taras Opublikowano 3 Lutego Udostępnij Opublikowano 3 Lutego Jeśli nie pasuje ci to co masz teraz - zmniejsz tolerancje. Zweryfikuj. Tylko, że sam plik to jedno, a ustawienia slicera - to drugie i one też będą miały wpływ na to co otrzymasz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobRoy Opublikowano 3 Lutego Udostępnij Opublikowano 3 Lutego Mam podobną drukarkę - Ender 2 V2. Drukuję od ponad roku i nie mam problemów. Niewiele się w nią zagłębiałem .... bo nie mam problemów. Wiem tylko jak ustawić stół ; jak skorygować pierwszą warstwę; jak pogrzać filament żeby go wyciągnąć ... Rysuje w Fusionie 360, chociaż próbowałem Iventora, i innych programów. Używam Cury, (PL),Repetier |Host... i ostatnio Creality Print. Z parametrów które zmieniam to - podpora, albo brak; temperaturę stołu .... druku, wypełnienie, cofnięcie 1 warstwy, ilość warstw ściany... to chyba wszystko. Stosuje klej do stołu w sprayu.Filament firmy Spectrum...... i wszystko wychodzi zadowalająco. Dla mnie OK. Posłuchałem starszych w fachu którzy mówili - nie grzeb za dużo , a będzie ok. Drukuje głownie w PLA , ostatnio w PCTG. Drukowałem dwa modele - w sumie nie skończyłem, ale do wydruku nie mam zastrzeżeń. Wydruki bez nitek, czyste. Nie ma co obcinać ... nie ma stopy słonia. Nie zagłębiam się w ustawienia , bo to co potrzebuje - drukuje. Ale zaznaczam są to proste wydruki- wzmocnienia do modeli, dźwignie, wręgi pod silnik, cała galanteria, przyrządy ... Te drukarki są bardzo podobne i Twoja też musi dobrze drukować, tylko jej pozwól. W Creality Print są profile do drukarek - dobrze ustawione. Co najwyżej można korygować temp. druku - zależnie od firmy z jakiej się bierze filament. Byłem zielony w druku ....i chyba nadal jestem , ale to co potrzebuje - drukuje. Przyjdą problemy - będę je zgłębiał. Gdybym kupował następną - też Crelity - 6 lub K1. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 4 Lutego Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego Tez nie mam problemu.Chodz na poczatku miałem.Przestala chodzić.Chcialem reklamowac ale zero kontaktu z firma z allegro,więc olalem tą gwarancję i wzielem sprawe w swoje ręce.Wysypał sie firmware.Wgralem najnowszy dostępny dla mojej płyty i smiga. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobRoy Opublikowano 4 Lutego Udostępnij Opublikowano 4 Lutego Właśnie wystąpił mały problem - zrobiłem rysunek i zastosowałem slicera Creality Print - drukarka nie ruszyła. Zastosowałem Curę i ....ruszyła z kopyta. Czyżby trzeba uaktualnić oprogramowanie drukarki ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amadi Opublikowano 4 Lutego Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 6 minut temu, RobRoy napisał: zastosowałem slicera Creality Print - drukarka nie ruszyła. Zastosowałem Curę i ....ruszyła z kopyta. C Ja mam drukarkę Ender 3 S1 Plus. Kiedyś porównywałem druk z slicera cura i tego creality i powiem, że zbyt dużej różnicy nie zauważyłem. Ja używam cury bo bardziej mi odpowiada pod wzglengem interfejsu i jak dla mnie jest prostsza w obsłudze. Mam ją w języku polskim, a creality mam po angielsku, więc łatwiej mi operować w curze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 4 Lutego Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 16 minut temu, RobRoy napisał: Właśnie wystąpił mały problem - zrobiłem rysunek i zastosowałem slicera Creality Print - drukarka nie ruszyła. Zastosowałem Curę i ....ruszyła z kopyta. Czyżby trzeba uaktualnić oprogramowanie drukarki ? Nie. Niby jest "uniwersalny" język G-Code. ALE - jak to w komercji każdy z producentów stosuje swój "smak" czyli flavor. Po kiego - pewnie chodzi o pieniądze. I tak w slicerach jak Prusa SLicer/ Super Slicer możesz wybrać sobie smak finalnego gcode aby dostosować go do upodobań drukarki i producenta który wie lepiej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobRoy Opublikowano 4 Lutego Udostępnij Opublikowano 4 Lutego W pracy mamy K1 a wraz z nią dostaliśmy Creality Print. Na chwilę przestawiłem się z Cury na ten slicer. Curę też mam w PL - łatwiej mi obsługiwać ,ale tutoriale na YT są przeważnie po angielsku i z tego tytułu koledzy używają ją w języku angielskim. Może ktoś z bardziej doświadczonych kolegów "drukarzy" podzieli się doświadczeniem i opisze kiedy i które ustawienia warto modyfikować. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 5 Lutego Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego Tego to Ci nie powiem czy trzeba aktualizować czy nie.Ja musialem wgrać nowe firmware bo sie tak wysypało ze na wyswietlaczu nic nie było.Tylko podswietlenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 9 Lutego Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego Witam Podpowiedzcie jak zresetować Creality slicker do ustawień instalacyjnych.Tak najeb... ze wychodzą niezłe szopki.Zrobilem reinstalacje ale i tak powraca do tego co najeb... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 9 Lutego Udostępnij Opublikowano 9 Lutego Musisz skasować profile w programie, lub gdzieś w %AppData% - te które naknociłeś i ustawić sobie je na nowo. Alternatywnie zobacz sobie w pliki g-code (otworzyć je można w notatniku), te które drukowały się dobrze - i może na końcu zapisane są ustawienia slicera. Przynajmniej SuperSlicer/PrusaSlicer tak robią. jeżeli Ceality tego nie ma - to może warto przesiąść się na coś bardziej popularnego i rozwijanego. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi