Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Tomek 77 Opublikowano Niedziela o 20:26 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano Niedziela o 20:26 Witam Szybowce które pojawiają się na naszym lotnisku w Kurowie są coraz większe, a moja Morawa jest już wysłużona i silnik 50 cm3 to za mało. Umieszczenie relacji ma mnie jak zwykle dopingować do pracy nad nowym projektem. Liczę na wsparcie i pomoc szanownych Kolegów, latających zwłaszcza holownikami, które pomoże mi zbudować wymarzony model. Dzięki waszej pomocy mój DFS - 230 już lata😃 teraz nadszedł czas na nowy holownik. Chciałem zbudować sobie samolot który pasowałby do retro szybowców i był polskiej produkcji. Jest tyle pięknych konstrukcji że trudno się zdecydować, jednak najbardziej odpowiedni dla mnie, który wpadł mi w oko to Kogutek II. To amatorski samolot sportowy WZ-XII ”Kogutek II” z 1927r. Dane techniczne WZ-XII Rozpiętość- 8,0 m, długość- 4,9 m, wysokość- 1,6 m, powierzchnia nośna- 8,7 m2. Masa własna- 110 kg, masa użyteczna- 110 kg, masa całkowita- 220 kg. Prędkość max- 100 km/h, prędkość przelotowa- 90 km/h, prędkość minimalna- 58 km/h, wznoszenie- 1,6 m/s, pułap- 1000 m, zasięg- 800 km. Historia tego samolotu, oraz jego twórcy jest ciekawa i jeśli ktoś o nim nie słyszał to warto się zapoznać - więcej informacji znajdziecie tutaj; http://www.samolotypolskie.pl/samoloty/3259/126/WZ-XII-Kogutek-II-WZ-XIV-Kogutek-III2 Jest bardzo mało informacji o Kogutku II, to rysunek z książki "Polskie konstrukcje lotnicze 1893-1939"Glass A. Model z założenia ma być przede wszystkim wytrzymałym holownikiem. Nie będzie to makieta lecz bardziej konstrukcja inspirowana wyglądem oryginału, z małymi modyfikacjami - (bo jego wcześniejsza wersja WZ-XI też jest urokliwa) Morawa jest tak wdzięcznym samolotem, że będę bazował na jej rozwiązaniach, licząc na to że mój model będzie podobnie się zachowywał. Wstępne założenia to; Rozpiętość 3 - 3,2 m Długość 2,3 – 2,6 m Profil przy kadłubie NACA 4412 Profil na końcówce skrzydła ??? Kąt zaklinowania skrzydła 1,5o Zwichrzenie skrzydła ??? Wznios 2-3o Profil statecznika poziomego NACA 0008 Profil statecznika pionowego - problematyczny ze względu na kształt. Do pomocy przy projektowaniu i budowie zaprosiłem dwóch światowej sławy ekspertów😀 Punktem wyjścia jest wyposażenie które już zgromadziłem, a zwłaszcza silnik ZDZ 120 B2RV do którego dobuduję model. Z taką pomocą co może pójść nie tak ?! 🤣 💪 Teraz tylko trzeba ogarnąć projekt 🤔 😃 💪 Świąteczne pozdrowienia dla WSZYSTKICH 🎄 🎁 Tomek 16
RobRoy Opublikowano Niedziela o 21:40 Opublikowano Niedziela o 21:40 Godzinę temu, Tomek 77 napisał: Do pomocy przy projektowaniu i budowie zaprosiłem dwóch światowej sławy ekspertów😀 No nie .... jeśli takich ekspertów zaprosiłeś , to możesz być spokojny o efekt końcowy. Dla nich nie ma rzeczy niemożliwych ... 😉 ...a jeszcze są w delegacji, na saksach ... za dobre pieniądze ... . Życzę jak najlepiej... może ktoś ci podaruje za śmieszne pieniądze ( albo zamieni) jakiś silnik gwiazdowy do tego modelu ... byłoby super. 1
robas69 Opublikowano Niedziela o 22:17 Opublikowano Niedziela o 22:17 A na zdjęciu Kogutka jest też RWD 11 budowany w innym wątku forum. 1
Tomek 77 Opublikowano Poniedziałek o 14:21 Autor Opublikowano Poniedziałek o 14:21 16 godzin temu, robas69 napisał: A na zdjęciu Kogutka jest też RWD 11 budowany w innym wątku forum. To może przy odrobinie szczęścia znowu staną obok siebie😃
Rekomendowane odpowiedzi