Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Do budowanej obecnie makiety Z-37 cmelak (relacja na forum:  http://pfmrc.eu/index.php/topic/67011-zlin-z-37-cmelak/)

planuję użyć DLE 35RA.

Większy DLE 55 nie mieści się pod maską.

Odnośnie tego mam kilka pytań do użytkowników tego silnika:

1- Czy wystarczy do napędu, waga modelu nie powinna przekroczyć 9 kg.

(ciąg statyczny - 7kg na wysokości 1800m npm, 9 kg na wysokości 100m npm)

2- Czy montując silnik głowicą do góry (choć to nie konieczność), wyloty z tłumika ominą gażnik i mocowanie silnika?

3- Jakie jest zużycie paliwa w/w silnika.

Opublikowano

1. Mocy będziesz miał aż nadto. Moją wilgą na pływakach 9.5kg latałem na 1/2 ewentualnie 3/4 gazu.

2. Nie sądzę żeby był jakiś problem, gaźnik jest schowany nad lub w Twoim przypadku będzie dokładnie pod puszką tłumika. Szkodzić ewentualnie będzie wyciek z pod uszczelki tłumika.

3. W zbiorniku 0.5l po 15 minutach lotu zostawało mi jeszcze dobre pół zbiornika.

Opublikowano

Jeżeli zamierzasz cmelakiem  startować w F4H-P to dodam, że sędziom podobał się dźwięk tego silnika i było sporo punktów za brzmienie w ocenie podczas lotów. 

Silnik już masz czy dopiero w planach? Jeżeli masz chęć na używany to odezwij się na priv...

Opublikowano

Starty w zawodach to jego przeznaczenie łącznie ze zarzutem środka jako jedna z figur.

Zakup silnika w planach. priv.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Jakich używacie przewodów paliwowych?

Te co kupiłem (oczywiście do benzyny) są strasznie sztywne.

O ile w połączeniu zbiornik-silnik czy odpowietrzenie i tankowanie nie ma to znaczenia, to już ten odcinek w zbiorniku z filtrem/ciężarkiem wolałbym, żeby był bardziej elastyczny.

Opublikowano

Silikonowe do benzyny? czytałem, że się nie nadają.

Bo się nie nadają. Poszukaj w sklepach modelarskich przewodów paliwowych o nazwie Tygon.

Opublikowano

Kicior wez wężyk o średnicy większej niż 3mm jak weźmiesz oryginalnego tygona to nie będzie potrzeby wymiany po jednym sezonie. A jedynie sprawdzenie ich kondycji. Ja np mając jakieś chińskie to po sezonie rozpadaly się przy dotknięciu, i to prawdziwa prawda. Zobacz jeszcze ta stronkę.

https://www.modelmotor.pl/webpage/montaz-modelarskiego-silnika-benzynowego-w-modelu.html

Ja np w 50cc mam wężyk 4mm śr. Wew i 7mm zew. I nie było problemu jeśli chodzi o dostarczenie paliwa do gaźnika. Wydaje mi się że im większy tym lepiej bo silnika nie masz jak zalać przy gaźniku ale zbyt mały przepływ może skutkować gasnieciem czy nierówna praca.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.