Jump to content

Ustawianie się śmigła w pionie po wyłączeniu silnika

Market

Recommended Posts

Podziękował :)

Ale cena rozwiazania zwala z nóg - 1000 do 1300 PLN za sam regulator.

Nie ma na to jakiegoś mechanicznego patentu? Typu jak silnik się zatrzymuje to jakaś"łapka" się wysuwa, a jak rusza to "łapka" się chowa.

Lata temu (2005r WTF...) miałem Jerry'ego 400 ze stałym śmigłem, które notorycznie się łamało.

Nie byłem w stanie dostać pieniędzy, od rodziców, na składane śmigło, więc co jakiś czas łamałem GWSa 7x3.5, gdy to na hamulcu ustawiało się w pionie.

Rozwiązałem to wstawiając serwo, które wysuwa pręcik węglowy w śmigło. Po wyłączeniu silnika (na słabym hamulcu śmigło powolutku się obracało) wysuwałem pręcik i śmigło się o niego blokowało.

Podziałało to trzy loty, a w czwartym nie schowałem pręcika zanim uruchomiłem silnik.

Dziś taki wypadek problemem by nie był, bo spokojnie można to oprogramowaniem nadajnika ogarnąć, żeby nie dało się tego zrobić.

A używająć Arduino to możnaby połączyć powyższe rozwiązanie z pręcikiem.

Tzn. sterować serwem z arduino, gdy halotron, czy tam kontaktron uzna, że to odpowiedni moment na wysunięcie pręta.

• Dzięki 1

W dniu 26.09.2024 o 23:40, Market napisał:

Ale cena rozwiazania zwala z nóg - 1000 do 1300 PLN za sam regulator.

Regulatory HV nie są tanie. Jeżeli potrzebujesz ponad 100A i 12 do 14 ogniw to ta cena jest OK. Zaletą jest uniwersalna telemetria.

Doświadczenia z IBEX jeszcze nie mam ale uważnie się im przyglądam i porównuję do YGE 65LVT których używam w F5J. Korci mnie zakup IBEX 65HV SBEC lub 85HV SBEC. Oba mają bardzo mocny BEC w porównaniu do YGE 65 LVT. 

W modelach komercyjnych widziałem bardzo prosty mechanizm z pędzelkiem do zatrzymywania śmigła. Gdy silnik zaczynał pracę to siła ciągu chowała pędzelek, a gdy się zatrzymywał pędzelek wyskakiwał i łapał śmigiełko... 

• Dzięki 1

Zerknąłem do manuala IBEX 65, 85HV SBEC i znalazłem info o możliwości współpracy regulatora z małym pakietem buforowym 2S Lipo lub LiFe. Po wybraniu tej opcji podczas programowania, regulator automatycznie ustawi napięcie BEC do wartości napięcia pakietu buforowego zapobiegając przepływowi prądu wyrównawczego. 

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.