Ares Opublikowano 15 Stycznia 2025 Opublikowano 15 Stycznia 2025 5 godzin temu, Leszek J. napisał: Witam. Masz może jakieś materiały jak zrobić taka pompę próżniową ? Leszku , tak jak napisał Jerzy najprostsza pompa to agregat od lodówki. Wrzucałem tu na forum w dziale warsztat jak budowałem swoją pompę więc można co nieco podglądnąć. W skrócie: Agregat od lodówki , na zbiornik wyrównawczy najlepiej kupić starą gaśnicę do tego wakuometr (wskaźnik podciśnienia) jakiś wyłącznik próżni najlepiej fabryczny bo ja zrobiłem sam mechaniczny ale jest zawodny. Skrzydło wkładasz do szczelnego foliowego worka z którego wypompowujesz powietrze i ciśnienie atmosferyczne dociska kompozyt do rdzenia. Jeśli chcesz opiszę wszystko dokładnie krok po kroku jak wykonać taką pompę. Moja pompa kosztowała mnie około 100zł ale większość elementow miałem z odzysku. Kupując wszystko powinno się udać zmieścić w 300 może 400 zł. Oczywiście mówię o kupnie używanego agregatu i innych klamotów bo jak chcesz wszysko nowe to wiadomo będzie drożej.
RobRoy Opublikowano 15 Stycznia 2025 Opublikowano 15 Stycznia 2025 31 minut temu, Ares napisał: Kupując wszystko powinno się udać zmieścić w 300 może 400 zł. Przy takich kosztach ,to chyba warto przemyśleć czy nie kupić coś takiego ( 470 zł ) : https://allegro.pl/oferta/pompa-prozniowa-najpopularniejsza-f-gazy-51-l-min-value-v-i120sv-15834833569?bi_s=ads&bi_m=productlisting:desktop:queryandcategory&bi_c=YjJkNmM2MTQtY2ZkOC00ZmJmLWJmNDQtMzBhZjdkYmRmOTg0AA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=da719a98-8148-4913-ab6c-5ca3ad89908a Kupowałem do naprawy lodówek, ale w tyle głowy miałem nadzieje że wykorzystam kiedyś do "worka próżniowego" ... 😉 1
Ares Opublikowano 15 Stycznia 2025 Opublikowano 15 Stycznia 2025 17 minut temu, RobRoy napisał: Przy takich kosztach ,to chyba warto przemyśleć czy nie kupić coś takiego ( 470 zł ) : https://allegro.pl/oferta/pompa-prozniowa-najpopularniejsza-f-gazy-51-l-min-value-v-i120sv-15834833569?bi_s=ads&bi_m=productlisting:desktop:queryandcategory&bi_c=YjJkNmM2MTQtY2ZkOC00ZmJmLWJmNDQtMzBhZjdkYmRmOTg0AA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=da719a98-8148-4913-ab6c-5ca3ad89908a Kupowałem do naprawy lodówek, ale w tyle głowy miałem nadzieje że wykorzystam kiedyś do "worka próżniowego" ... 😉 Bardzo mozliwe , choć brak w niej zbiornika wyrównawczego i wyłącznika prózni. Oczywiście wszystko zależy od finansów , tego co mamy w warsztacie oraz podejścia: mnie zawsze sprawia ogromną frajdę to ,że coś potrafię zrobić samodzielnie. Ale oczywiście oferta krótą wrzuciłeś ciekawa i warta przemyślenia.
dariuszj Opublikowano 15 Stycznia 2025 Opublikowano 15 Stycznia 2025 Z ciekawości zapytam na ile można zrobić szczelnie worek z całą resztą. Co ile mniej ciśnienie rośnie na tyle, że trzeba ponownie odpompowywać powietrze/uruchamiać pompę?
RobRoy Opublikowano 15 Stycznia 2025 Opublikowano 15 Stycznia 2025 2 godziny temu, Ares napisał: mnie zawsze sprawia ogromną frajdę to ,że coś potrafię zrobić samodzielnie ...mnie też, zależy jednak co jest celem - budowa pompy, czy to że chcesz mieć narzędzie - pompę. Czasem budowa urządzenia ...może być droższa. Jeżeli chodzi o wyłącznik ciśnieniowy, to jeden z naszych kolegów ma temat rozpracowany, nawet zrobił kilka dla ludzi z forum. Jeżeli kogoś to interesuje, obiecał udostępnić wszystkie dane do budowy tego wyłącznika. Zapraszam do kontaktu.
Ares Opublikowano 15 Stycznia 2025 Opublikowano 15 Stycznia 2025 2 godziny temu, RobRoy napisał: ...mnie też, zależy jednak co jest celem - budowa pompy, czy to że chcesz mieć narzędzie - pompę. Czasem budowa urządzenia ...może być droższa. Jeżeli chodzi o wyłącznik ciśnieniowy, to jeden z naszych kolegów ma temat rozpracowany, nawet zrobił kilka dla ludzi z forum. Jeżeli kogoś to interesuje, obiecał udostępnić wszystkie dane do budowy tego wyłącznika. Zapraszam do kontaktu. To ja bym prosił o info
Leszek J. Opublikowano 15 Stycznia 2025 Autor Opublikowano 15 Stycznia 2025 6 godzin temu, Ares napisał: Leszku , tak jak napisał Jerzy najprostsza pompa to agregat od lodówki. Wrzucałem tu na forum w dziale warsztat jak budowałem swoją pompę więc można co nieco podglądnąć. W skrócie: Agregat od lodówki , na zbiornik wyrównawczy najlepiej kupić starą gaśnicę do tego wakuometr (wskaźnik podciśnienia) jakiś wyłącznik próżni najlepiej fabryczny bo ja zrobiłem sam mechaniczny ale jest zawodny. Skrzydło wkładasz do szczelnego foliowego worka z którego wypompowujesz powietrze i ciśnienie atmosferyczne dociska kompozyt do rdzenia. Jeśli chcesz opiszę wszystko dokładnie krok po kroku jak wykonać taką pompę. Moja pompa kosztowała mnie około 100zł ale większość elementow miałem z odzysku. Kupując wszystko powinno się udać zmieścić w 300 może 400 zł. Oczywiście mówię o kupnie używanego agregatu i innych klamotów bo jak chcesz wszysko nowe to wiadomo będzie drożej. Z agregatem nie było by problemu , wszak to moja poniekąd dziedzina zawodowa. Ale czy to starczy ? Czyli rdzeń z laminatem wkładasz bez formy do worka próżniowego ? Ale trzeba jakoś zabezpieczyć ten mokry jeszcze laminat a w tym przypadku ja stosował bym przekładki z obojętnego tworzywa klejąc na rdzeń Sudalem włókninę lub mate szklaną. Uparłem sie na Sudal , bo on pięknie klei mate do styropianu.
Ares Opublikowano 15 Stycznia 2025 Opublikowano 15 Stycznia 2025 19 minut temu, Leszek J. napisał: Z agregatem nie było by problemu , wszak to moja poniekąd dziedzina zawodowa. Ale czy to starczy ? Czyli rdzeń z laminatem wkładasz bez formy do worka próżniowego ? Ale trzeba jakoś zabezpieczyć ten mokry jeszcze laminat a w tym przypadku ja stosował bym przekładki z obojętnego tworzywa klejąc na rdzeń Sudalem włókninę lub mate szklaną. Uparłem sie na Sudal , bo on pięknie klei mate do styropianu. Leszku , bez obaw wszystko w tej technice jest opracowane. Przede wszystkim w tym przypadku trzeba zastosować styrodur bo styropian się zgniecie. Proces laminowania wygląda następująca: należy kupić sobie folię mylarową o gr. 0,3mm na którą po uprzednim naniesieniu rozdzielacza przesączamy tkaninę żywicą. Formatki mylaru przygotowujesz oddzielnie na spód i górę. Dobrze jest zukosować folię w obszarze natarcia. Mylarami z tkaniną obkładasz rdzeń wkładasz go do worka wcześniej na wierzch układając ręcznik papierowy który zapobiega ściśnięciu się worka i umożliwia odpompowanie powietrza i po odessaniu cąłość i układasz w negatywach i obciążasz aby płat zachował geometrię. Technika prosta , efektowna i skuteczna do modeli szybowców lub modeli dlg wręcz idealna jeśli nie chcesz iść w formy. Polecam , tak to mniej więcej wygląda: 2
Leszek J. Opublikowano 15 Stycznia 2025 Autor Opublikowano 15 Stycznia 2025 2 godziny temu, Ares napisał: Leszku , bez obaw wszystko w tej technice jest opracowane. Przede wszystkim w tym przypadku trzeba zastosować styrodur bo styropian się zgniecie. Proces laminowania wygląda następująca: należy kupić sobie folię mylarową o gr. 0,3mm na którą po uprzednim naniesieniu rozdzielacza przesączamy tkaninę żywicą. Formatki mylaru przygotowujesz oddzielnie na spód i górę. Dobrze jest zukosować folię w obszarze natarcia. Mylarami z tkaniną obkładasz rdzeń wkładasz go do worka wcześniej na wierzch układając ręcznik papierowy który zapobiega ściśnięciu się worka i umożliwia odpompowanie powietrza i po odessaniu cąłość i układasz w negatywach i obciążasz aby płat zachował geometrię. Technika prosta , efektowna i skuteczna do modeli szybowców lub modeli dlg wręcz idealna jeśli nie chcesz iść w formy. Polecam , tak to mniej więcej wygląda: Dziękuje za te cenne informacje . Film bardzo ciekawy. Musze to wszystko dokładnie przetworzyć i może do pracy...Pozdrawiam.😉👍
Ares Opublikowano 15 Stycznia 2025 Opublikowano 15 Stycznia 2025 3 minuty temu, Leszek J. napisał: Dziękuje za te cenne informacje . Film bardzo ciekawy. Musze to wszystko dokładnie przetworzyć i może do pracy...Pozdrawiam.😉👍 Jasne wszystko na spokojnie. Dodam tylko ,że tak wykonany płat po wyjęciu z worka ma lustrzaną powierzchnię i nie wymaga obróbki ani oklejania. Krawędź spływu wychodzi ostra co nie jest bez znaczenia w przypadku stosowania profili laminarnych. 1
witold_pi Opublikowano 16 Stycznia 2025 Opublikowano 16 Stycznia 2025 film fajny tylko można padaczki dostać
zbjanik Opublikowano 16 Stycznia 2025 Opublikowano 16 Stycznia 2025 To jest tzw. film akcji. Wątki uczuciowe, ścieżka muzyczna itp. mają tu mniejsze znaczenie. Ale wniosek mam taki: jakie to proste, nic tylko zaraz zaczynam taką budowę, szkoda marnować czasu😀. 1
Ares Opublikowano 16 Stycznia 2025 Opublikowano 16 Stycznia 2025 1 godzinę temu, witold_pi napisał: film fajny tylko można padaczki dostać To prawda , ale można w ustawieniach zwolnić tempo i podglądnąć wiele rzeczy. 48 minut temu, zbjanik napisał: To jest tzw. film akcji. Wątki uczuciowe, ścieżka muzyczna itp. mają tu mniejsze znaczenie. Ale wniosek mam taki: jakie to proste, nic tylko zaraz zaczynam taką budowę, szkoda marnować czasu😀. Zbyszku , masz rację ale z każdego nawet tak szybkiego filmu można pozyskać część wiedzy potrzebnej do opanowania nowej technologii. Polecam też filmy w normalnym tempie Norberta Winglebsa 😀
Leszek J. Opublikowano 16 Stycznia 2025 Autor Opublikowano 16 Stycznia 2025 (edytowane) Może to co napisze będzie dla was śmieszne w temacie pompy próżniowej. Bo zastanawiałem się nad tym dlaczego nie sprawdzi się tu zwykły mocny odkurzacz plus zawór membranowy i włącznik membranowy włączający odkurzacz w momencie częściowej utraty wymaganej próżni. Czy jest zbyt słaby w jej konkretnym uzyskaniu ? Przecież resztę można śmiało dorobić za parę groszy. Bo jeśli mam kupić pompę próżniowa za ponad czterysta złotych , to wole dołożyć i mieć jakiś fajny zestaw modelu do montażu. Jest jeszcze sprężarka od lodówki , o którą w sumie nie trudno. Wystarczy uśmiechnąć się do serwisanta , albo obsługi Media Market , Na marginesie ze sprężarki kiedyś zrobiłem zasilanie aerografu i spisywał się doskonale oczywiście do tego wystarczył pusty pojemnik po piance jako separator i kondensator ciśnienia . Tu z kolei taki pojemnik mógłby ulec zgnieceniu dlatego pewniejsza jest jakaś tam gaśnica. Co do wyłącznika ciśnieniowego , to jest to tez do zrobienia za pare złotych . Dwa dekle , kawał gumy , odpowiednia sprężyna i mikro włącznik . I tyle. Kto nie kombinuje , w Rawiczu nie siedzi.... Pozdrawiam😊😉 Edytowane 16 Stycznia 2025 przez Leszek J. błąd 1
Ares Opublikowano 16 Stycznia 2025 Opublikowano 16 Stycznia 2025 32 minuty temu, Leszek J. napisał: Może to co napisze będzie dla was śmieszne w temacie pompy próżniowej. Bo zastanawiałem się nad tym dlaczego nie sprawdzi się tu zwykły mocny odkurzacz plus zawór membranowy i włącznik membranowy włączający odkurzacz w momencie częściowej utraty wymaganej próżni. Czy jest zbyt słaby w jej konkretnym uzyskaniu ? Przecież resztę można śmiało dorobić za parę groszy. Bo jeśli mam kupić pompę próżniowa za ponad czterysta złotych , to wole dołożyć i mieć jakiś fajny zestaw modelu do montażu. Jest jeszcze sprężarka od lodówki , o którą w sumie nie trudno. Wystarczy uśmiechnąć się do serwisanta , albo obsługi Media Market , Na marginesie ze sprężarki kiedyś zrobiłem zasilanie aerografu i spisywał się doskonale oczywiście do tego wystarczył pusty pojemnik po piance jako separator i kondensator ciśnienia . Tu z kolei taki pojemnik mógłby ulec zgnieceniu dlatego pewniejsza jest jakaś tam gaśnica. Co do wyłącznika ciśnieniowego , to jest to tez do zrobienia za pare złotych . Dwa dekle , kawał gumy , odpowiednia sprężyna i mikro włącznik . I tyle. Kto nie kombinuje , w Rawiczu nie siedzi.... Pozdrawiam😊😉 Nie ma głupich pytań. Propo włącznika te mechaniczne są niestety zawodne i często sklejają się styki . Natomiast odkurzacz? Nie wiem , skoro nie jest to popularne rozwiązanie to przypuszczam ,że raczej się nie sprawdzi. Najpopularniejsza opcja to lodówkowiec i to się sprawdza. Naprawdę tanio można zbudować sobie pompę . Weź również pod uwagę ,że koszt pompy rozkłada się później na ilość sztuk wykonanych skrzydeł. To się naprawdę opłaca , jak budujesz modele inwestuj w narzędzia. Jakbyś miał pytania to śmiało pisz. Nie jestem specjalistą od kompozytów ale to co się nauczyłem to podpowiem . A propo techniki laminowania w worku to uczyłem się podstaw od doświadczonego modelarza absolwenta MeiL w Warszawie. Także rady których mi udzielił są pewne i bezcenne. Gdyby nie to nie poradziłbym sobie. 1
dariuszj Opublikowano 16 Stycznia 2025 Opublikowano 16 Stycznia 2025 2 godziny temu, Leszek J. napisał: Bo zastanawiałem się nad tym dlaczego nie sprawdzi się tu zwykły mocny odkurzacz plus zawór membranowy i włącznik membranowy włączający odkurzacz w momencie częściowej utraty wymaganej próżni. Czy jest zbyt słaby w jej konkretnym uzyskaniu ? Dokładnie tak. Odkurzacz nie wytworzy wymaganego podciśnienia.
Jerzy Markiton Opublikowano 16 Stycznia 2025 Opublikowano 16 Stycznia 2025 Styki zmostkuj kondensatorem - i po temacie ? Butla z kuchenki turystycznej ? Temat praktycznie bezkosztowy.... Trochę więcej gdybyś się zdecydował na vacuometr kontaktowy lub jakiś fajny elektroniczny. Jest tego całkiem sporo. Mam vakuometr, działa ponad 20 lat i nie chce mi się tego wymieniać na nowocześniejszy. Bo po co, jak działa ? Ale - jak nie uzyskasz dobrej szczelności na worku i będzie się często włączał i na dłużej - potrafi króćcem tłoczącym wypluć olej. Od czasu do czasu trzeba skontrolować poziom i ew. uzupełnić. To jest zagadnienie typu: S.Słodowy. Powodzenia. - Jurek
zbjanik Opublikowano 16 Stycznia 2025 Opublikowano 16 Stycznia 2025 Jurku- Adam Słodowy, ale poza tym to wszystko się zgadza!
Jerzy Markiton Opublikowano 17 Stycznia 2025 Opublikowano 17 Stycznia 2025 Masz rację ! Nigdy nie miałem wątpliwości, że Adam ! Jedyne wytłumaczenie: "s" jest zaraz obok "a" w klawiaturze... Przepraszam za moje niedbalstwo ! Nie edytuję, bo nie będzie wiadomo o co chodzi. - Jurek 1
Leszek J. Opublikowano 17 Stycznia 2025 Autor Opublikowano 17 Stycznia 2025 18 godzin temu, Jerzy Markiton napisał: Styki zmostkuj kondensatorem - i po temacie ? Butla z kuchenki turystycznej ? Temat praktycznie bezkosztowy.... Trochę więcej gdybyś się zdecydował na vacuometr kontaktowy lub jakiś fajny elektroniczny. Jest tego całkiem sporo. Mam vakuometr, działa ponad 20 lat i nie chce mi się tego wymieniać na nowocześniejszy. Bo po co, jak działa ? Ale - jak nie uzyskasz dobrej szczelności na worku i będzie się często włączał i na dłużej - potrafi króćcem tłoczącym wypluć olej. Od czasu do czasu trzeba skontrolować poziom i ew. uzupełnić. To jest zagadnienie typu: S.Słodowy. Powodzenia. - Jurek Dzięki. Sprężarki mam opanowane . Pozostaje zawór do worka , a może juz jakies gotowce są? W dniu 15.01.2025 o 07:48, Leszek J. napisał: Polecam styrodur i jednak warstwę tkaniny szklanej 48g/m2 + zewnętrzna warstwa 24 g/m2. Może masz źródło gdzie kupić najlepiej tkaninę 48 g i 24 gr ?
Rekomendowane odpowiedzi