Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Bardzo dziękuję. Tylko jak z tymi slotami? Zrobić automatyczne jak w oryginale, mam dostęp do maszyn i jestem w stanie zrobić tak żeby otwierały się praktycznie bez żadnych oporów. Czy po prostu zastosować dwa małe serwa?

Opublikowano

Ja bym zrobił na serwach- będą działać absolutnie symetrycznie, zgodnie z twoją wolą. Nie wątpię, że dasz radę zrobić je jak w oryginale, ale to i tak będzie wymagało jakichś regulacji, prób itd.- jednym słowem komplikacja. Na serwach będzie prościej i pewniej.

Opublikowano

Piękny model.

Według mnie przy tym rozmiarze modelu daj sobie spokój z tymi slotami. to przesłanka do rozbicia modelu gdy coś nie zadziała.

Poza tym mocna komplikacja skrzydła i dodatkowa waga. 

Co innego gdyby model miał 3-3.5m rozpiętości to można by było się pokusić o wykonanie mechanizacji płata.

Ja obecnie buduję 3-metrowego Wilka który też posiadał słoty i nawet mi przez myśl nie przeszło by robić działające sloty.

No ale to Twój model i Twoja dezyzja, jeśli masz takie pragnienie posiadania slotów - działaj.

• Lubię to 1
Opublikowano

W skali 1:6 to rozpiętość zaledwie 1,5m ... moim zdaniem w tak małym modelu wykonywanie slotów nie ma sensu.

Pytanie tylko, czy aby na pewno ta skala modelu bo na zdjęciu na tle ogrodzenia model wygląda na znacznie większy 🤔...  waloryzacja i detale też robią wrażenie stąd może przeświadczenie, że model jest większy.

Jak napisał Wojtek "Twój model i Twoja decyzja" a wcześniej "Co innego gdyby model miał 3-3.5m rozpiętości to można by było się pokusić o wykonanie mechanizacji płata" ... z czym zgadzam się w 100%.

MS

Opublikowano

Jestem wdzięczny za każdą podpowiedź. Tak jak pisałem nie mam doświadczenia w modelach rc, wcześniej zajmowałem się uwięzią i ten model również pierwotnie planowałem zrobić na uwięzi. Jednak miałem bardzo długą przerwę bo prawie 20 lat i wiele się zmieniło. Makiet na uwięzi już praktycznie nie ma jak i zawodów f4b stąd moja decyzja budowy rc. W międzyczasie buduję również prosty model którym nauczę się latać. Kolega słusznie zauważył że to będzie ok 1.5 metra

Opublikowano
12 godzin temu, martin19 napisał:

Makiet na uwięzi już praktycznie nie ma jak i zawodów f4b stąd moja decyzja budowy rc.

No i tu jesteś w błędzie. Makiety na uwięzi powracają i nawet odbyły się w tym roku Mistrzostwa Swiata w Rumunii, gdzie ekipa polska stanęła na podium. Nie rezygnuj z uwięzi. Model o rozp. 1,5m jako RC to maleństwo i szkoda na niego pracy. Na uwięzi to już jest model medalowy.

• Lubię to 1
Opublikowano
Cytat

Model o rozp. 1,5m jako RC to maleństwo

Krzysiek, bez przesady ... 1,5m to juz całkiem fajny model jako dwupłat, to będzie miało z 50 cm wysokości czyli całkiem spora skrzynka z tych płatów powstanie. Moim zdaniem, skala 1:6 jest bardzo wdzięczna do budowy modeli RC bo już nie takie lekkie i nie takie małe a jeszcze mieszczą się do samochodu w drodze na lotnisko 😃

ms

Opublikowano
W dniu 25.09.2024 o 06:41, martin19 napisał:

Witam kolegów modelarzy. Po długiej przerwie, prawie 20 lat zacząłem budowę makiety rc gipsy motch w skali 1:6. Brak mi doświadczenia w samolotach zdalnie sterowanych gdyż wcześniej zajmowałem się uwięzią. Zbudowałem kadłub i teraz czas na skrzydła. I tu moje pytanie odnośnie slotów, czy jeśli w oryginale były mechaniczne to czy w modelu również takie zrobić, czy może całkiem je odpuścić?

P_20240503_145359_vHDR_Auto.jpg

Przepraszam, automatyczne sloty...

Piękny model - gratuluję!

Sloty po coś konstruktor wymyślił - pewnie do tego aby samolot nie walił się w korek na małych prędkościach, pewnie był używany do szkolenia.

Czy automatyczne sloty - co wg Ciebie to oznacza? 

Automatyczne sloty dorobiono w Bf 109, ma też An-2.

Jak miał oryginał - wysuwane, czy na stałe?

Czy zamierzasz brać udział w zawodach? Tam liczy się każdy detal.

W modelu można odpuścić, ale zastanowiłbym się na profilem skrzydła.

Opublikowano

Automatyczne, czyli takie które wysówają się samoczynnie pod odpowiednim kącie natarcia samolotu za sprawą strug powietrza. I takie rozwiązanie rozważałem czy w modelu ma to w ogóle sens... Co do zawodów to bardzo dobrze wspominam lokalne zawody f4b. Kusi mnie żeby żeby gdzieś jechać i wymienić doświadczenia. Starej kadry już prawie nie ma, ale jest wiele nowych osób. 

Opublikowano
19 godzin temu, martin19 napisał:

Automatyczne, czyli takie które wysówają się samoczynnie pod odpowiednim kącie natarcia samolotu za sprawą strug powietrza. I takie rozwiązanie rozważałem czy w modelu ma to w ogóle sens... Co do zawodów to bardzo dobrze wspominam lokalne zawody f4b. Kusi mnie żeby żeby gdzieś jechać i wymienić doświadczenia. Starej kadry już prawie nie ma, ale jest wiele nowych osób. 

Samolot Bf 109 (stoi w Muzeum Lotnictwa w Krakowie) czy An-2 można zobaczyć gdzieś w Aeroklubie i pogadać z mechanikiem.

Generalna zasada takich slotów (jak to napisałeś) to:

• normalnie wysunięte (do postoju chowane przez mechanika)
  • chowają się automatycznie pod naporem powietrza przy odpowiedniej prędkości i
  • wysuwają gdy ta prędkość spada.

Moim zdaniem przy modelu tej wielkości nie ma sensu z kilku powodów:

1. techniczny:
    • mało miejsca, choć w modelarstwie to może nie być problem a wyzwaniem;
    • problem z płynną pracą - mogą się nie równo wysuwać, czy chować;
    • symetryczne wysuwanie (lewe/prawe skrzydło);
    • co zastosujesz jako automatykę? Sprężyny?  Serwo sterowane np. przez arduino od prędkości względem powietrza?
  2. Obliczenia:
    • dobór sprężyn i ich charakterystyki;
    • prędkość modelu do chowania i wysuwania;
  3. inne

Szkoda, że te osoby, które budują duże makiety Bf 109 nie maja takich pomysłów.

• Lubię to 1
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.