Granacik Opublikowano 9 Stycznia Opublikowano 9 Stycznia 3 minuty temu, Ares napisał: Andrzeju Optifuel jest na oleju Klotz a Model Technics był na EDL u Model Technics robił (sprzedawał) paliwa na obu tych olejach. Te o kolorze czerwonym były na Klotz a te żółte na EDL. Później jeszcze było jakieś dziwne pomarańczowe SICAL ale to były siki. Najlepsze paliwo dla moich autek to był stary żółty Bigbang 30% do którego na bańkę 5L dolewałem 300-350ml czystej odgumowanej rycyny. Po tym zabiegu silniki mniej się grzały i można było je łatwiej regulować. Spaliny z paliwa na czystym EDL były nieprzyjemne, gryzące. Klotz, jeśli się nie mylę, miał sam w sobie dodatek rycyny.
Ares Opublikowano 9 Stycznia Autor Opublikowano 9 Stycznia 14 minut temu, Granacik napisał: Model Technics robił (sprzedawał) paliwa na obu tych olejach. Te o kolorze czerwonym były na Klotz a te żółte na EDL. Później jeszcze było jakieś dziwne pomarańczowe SICAL ale to były siki. Najlepsze paliwo dla moich autek to był stary żółty Bigbang 30% do którego na bańkę 5L dolewałem 300-350ml czystej odgumowanej rycyny. Po tym zabiegu silniki mniej się grzały i można było je łatwiej regulować. Spaliny z paliwa na czystym EDL były nieprzyjemne, gryzące. Klotz, jeśli się nie mylę, miał sam w sobie dodatek rycyny. Masz racje Błażej,zapomnialem ,że robili też na Klotzu. Rzeczywiście było też czerwone.
AndrzejC Opublikowano 9 Stycznia Opublikowano 9 Stycznia Model Technics faktycznie robił, i robi różne mieszanki paliw. Kiedyś jeszcze przed tym jak zacząłem używać MECCAMO, także mieszałem paliwo garażu. Wiadomo, że na zawodach zawodnicy wymieniają się wiedzą i doświadczeniem. I wtedy wyszło mi, że najtaniej wyjdzie własne paliwo. I mieszaliśmy do tej pory mam na ścianie recepturę: do 7,5: 10% Klotz, 2-3% EDL, 3% rycyny, (wtedy Modeltechnics, bo była powszechnie dostępna w sklepach modelarskich), oraz nitrometan 25-30%. Do FSR 15, olejów tyle samo, tylko nitro max 15%. Wychodziło znacznie taniej niż gotowe paliwo. W FSR trzeba kombinować po taniości, bo u nas na jednych zawodach można spalić nawet 15 litrów paliwa. Teraz już nie używam Klotz, ani EDL, ani rycyny. Teraz tylko mieszanka MEO 200, nitrometan max 16% i metyl niezależnie od pojemności bo więcej nie wolno. I też wychodzi taniej niż gotowe paliwo. Sprawdzone w boju, przeze mnie i przez kolegów zawodników. Nie mniej jednak te oleje wg mnie są bardzo dobre do naszych motorków. A.C.
jarek996 Opublikowano 10 Stycznia Opublikowano 10 Stycznia 12 godzin temu, Ares napisał: Oba oleje to syntetyki ale spaliny pachną inaczej. Syntetyki, syntetykami, ale KLOTZ bodajze ma jakies sladowe ilosci rycyny.
witold_pi Opublikowano 10 Stycznia Opublikowano 10 Stycznia Były (sprawdziłem nadal są) 2 oleje klotza jeden był full syntetyk i był np. w paliwie yamada (23%), drugi zawierał 20% rycyny(20% BeNOL). KL 100 i KL 200 teraz jeszcze jeden syntetyk R50 (KL 104). Ciekawostka:
Ares Opublikowano 10 Stycznia Autor Opublikowano 10 Stycznia 14 godzin temu, AndrzejC napisał: Model Technics faktycznie robił, i robi różne mieszanki paliw. Czy to znaczy ,że jeszcze ta firma produkuje paliwa? Z tego co mi wiadomo już modelarskich paliw niie robią ale napisz jak coś wiesz więcej.
AndrzejC Opublikowano 10 Stycznia Opublikowano 10 Stycznia W dniu 6.01.2024 o 19:16, AndrzejC napisał: Spokojnie. Nic się nie zamknęło i nie zawinęło. Firma działa i sprzedaje https://modeltechnics.com/ Ja co prawda nie używam tych paliw, bo bardziej opłaca mi się mieszać w garażu, Zyskuję jakieś 50% na cenie,. Ale są koledzy w FSR, którzy używają tego paliwa, ale kto bogatemu zabroni?? W Polsce dystrybutorem jest min https://riku.pl/. A.C. W sobotę o 19:16 napisałem to co powyżej. A.C. 2
Ares Opublikowano 10 Stycznia Autor Opublikowano 10 Stycznia 2 godziny temu, AndrzejC napisał: W sobotę o 19:16 napisałem to co powyżej. A.C. Sorki ,nie zauważylem.
Rekomendowane odpowiedzi