Tomek Opublikowano 7 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2009 http://www.hobbyking.com/hobbycity/store/uh_listCategoriesAndProducts.asp?catname=Wheels%2FLanding+Gear&idCategory=123&ParentCat=58 12 zakładek do wyboru , powietrzne , mechaniczne , plastik,metal i wciąż porównując gdzieś indziej - tanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Byczek Opublikowano 11 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2009 Ja proponowałbym zrezygnować z tego aluminium i zastąpić go pasami lamelowanej sklejki lub lamelowanej cienkiej sosny (aluminium może posłużyć za kopyto). Z klejeniem nie będzie kłopotu a wytrzymałość równie duża. Pozdrawiam Mirek Dzięki ja jednak pozostane przy alu, rozklejanie tych profilii z tymi wręgami wydaje mi się spowoduje uszkodzenie wielu części i połowa pracy nad modelem pójdzie na marne, łączenie sklejka/alu wzmocnie takimi kątownikami częściowo wkrętami i nitami jak podpowiada kol. WZ Dalsza cześć budowy to wykańczanie skrzydeł czyli wpasowywanie wnęki chowanego podwozia, wykonałem ją z plastiku ładnie się nie prezentuje ale za to super się wygina i wpasowuje do żeber. Wyciananie profila dla lotki tak jak w poprzednim poście: Po wycięciu Z tego plastiku wykonałem ścianki wnęki chowanego podwozia: Tak wygląda na planie: A tak wygląda w skrzydle modelu myśliwca: A tu zdjęcie przedstawia drugiej wnęki przy dugim skrzydle podczas schnięncia: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harrydr Opublikowano 12 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2009 Witam. Przyglądam się budowie twojego 'mesera' podejrzewam , że efekt końcowy będzie ekstra. Jeśli chodzi o te aluminium z przodu no to skoro ma tak być niech będzie jednak ja na twoim miejscu zamiast tych stalowych kątowników do połączenia sklejki z alu użył bym zrobionych z alu(np. pocięty kątownik alu ). Te stalowe są chyba zbyt 'stalowe' a gram do grama i wiesz jak to się kończy. Pozdrawiam Darek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Byczek Opublikowano 12 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2009 Witam. Przyglądam się budowie twojego 'mesera' podejrzewam , że efekt końcowy będzie ekstra. Jeśli chodzi o te aluminium z przodu no to skoro ma tak być niech będzie jednak ja na twoim miejscu zamiast tych stalowych kątowników do połączenia sklejki z alu użył bym zrobionych z alu(np. pocięty kątownik alu ). Te stalowe są chyba zbyt 'stalowe' a gram do grama i wiesz jak to się kończy. Pozdrawiam Darek Dzięki Darek, ja też mam nadzieje że wyjdzie ekstra model choć do tego jeszcze sporo zostało a miałem nadzieje że skończe w tym roku a już zapasem idzie Grudzień. Jesli chodzi o kwestie tych kątowników, jeśli wyjdzie cięższy model niż zakładają plany to wymienie te kątowniki a postaram się umieścić je tak aby można je było póżniej z łatwością wymienić. Dziękuje za rade oraz pozdrowienia i również pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WZ Opublikowano 12 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2009 Zamiast tych kątowników stalowych użyłbym tego - tylkp pociąć na odpowiednie długości , pogiąć , i powiercić - i masa mniejsza http://modele.sklep.pl/product_info.php?products_id=474 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Byczek Opublikowano 12 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2009 Zamiast tych kątowników stalowych użyłbym tego - tylkp pociąć na odpowiednie długości , pogiąć , i powiercić - i masa mniejsza http://modele.sklep.pl/product_info.php?products_id=474 Ok, propozycje mile widziane. Te kątowniki nie są ze stali, to jest jakiś stop wygląda na mosiądz a czymś nie wiem czym, a każdy jeden z nich waży 7 gram. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 12 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2009 Wyciananie profila dla lotki tak jak w poprzednim poście Każdy wycina sobie jak tylko zechce, ale gdy zobaczyłem szkic (ładny czarny prostokącik na deseczce), to mnie zaciekawiło: czy może teraz myśli się jakoś inaczej niż w czasach popularnego "Zrób to sam" ? Czy łatwiej (nie potrzeba czegoś ciąć) i taniej (mniej zużytego materiału) to tylko przy budowie zabawek? A może porada A. Słodowego przy budowie Bf 109 G-10/K-4 ma jeszcze jakiś sens (coś od 0:45 filmu): http://www.joemonster.org/filmy/7535/Adam-Slodowy-Samolocik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Byczek Opublikowano 13 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2009 Wyciananie profila dla lotki tak jak w poprzednim poście Każdy wycina sobie jak tylko zechce, ale gdy zobaczyłem szkic (ładny czarny prostokącik na deseczce), to mnie zaciekawiło: czy może teraz myśli się jakoś inaczej niż w czasach popularnego "Zrób to sam" ? Czy łatwiej (nie potrzeba czegoś ciąć) i taniej (mniej zużytego materiału) to tylko przy budowie zabawek? A może porada A. Słodowego przy budowie Bf 109 G-10/K-4 ma jeszcze jakiś sens (coś od 0:45 filmu): http://www.joemonster.org/filmy/7535/Adam-Slodowy-Samolocik No fakt, mogłem zaoszczędzić materiał, otóż dalej się myśli o zaoszczędzeniu materiału tylko hubert_tata"] zdażył się mały przypadek przy pracy połączony z pośpiechem budowy :wink: potraktuj to jako małe niedopatrzenie przy budowie na szczęście nie groźne :wink: P.S. A ten plan tego samolociku co prezentuje pan Adam Słodowy mam w książce pt. "Lubię Majsterkować" :wink: właśnie autorstwa Pana Słodowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Byczek Opublikowano 15 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2009 Krok po kroku pracę brną do przodu, na tym etapie budowy myśliwca czas zająć się układem sterowania modelem, czyli serwa, cięgna orczyki które to zamontuje w tym tygodniu. Na razie prace do tej pory skupiły się przy okeljaniu balsą części ruchomych w modelu czyli stery wyskości i kierunku.( oklejonona jest na razie 1 strona sterów aby umożliwić dostęp do prętów węglowych) Fotosik szwankuje, na razie brak fotek postram się zamieścić foto wkrótce. Pozdrawiam Byczek. okejanie steru wysokości (z jednej strony) Steru kierunku: wpasowywanie cięgien sterów, pancerzy do wręg (Cięgna użyłem węglowego z uwagi na wagę) Posłuchałem kolegi sławka i wymieniłem bagnet mosiężny na bagnet węglowy różnica wagowa znaczna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Byczek Opublikowano 21 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2009 Dalsza częśc budowy modelu, wklejanie regulacji do pręta cięgna steru wyskości oraz wbudowanie serw. Wklejanie regulacji do cięgna klejem pieciominutowym żywicznym: montaż pierwszego serwa dla steru kierunku: Wiercenie otworów pod serwo dla przepustnicy silnika (kanał 3): montaż gumowych podkładek na serwa: serwa kierunku i wyskości przykręcania "sposobem na ukos": Schowane cięgno steru wysokości oraz regulacja, już w modelu: ustawienie prawidłowych kątów wklejenia sterów wysokości, w tym celu pomogłem sobie poziomicą :wink: mierzenie ekierkami kątów, wiadome jest że ster wysokości zwęża się do szczytu a ustawienie ekierkami jest mało precyzyjne ale starałem się ustawić je w tej samej odległości: Oraz efekt końcowy tej całej dłubaniny :? : Na razie mam mieszane uczucia czy tak ma być, ale to już chyba każdy modelarz budujący swój model chyba tak ma :? (stery były klejone nie w powietrzu zaznaczam) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 21 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2009 no to zrób pomiar na nitke czy żyłke. Wyglada jakby ciś było krzywe ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lemko Opublikowano 22 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2009 no i jeszcze tulejki mosiezne przy serwach - zalozyles je odwrotnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 22 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2009 no i jeszcze tulejki mosiezne przy serwach - zalozyles je odwrotnie. Żartujesz? Co do tulejek , to każdy montuje je jak chce i każdy sposób jest o.k. Ster wygląda faktycznie przenoszony ,ale zdjęcie też nie jest z tyłu więc może to złudzenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 22 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2009 Co do tulejek , to każdy montuje je jak chce Pewnie prawda, ale :crazy: ...i każdy sposób jest o.k. Niestety to błąd Wysokość, kształt tulejki i sposób jej mocowania jest ściśle określony. Część spłaszczona tulejki umieszczona z odpowiedniej strony ma zapobiegać wbijaniu się jej w drewno i zgnieceniu/odkształceniu gumowego elementu amortyzującego. Wkręt o odpowiednim kształcie (płaski i duży spód łba) dociska tylko tulejkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lemko Opublikowano 22 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2009 Żartujesz? Co do tulejek , to każdy montuje je jak chce i każdy sposób jest o.k. :ble: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad Opublikowano 22 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2009 Również popieram,akżdy mocuje tulejki jak chce i nie ma to większego znaczenia,aczkolwiek ja stosuję i preferuję przykręcanie tego tak jak zrobił to kolega Byczek,czyli spłaszczoną częścia tulejki do góry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 23 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2009 Również popieram,akżdy mocuje tulejki jak chce i nie ma to większego znaczenia,aczkolwiek ja stosuję i preferuję przykręcanie tego tak jak zrobił to kolega Byczek,czyli spłaszczoną częścia tulejki do góry. Możesz wkładać tulejki kołnierzem do góry, ale od tej pory bądź pewien, że robisz to niepoprawnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 23 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2009 Na zakończenie śmiecenia tulejkami w tym wątku dodam , że gdzieś w którejś instrukcji składania modeli mam w jedna a w drugiej w drug stronę. :shock: Jak bardzo chcecie to wieczorem poszukam i wstawię foty. :faja: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Way Opublikowano 23 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2009 Tomku, ja tak samo mam. Jedne bodajże od serw Hiteca a drugie od serw JR'a :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rob Mc Fly Opublikowano 23 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2009 Jak bardzo chcecie to wieczorem poszukam i wstawię foty. :faja: Przyda się wiedzieć, która to firma walnęła takiego babola :roll: :mrgreen: . Dobrze że gwoździ nie produkują bo by je kazali łebkami w deskę wbijać :wink: :devil: :rotfl: . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi