Viper Opublikowano 20 Stycznia Opublikowano 20 Stycznia Ciekawe, ale przepraszam za może naiwne pytanie, ale jaka jest wyższość, o ile jest nad takim "łączonym " rozwiązaniem, a bezpośrednim umiejscowieniem serwa w rzucie klapy i bezpośrednim jej poruszaniem za pomocą jednego popychacza? Z góry dziekuję za odpowiedź
model Opublikowano 20 Stycznia Opublikowano 20 Stycznia I elegancko, taki ,,old school" rozwiązanie z dawnych lat co nie oznacza że nie będzie spełniać swojej roli, w dobie 21 wieku kiedy możemy mieć w aparaturze mnóstwo kanałów do dyspozycji.
Lucjan Opublikowano 20 Stycznia Autor Opublikowano 20 Stycznia Stosowanie jednego mocnego serwa do napędu klap jest dużo bezpieczniejsze . W przypadku napędu dwoma serwami , w sytuacji gdy jedno serwo ulegnie awarii i zblokuje jedną klapę możemy nie zdążyć zareagować i model runie na ziemię . ( przed wielu laty miałem taką " przygodę ". 1
Andrzej Klos Opublikowano 20 Stycznia Opublikowano 20 Stycznia 5 minut temu, Lucjan napisał: Stosowanie jednego mocnego serwa do napędu klap jest dużo bezpieczniejsze . W przypadku napędu dwoma serwami , w sytuacji gdy jedno serwo ulegnie awarii i zblokuje jedną klapę możemy nie zdążyć zareagować i model runie na ziemię . ( przed wielu laty miałem taką " przygodę ". Ja tez 🙃
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Lucjan Opublikowano 21 Stycznia Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 21 Stycznia Dzisiaj zbudowałem lotkę. 13
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Lucjan Opublikowano 23 Stycznia Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 23 Stycznia Żebra do których ma być mocowane podwozie wzmocniłem nakładkami ze sklejki lotniczej grubości 3 mm. Rozprowadziłem też instalacje elektryczną. 10 1
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Lucjan Opublikowano 30 Stycznia Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 30 Stycznia Kieszenie na rurę wklejone , lotki i stery wysokości pokryte tkaniną , a wiec mogę pokryć balsą górne powierzchnie skrzydeł. 5 1 1
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Lucjan Opublikowano 30 Stycznia Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 30 Stycznia Zaczynam pokrywanie skrzydeł balsą. Wewnętrzną stronę górnego pokrycia w strefie zamocowania podwozia laminuję tkanina węglową 160g. Następnie przyklejam i układam obciążenie . 13 1
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Lucjan Opublikowano 2 Lutego Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 2 Lutego Górne pokrycie skrzydeł przyklejone , trzyma jak przyspawane . Pokrycie przeszlifowane i szpachlowane. 5 1
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Lucjan Opublikowano 2 Lutego Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 2 Lutego Zanim dokończę oklejanie skrzydeł , wykonałem z rurek PCV o śr. 20 mm kanały na światła pozycyjne . Bez problemu zmieszczą się w nich diody z radiatorami . 5
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Lucjan Opublikowano 3 Lutego Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 3 Lutego Dolne powierzchnie skrzydeł pokrywam częściowo , jak dostanę podwozie to wtedy wykonam łoża mechanizmów , przymierzę koła i golenie i dokończę pokrycie. 9
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Lucjan Opublikowano 5 Lutego Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 5 Lutego W oczekiwaniu na podwozie zająłem się oklejaniem kadłuba tkaniną szklaną . 5
Viper Opublikowano 5 Lutego Opublikowano 5 Lutego Jak zwykle podziwiam i uczę się. Czy te kawałki płachty węglowej to docięte prostokąty pomiędzy żebrami, czy jeden duży kawałek na całej długości, przyklejony do balsy pokryciowej? Rozumiem, że to ma wzmacniać skrzydło w rzucie wnęk podwozia?
Lucjan Opublikowano 5 Lutego Autor Opublikowano 5 Lutego 33 minuty temu, Viper napisał: Jak zwykle podziwiam i uczę się. Czy te kawałki płachty węglowej to docięte prostokąty pomiędzy żebrami, czy jeden duży kawałek na całej długości, przyklejony do balsy pokryciowej? Rozumiem, że to ma wzmacniać skrzydło w rzucie wnęk podwozia? To jest jeden kawałek przylaminowany do pokrycia ( widać to na zdjęciach) , daje to pancerne wzmocnienie w strefie podwozia. 1
Viper Opublikowano 6 Lutego Opublikowano 6 Lutego Dziekuję za odpowiedź, rzeczywiście jakos przegapiłem wcześniejsze posty z fotką. To jeszcze mam jedno pytanie, a`propos sekwencji działań. Czy ta balsa pokryciowa była dopasowywana do krzywizny skrzydła i po dopasowaniu wylaminowana tkanina i razem doklejone, czy dolaminowana tkanina i gdy jeszcze nie zastygła razem dopasowywane do krzywizny?
Lucjan Opublikowano 7 Lutego Autor Opublikowano 7 Lutego 10 godzin temu, Viper napisał: Dziekuję za odpowiedź, rzeczywiście jakos przegapiłem wcześniejsze posty z fotką. To jeszcze mam jedno pytanie, a`propos sekwencji działań. Czy ta balsa pokryciowa była dopasowywana do krzywizny skrzydła i po dopasowaniu wylaminowana tkanina i razem doklejone, czy dolaminowana tkanina i gdy jeszcze nie zastygła razem dopasowywane do krzywizny? Zewnętrzną powierzchnię balsy smaruję obficie amoniakiem ( 1:1 z wodą ) i przypinam do konstrukcji . Po wyschnięciu wstępnie wygięty element laminuję od wewnątrz tkaniną węglową i od razu przyklejam do konstrukcji stosując żywicę z mikrobalonem.
Viper Opublikowano 7 Lutego Opublikowano 7 Lutego Bardzo dziękuję. Wody z amoniakiem nie stosowałem, acz ktoś mi już ją kiedyś polecał. Zwykle stosowałem płyn do spryskiwaczy i przy dobrej jakości balsie się sprawdzał wyśmienicie, ale ostatnio przy gorsej/twardej/mało elastycznej balsie miałem już z tą metodą niejaki kłopot. Jeszcze raz bardzo dziękuję i ponownie zasiadam i śledzę relację
robas69 Opublikowano 7 Lutego Opublikowano 7 Lutego To sprawdziłem na szybach i sklejce 2 mm. Działa;-) https://allegro.pl/oferta/quasar-vetri-amoniak-profesjonalny-plyn-do-mycia-szyb-w-sprayu-580-ml-6900171976?utm_medium=product-carousel&utm_campaign=product-listing&utm_content=%2Fkategoria%2Fchemia-gospodarcza-srodki-czyszczace-253359%3Fstring%3Damoniak%26rodzaj%3Dmycie%20szyb%20i%20luster 1
dariuszj Opublikowano 7 Lutego Opublikowano 7 Lutego Godzinę temu, robas69 napisał: To sprawdziłem na szybach i sklejce 2 mm. Działa;-) Jakoś nie mogę uwierzyć, że wyginałeś na tym szyby
Rekomendowane odpowiedzi