Karollo Opublikowano 13 Grudnia Opublikowano 13 Grudnia Witam, Trochę przewrotny tytuł ale przesyłam link do modelu który na to miano zasługuje, ponieważ nie posiada własnego napędu. Mam zamiar go wykonać na próbę z czystej ciekawości. Może kogoś zainteresuje. https://outerzone.co.uk/plan_details.asp?ID=15711
zbjanik Opublikowano 13 Grudnia Opublikowano 13 Grudnia Przypomniałeś mi okres 6-8 klasa podstawówki. Wynalazłem wtedy, tak mi się wydawało, że to właśnie ja, modele na uwięzi bez napędu. Owszem, nawet Modelarz wydrukował kolorowy plan takiego ala Mustanga bez silnika, ale "na wędce". Ja natomiast robiłem sylwetkowe kartonówki rożnych samolotów i szybowców. Miałem też już książkę papy Shiera o Wicherku i była tam wzmianka o sposobie oblatywania wolnolotek z napędem, ale tak trochę na uwięzi. Chodziło o samoloty z przywiązaną na końcu skrzydła nitką, linką, ale przy krawędzi spływu. Model wtedy się nie oddalał, na pewno musiał mieć zredukowane obroty itd i w zamiarze powinien latać w kółko, choć bez możliwości sterowania. Połączyłem tą ideę z moimi kartonówkami i to był szał! Po tygodniu z dumą patrzyłem, jak pomysł się rozprzestrzenił i takimi modelami kręciła nad głową połowa szkoły, nawet ci, którzy wcześniej modelami się nie interesowali. Zbudowałem takich modeli pod 50 szt.- wszystkie Gawrony, Wilgi, Biesy, różne RWD itd. Dalej szybowce: Foki, Muchy, także Jastrzębia z pięknie załamanymi skrzydłami. Rozpiętość 15-20 cm, z bristolu, z malowaniem i kamuflażem oczywiście.Niektóre modele miały przestrzenne nieco kadłuby, ale wtedy większy opór i gorzej latały. Samoloty miały obowiązkowo obrotowe, wiatrakujące śmigiełka z cieniutkiej blaszki, podwozia- można było ćwiczyć lądowanie na stole w pokoju. Niektórymi można było robić pętle! Hitem był Lancaster z czterema śmigiełkami- buczał naprawdę jak czterosilnikowiec. Piękne czasy! 1 1
Grifon Opublikowano 13 Grudnia Opublikowano 13 Grudnia Przynajmniej unikniesz zwyczajowej dyskusji o rodzaju i mocy silnika🤣 1
Swift Opublikowano 13 Grudnia Opublikowano 13 Grudnia Na RC Groups jest cały wątek i parę filmików poświęconych tego typu modelom. https://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?1094665-Whip-Powered 1
Andrzej Klos Opublikowano 14 Grudnia Opublikowano 14 Grudnia 12 godzin temu, zbjanik napisał: Przypomniałeś mi okres 6-8 klasa podstawówki. ... Tez tak sobie pomyslalem...😁
Patryk Sokol Opublikowano 14 Grudnia Opublikowano 14 Grudnia 7 godzin temu, Andrzej Klos napisał: Tez tak sobie pomyslalem...😁 To samo Zrobilismy kiedys coś podobnego na modelarni Pamiętam, że skończył model żywot, jak jeden kolega wszedł drugiemu w krąg i dostał modelem w łeb 1
pjk11 Opublikowano 14 Grudnia Opublikowano 14 Grudnia Też tak A-1 Skyraider. Karton,sklejka, 10m sznurka. 36 minutes ago, Patryk Sokol said: To samo Zrobilismy kiedys coś podobnego na modelarni Pamiętam, że skończył model żywot, jak jeden kolega wszedł drugiemu w krąg i dostał modelem w łeb I tak dobrze że nie kijkiem :-)
Rekomendowane odpowiedzi