zresztą dobrze wie , że to nie była żadna złośliwość z mojej strony , nawiasem mówiąc kto by mi oblatywał moje modele gdybym go obraził . Najbliżej mam do Grajewa a Paweł naprawdę robi ogromne postępy w lataniu , także jego wiedza jest bezcenna  . 

Model Pawła można naprawdę ciekawiej okleić małym nakładem pracy . Przykład jego Elipsa , której jestem obecnie właścicielem , niektórzy  mogli ją zobaczyć w ubiegłym roku w Gliwicach ..   PK to oczywiście skrót od Paweł Karwowski by było oczywiste kto jest wykonawcą modelu . To jest tak zwana konstrukcyjna krytyka , na Pawła to działa . Przykładem jego ostatni biały  model przed Elipsą , który można obejrzeć na jego stronie .   

image.thumb.jpeg.6b18463cdce0f60def5f79ea7802e853.jpeg

• Lubię to 1
Opublikowano

CD...

W piwnicy trochę zimno i nie chce się siedzieć za długo, ale prace idą do przodu.

Skrzydło i poziom skończone, jutro zaczynam sklejanie kadłuba.

Nie opisywałem budowy skrzydła, bo nic się nie zmieniło w stosunku do relacji z pierwszej wersji Elipsy.

Statecznik natomiast jest wykonany tak, jak w tej relacji pokazanej na początku.

Aż do tego momentu.

W tym skrzydle dźwignia idzie w dół, co niestety powoduje trudności z zakładaniem snapu klap.
Trzeba więc wykonać odpowiedni otwór. Ja obklejam jego krawędź paskiem sklejki 0,4 mm.

2.thumb.jpg.a86db6d130690ec16990036822c52ae8.jpg

No i po zaschnięciu Soudala kilka ruchów papierem ściernym i jest prawie na gotowo.

3.thumb.jpg.53dfe68a3e4d819b882c661cb7dfc782.jpg

CDN...

• Lubię to 1
Opublikowano

CD...

Zgodnie z tym, co pisałem wcześniej – czas na kadłub.
W tej wersji kadłub dostał kilka zmian, więc wrzucam trochę zdjęć z budowy.

Na początek przygotowanie elementów kadłuba.
Elementy z twardej sklejki, które służą do mocowania skrzydeł, warto wcześniej uzbroić w nakrętki kłowe.

1.thumb.jpg.942f8c03351dfde8f46d04a4685d83e6.jpg

Górna część kadłuba jest płaska jak stół, więc układam ją na blacie i przypinam szpilkami.

2.thumb.jpg.c3c93d35160905b6c764f8e5cc20ad60.jpg

Trzeba pamiętać, że krawędzie boków oraz góry i dołu mają wyfrezowane wcięcie 1,5 × 1,5 mm.
To wcięcie ułatwia późniejsze przyklejenie balsy dolnego i górnego garbika.

Uwaga: wcięcia muszą być na zewnątrz, a nie wewnątrz kadłuba.

3.thumb.jpg.ee8609bf519a0c251bd66d266cdf67b7.jpg

Następnie po kolei wklejam wręgi.
Wpusty są zaprojektowane tak, że nie da się ich zamontować odwrotnie – i bardzo dobrze 🙂

4.thumb.jpg.39341d32f6765f77559bc1a08c1f7c7a.jpg

Kleję na Soudal, a następnego dnia, po lekkim oszlifowaniu, całość wygląda tak jak na zdjęciach.
Poniżej dobrze widać wcięcia, o których pisałem wcześniej.

5.thumb.jpg.55d478165f9781ecbace3704e2c15250.jpg

6.thumb.jpg.cd767bac95c2afc8041d3e5e3e7d31d3.jpg

Teraz przygotowuję wręgi górnego garbika i wklejam je na miejsce.
Listwa 5×5 mm jest w wycinankach, natomiast długie listwy trzeba dociąć samemu z krawędzi desek balsowych, które zostały po wycinankach.

Obok kadłuba widać przygotowane poszycie garbika – trzeba je skleić z trzech elementów z wycinanki.

7.thumb.jpg.da8d8af639a9059997b6693b7b8eb3bd.jpg

Te elementy kleję cyjakiem, więc od razu mogę przygotować poszycie.
Balsę obficie nawilżam i przykładam do wręg, które wcześniej zabezpieczyłem papierem do pieczenia.

Jutro, po wyschnięciu, wszystko będzie gotowe do ostatecznego przyklejenia.

8.thumb.jpg.6a549d927c08f264c929a793cf8591ff.jpg

Garbik schnie, więc jest czas na sklejenie statecznika pionowego.
Ponieważ był klejony cyjakiem, od razu pokryłem go poszyciem z wycinanek.

9.thumb.jpg.49fb1c0204dc6201ef278bef24cbf861.jpg

Za każdym razem, gdy przygotowuję gniazdo kółka ogonowego, nie mogę się oprzeć, żeby się tym chwilę nie pobawić 😉
Działa perfekcyjnie: jest lekkie, a podwozie ogonowe można łatwo zdjąć do transportu.

Jeszcze raz wielkie dzięki dla Zbyszka R. za pomysł na to rozwiązanie.
Tak to wygląda:

CDN...

• Lubię to 2
Opublikowano

CD...

Statecznik obklejony i wstępnie oszlifowany. Wyszło naprawdę fajnie.

Odkładam go na bok – poczeka, aż będzie możliwość wklejenia do kadłuba.

5.thumb.jpg.3561f6a70e55258a076ccafa0c69634a.jpg

Trochę szlifowania, żeby dobrze dopasować poszycie dolnego garbika. To poszycie wchodzi we wcięcia, o których pisałem wcześniej, więc cała operacja jest dość prosta. 
Poszycie zostało celowo wykonane nieco dłuższe niż docelowo potrzebne – dzięki temu można je swobodnie przesuwać do przodu lub do tyłu, aż do uzyskania idealnego dopasowania do wcięć.

Po dopasowaniu element został przyklejony na Soudala.

Podczas tej operacji kadłub musi być bardzo precyzyjnie przypięty do idealnie płaskiego blatu (jak na zdjęciu).
W tej pozycji powinien pozostać do pełnego związania kleju – nawet do 24 godzin.

To ważne, ponieważ ten garbik mocno usztywnia całą konstrukcję kadłuba.

6.thumb.jpg.6bd3cbdb6f0d97cc3c82289e59a9ded7.jpg

CDN...

• Lubię to 1
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.