Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. japim Opublikowano 17 Listopada Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 17 Listopada Ostatnio na FB w temacie drukowanych odrzutowców szaleje niejaki Kyle Wypuszcza nowy model srednio co tydzień. Modele ma bardzo uproszczone i bazują na druku z wypełnieniem. Nowoczesne drukarki typu Bambu lub inne o bardzo dużych przyspieszeniach i prędkościach druku radzą sobie z tego typu konstrukcjami bardzo dobrze. Postanowiłem sprawdzić jak to jest zrobić taki projekt. Bez zbędnego konstruowania skomplikowanych wewnętrznych wzmocnień, ani kanałów węgle, ani zawiasów itp. Pozostawiłem tylko przykręcany a nie wklejany osprzęt aby nie trzeba było ciąć wyposażenia w przypadku katastrofy. I tak powstała TS-11 Iskra. Skala 1/12. Rozp 820mm Napęd EDF FMS 50mm na 4s Pakiet 1300 - 1800 4s Druk z lw-pla od 3d lab. 3 serwa 9g Trochę drutu na popychacze I zawiasy z tpu lub wklejane arkusze na CA Film z budowy: I z lotu: 10
robertus Opublikowano 17 Listopada Opublikowano 17 Listopada Masz rację, obserwuję go na YT (BUILT FAST). Wypuszcza nowe modele jak wściekły.
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. japim Opublikowano 23 Listopada Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 23 Listopada Pierwszy lot Iskra wykonała u Przemka. Ja moja oblatałem dzisiaj. Powiem tak : miód malina. Przez swoją smukłą sylwetkę model lata na 25 - 30% gazu i to całkiem żwawo. Miałem poważny problem z wylądowaniem bo nie chciała zwolnić nawet idąc pod wiatr. Razem z Iskra oblatalem mini A10 na dwóch edf 40mm. 14
Andrzej Klos Opublikowano 24 Listopada Opublikowano 24 Listopada Sciagnolem files do druku. Bedzie w kolejce bo Polski samolot, ale wpierw Wilk! Czy lotki czasem nie sa troche przydlugawe?
RobRoy Opublikowano 24 Listopada Opublikowano 24 Listopada Czy to jest ta grupa : https://www.facebook.com/groups/384918717530863/discussion/preview ???
japim Opublikowano 24 Listopada Autor Opublikowano 24 Listopada 1 minutę temu, RobRoy napisał: Czy to jest ta grupa : https://www.facebook.com/groups/384918717530863/discussion/preview ??? Tak - to grupa Kyle'a .
japim Opublikowano 24 Listopada Autor Opublikowano 24 Listopada 3 godziny temu, Andrzej Klos napisał: Sciagnolem files do druku. Bedzie w kolejce bo Polski samolot, ale wpierw Wilk! Czy lotki czasem nie sa troche przydlugawe? W sensie, że zrobiłem je na całej rozpiętości skrzydła?
Andrzej Klos Opublikowano 24 Listopada Opublikowano 24 Listopada 9 godzin temu, japim napisał: W sensie, że zrobiłem je na całej rozpiętości skrzydła? Tak.
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. japim Opublikowano 25 Listopada Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 25 Listopada Tak wyszlo. Teraz gdy wiadomo ze Iskra lata i to calkiem niezle mozna dodawac szczegoly. Klapy, dzialka, anteny 6
TYTUS62 Opublikowano 27 Listopada Opublikowano 27 Listopada Cześć. Jakiej używasz drukarki i materiału ? Pozrawiam.
japim Opublikowano 27 Listopada Autor Opublikowano 27 Listopada Ja mam wiele drukarek. Ale moje ulubione to wlasne reprapy z napedem bezposrednim. Drugie w kolejnosci to TwoTrees Saphire na prowadnicach liniowych, a trzece w kolejce to TEVO (endero podobne drukarki na Marlinie). Materiał - LW-PLA od 3D LAB do lekkich modeli , a do myśliwców w skali 1:12 PLA lub PETG - najtańsze jakie są na Allegro
TYTUS62 Opublikowano 6 Grudnia Opublikowano 6 Grudnia Dzieki za szybką odpowiedż .Właśnie stałem się szczęśliwym posiadaczem prusa mk3s+/ przebieg 4890 m/. i teraz co do filamentu na rcgroups jest temat LW-PLA-HT i PLA+. Prawe same pozytywy. czy masz jakąś wiedzę w tym temacie. Czekam na info od którego zależy co kupie. modele to www.3dlabprint.com/shop/piperj3cub/ oraz jedna z tych Fok. https://3dlabprint.com/shop/focke-wulf-fw-190-a/ , https://3dlabprint.com/shop/focke-wulf-ta152h/
japim Opublikowano 6 Grudnia Autor Opublikowano 6 Grudnia Zaczynając od ostatniego - to FW TA 152 mogę Ci sprezentować za free - bo robię redukcję hangaru. Do sklejenia kadłub. PLA+ jest to modeli zaprojektowanych pod PLA. I tak TA152 i FW190 polecą z PLA, z LW będą latać jeszcze lepiej. Cub jest pod LW. Ten LW od 3Dlab wytrzymuje takie same temperatury jak zwykły PLA. Oznacza to tylko tyle że nie można zostawić go w pełnym słońcu w gorący dzień bo się zdeformuje i to nieodwracalnie. LW-PLA-HT podobno już dużo lepiej - ale nie próbowałem go jeszcze osobiście. Trochę drogawy i tylko dlatego.
japim Opublikowano 6 Grudnia Autor Opublikowano 6 Grudnia Widzę że można dostać nawet niedrogo taki edf z Kaufland (który to sklep zamienił się na platformę sprzedażową jak allegro a nawet empik) https://www.kaufland.pl/product/511368731/ 1
TYTUS62 Opublikowano 7 Grudnia Opublikowano 7 Grudnia Dzięki za info. Chętnie zaopiekuję sę twoją foczką. Teraz walczę z przygotowaniem do wydruku piperj3cub od czechów i w między czasie uczę sie obsługiwac drukarkę. Mam rolke pla i na niej ćwiczę.. kolega po sylwestrze przywieze mi LW-PLA i wtedy spokojnie nauki ciąg dalszy. przepraszam za literowki ale klawiatura w laptopie trąci mi mekongiem..Jezeli Ci nie przeszkadza to od 14.12 jestem na miejscu c co Foki. pozdrawiam
japim Opublikowano wczoraj o 09:21 Autor Opublikowano wczoraj o 09:21 Miałem dodawac szczegóły do Iskry, ale zostałem w pewien sposób uprzedzony. Kolega Mieczysław z FB zrobił swoja wersje mojej Iskry z dodatkami: - powiekszona (chyba do EDF 70mm) - dodane klapy - dodany ster kierunku - dodane podwozie (nie skladane) Pozdrawiam Przemek
Jerzy Markiton Opublikowano wczoraj o 11:02 Opublikowano wczoraj o 11:02 Przemku - czy od rozwoju twojej Iskry odstępujesz ? Pozdrawiam - Jurek
japim Opublikowano wczoraj o 11:49 Autor Opublikowano wczoraj o 11:49 Nie odstepuje - ale jest jedna z 10 - 15 projektow ktore prowadze na raz I czasami musi swoje polezec na kupce "to-do".
Jerzy Markiton Opublikowano 22 godziny temu Opublikowano 22 godziny temu O.K. Poczekam... bo turbinkę (EDF 50mm) już do niej kupiłem. - Jurek
Rekomendowane odpowiedzi