Skocz do zawartości

Nowa aplikacja Drone Tower.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 godzin temu, dariuszj napisał:

Niby jak ma zapewniać bezpieczeństwo przestrzeni powietrznej jak żadne służby zajmujące ruchem lotniczym ani piloci samolotów z niej ani informacji przez nią przekazywanych nie korzystają. 

Obowiązek korzystania z niej został wprowadzony przez tzw. "ustawę covidową" i nie ma to nic wspólnego z bezpieczeństwem przestrzeni powietrznej

W rzeczy samej ...

Ja jak zwykle pod prąd, a bardziej dostadnie to DT zwykłemu modelarzowi chcącemu polatać koło nogi, jest to tak potrzebne jak Q majtki. 
To samo było z DR ... No ale podnieta musi być z nowego ,,ficzera,, ludzie zafiksowani i zestresowani, jak mawiała Pawlakowa ,,Ot i nastał koniec na samym początku ..."

• Lubię to 3
Opublikowano
On 4/15/2024 at 6:06 PM, Michal_P said:

Witam, 

Czy któryś z bardziej ogarniętych "smartfonowo" kolegów, orientuje się od której wersji Androida, to cudo techniki działa?

Mam dość leciwy telefon (z Android 9) i niestety w Markecie mam info "twoje urządzenie nie jest zgodne z ta wersja". 

Jak bardzo chcesz uzywac DT, to zaktualizuj fona do 10.

Opublikowano
40 minut temu, samolocik napisał:

U mnie aplikacja już działa. Zainstalowałem wczoraj aktualną wersję aplikacji.

U mnie też działa od kilku dni, nawet nie piszę o tym bo maruderzy przejęli temat.

Opublikowano

Cześć, jak latam w podstawowej kategorii to w tym roku trzeba przed lotem gdzieś dzwonić? Przepraszam, że nie wiem, ale dawno nie latałem.

Opublikowano

O makabra, tam trzeba zrobić dwa kliknięcia. Z lewej w ikonkę z pytajnikiem, a potem kliknij w miejsce na mapie, które chcesz sprawdzić.

• Haha 1
Opublikowano

Po uruchomieniu aplikacji mam komunikat "Wystąpił błąd przy pobieraniu danych użytkownika". Proszę o pomoc. 

Miałem nie zweryfikowany numer telefonu. Naprawiłem błąd i jest O.K.

Opublikowano

Czarek, przy poprzednich regulacjach ludzie w większosci latali na dziko. Teraz to pewnie będzie 90 %. No chyba, że ktoś chce napisać doktorat o nowych zasadach i nie ma co robić tylko uczyć się co oznaczają skróty użyte w tej aplikacji.

Screenshot_2024-04-25-19-22-32-20_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.jpg

Screenshot_2024-04-25-19-22-43-97_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.jpg

Screenshot_2024-04-25-19-22-54-23_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.jpg

Opublikowano

Przy poprzednich regulacjach nikt nie latał na dziko, tylko w pełni legalnie. Loty rekreacyjne były dozwolone bez uprawnień, szkoleń itd. Wystarczyło trzymać bezpieczny dystans do osób postronnych i budynków. Również ubolewam, że teraz to tak skomplikowane. Jednak przeklikanie się po ikonkach, lub poczytanie instrukcji, czy tego co jest napisane w okienkach nie jest żadnym doktoryzowaniem się.

Masz lotnisko w granicach ATZ - strefy wokół lotniska Aeroklubu w Kobylnicy. Nawet za tych poprzednich, lepszych przepisów nie mogłeś sobie pozwolić na pełną wolną amerykankę ;) Teraz, bez żadnych telefonów możesz latać do wysokości 120m jeśli strefa jest nieaktywna. Lub 100m jeśli aktywna. W aktywnej strefie do 120m - telefon do Kobylnicy. W każdym przypadku, przed startem logowanie w DroneTower, ale i tak musisz to włączyć, żeby zobaczyć, czy Kobylnica jest aktywna, wiec niewielka różnica.

Opublikowano
Jak bardzo chcesz uzywac DT, to zaktualizuj fona do 10.
Bardziej muszę niż chce.
Mieszkam i latam (głównie piankowe modele) w obszarze dość ruchliwym na niskim pułapie - nawet jest tu wojskowa strefa niskich lotów (przeważnie nieaktywna). Zgłoszenie nie sprawiało mi dotychczas kłopotów (może minutę klikania w telefonie).

Okazuje się, że autor aplikacji coś zmienił / poprawił - dziś bez aktualizacji telefonu, udało mi się zainstalować DT w moim starawym już Xiaomi redmi 6 (android 9).

Wysłane z mojego Redmi 6 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
W dniu 25.04.2024 o 21:14, robas69 napisał:

dotyczy tylko modeli do 900 g czy też większych, o większej masie do 25 kg?

Strefy lotnicze są zarządzane przez różne podmioty i niestety każdy z nich nieco inaczej opisuje swoje reguły (i dotyczy to ogólnie ruchu lotniczego, nie tylko BSP). Strefy są również elastyczne (jest strefa, ale np. nieaktywna). W danym miejscu może być kilka nakładających się stref. Wymagania dla stref mogą być wzajemnie zależne jedna od drugiej. Więc samodzielne czytanie tych reguł z dronemap.pansa.pl i składanie w całość do sumarycznego wyniku bywa trudne - jest strefa aktywna czy nie, jestem w CTR 1-6 km czy powyżej 6 km, wyjątki mnie dotyczą czy nie, na jakiej wysokości mogę tutaj latać, itp. itd. A DT wyręcza pilota, interpretuje jednolicie te zasady i pokazuje wynikowy status z uwzględnieniem najbardziej niekorzystnej z nakładających się stref.

Dlatego najlepiej ustawić swoje parametry lotu (waga, wysokość, czas, promień działania), a DT sam pokaże czy lot w danym miejscu jest możliwy, zabroniony, czy dozwolony pod pewnymi warunkami.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.