Granacik Opublikowano 9 Stycznia Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 3 minuty temu, Ares napisał: Andrzeju Optifuel jest na oleju Klotz a Model Technics był na EDL u Model Technics robił (sprzedawał) paliwa na obu tych olejach. Te o kolorze czerwonym były na Klotz a te żółte na EDL. Później jeszcze było jakieś dziwne pomarańczowe SICAL ale to były siki. Najlepsze paliwo dla moich autek to był stary żółty Bigbang 30% do którego na bańkę 5L dolewałem 300-350ml czystej odgumowanej rycyny. Po tym zabiegu silniki mniej się grzały i można było je łatwiej regulować. Spaliny z paliwa na czystym EDL były nieprzyjemne, gryzące. Klotz, jeśli się nie mylę, miał sam w sobie dodatek rycyny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ares Opublikowano 9 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 14 minut temu, Granacik napisał: Model Technics robił (sprzedawał) paliwa na obu tych olejach. Te o kolorze czerwonym były na Klotz a te żółte na EDL. Później jeszcze było jakieś dziwne pomarańczowe SICAL ale to były siki. Najlepsze paliwo dla moich autek to był stary żółty Bigbang 30% do którego na bańkę 5L dolewałem 300-350ml czystej odgumowanej rycyny. Po tym zabiegu silniki mniej się grzały i można było je łatwiej regulować. Spaliny z paliwa na czystym EDL były nieprzyjemne, gryzące. Klotz, jeśli się nie mylę, miał sam w sobie dodatek rycyny. Masz racje Błażej,zapomnialem ,że robili też na Klotzu. Rzeczywiście było też czerwone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejC Opublikowano 9 Stycznia Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia Model Technics faktycznie robił, i robi różne mieszanki paliw. Kiedyś jeszcze przed tym jak zacząłem używać MECCAMO, także mieszałem paliwo garażu. Wiadomo, że na zawodach zawodnicy wymieniają się wiedzą i doświadczeniem. I wtedy wyszło mi, że najtaniej wyjdzie własne paliwo. I mieszaliśmy do tej pory mam na ścianie recepturę: do 7,5: 10% Klotz, 2-3% EDL, 3% rycyny, (wtedy Modeltechnics, bo była powszechnie dostępna w sklepach modelarskich), oraz nitrometan 25-30%. Do FSR 15, olejów tyle samo, tylko nitro max 15%. Wychodziło znacznie taniej niż gotowe paliwo. W FSR trzeba kombinować po taniości, bo u nas na jednych zawodach można spalić nawet 15 litrów paliwa. Teraz już nie używam Klotz, ani EDL, ani rycyny. Teraz tylko mieszanka MEO 200, nitrometan max 16% i metyl niezależnie od pojemności bo więcej nie wolno. I też wychodzi taniej niż gotowe paliwo. Sprawdzone w boju, przeze mnie i przez kolegów zawodników. Nie mniej jednak te oleje wg mnie są bardzo dobre do naszych motorków. A.C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 10 Stycznia Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 12 godzin temu, Ares napisał: Oba oleje to syntetyki ale spaliny pachną inaczej. Syntetyki, syntetykami, ale KLOTZ bodajze ma jakies sladowe ilosci rycyny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witold_pi Opublikowano 10 Stycznia Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia Były (sprawdziłem nadal są) 2 oleje klotza jeden był full syntetyk i był np. w paliwie yamada (23%), drugi zawierał 20% rycyny(20% BeNOL). KL 100 i KL 200 teraz jeszcze jeden syntetyk R50 (KL 104). Ciekawostka: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ares Opublikowano 10 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 14 godzin temu, AndrzejC napisał: Model Technics faktycznie robił, i robi różne mieszanki paliw. Czy to znaczy ,że jeszcze ta firma produkuje paliwa? Z tego co mi wiadomo już modelarskich paliw niie robią ale napisz jak coś wiesz więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejC Opublikowano 10 Stycznia Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia W dniu 6.01.2024 o 19:16, AndrzejC napisał: Spokojnie. Nic się nie zamknęło i nie zawinęło. Firma działa i sprzedaje https://modeltechnics.com/ Ja co prawda nie używam tych paliw, bo bardziej opłaca mi się mieszać w garażu, Zyskuję jakieś 50% na cenie,. Ale są koledzy w FSR, którzy używają tego paliwa, ale kto bogatemu zabroni?? W Polsce dystrybutorem jest min https://riku.pl/. A.C. W sobotę o 19:16 napisałem to co powyżej. A.C. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ares Opublikowano 10 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2 godziny temu, AndrzejC napisał: W sobotę o 19:16 napisałem to co powyżej. A.C. Sorki ,nie zauważylem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi