Skocz do zawartości


Zdjęcie

Wicherek 25, robię i ja :-)


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
598 odpowiedzi w tym temacie

#21 TeBe

TeBe

    Stolarz amator

  • Moderatorzy Forum
  • 4844 postów
  • Age: 58
  • GG:
  • SkądWarszawa, Mokotów
  • Imię:Tomasz

Napisano 07 February 2014 - 08:55

Z ciekawości zważyłem to co juz mam i wychodzi następująco:
- skrzydło bez lotek klap i mechanizacji - 128g
- kadłub w stanie jak widać - 237g
- SK bez części ruchomej - 15g
- silnik, pakiet, regulator, odbiornik - 827g

Razem: 1335g

Powinienem się zmieścić w 1800g
  • 0

#22 bart07

bart07
  • Modelarz
  • 2999 postów
  • Age: 43
  • SkądKoszalin
  • Imię:Bartosz

Napisano 07 February 2014 - 09:20

Niestety na małym odcinku "coś mi nie wyszło"... Trudno, w tym miejscu profil natarcia będzie nieco grubszy, na pamiątkę.
Najpierw przykleiłem keson tylko do dźwigara, a po wyschnięciu.dzięki czemu mogłem na spokojnie nałożyć klej na zaznaczone linie na kesonie:

Potem odwróciłem i klasycznie przypiąłem szpilkami, ale zdjęcie mi się nie zapisało w aparacie :-(


Ja w moskicie http://pfmrc.eu/inde...post__p__439852 oklejałem w taki sposób:

- posmarowałem klejem żebra, natarcie i dźwigar - wszystkie elementy do klejenia. Kesonów do klejenia było 6, więc mogłem ćwiczyć z klejami. Natarcie miałem z kołka i tam lepszy jest Soudal 66a (pieniący) pozostałe elementy bez różnicy Pattex Express lub Soudal 66a. Pattex jest za szybki na duże odcinki / powierzchnie.
- na krawędzi deski montażowej złapałem natarcie razem z kesonem między 2 listewki sosnowe (im grubsze tym lepiej) i ścisnąłem wszystkimi klamerkami jakie miałem (duże plastikowe z dużymi gumowymi tymi ściskającymi - z biedronki)
- równolegle całość kesonu przykryłem podkładem pod panele (6mm) i przez kolejne listewki obciążyłem czym miałem pod ręką. Obowiązkowa listewka nad dźwigarem. Nie używałem szpilek. Tylko klamerki i grawitacja. Szpilek nie lubię. Nie dociskają...

Wyszło w miarę...
  • 0

#23 TeBe

TeBe

    Stolarz amator

  • Moderatorzy Forum
  • 4844 postów
  • Age: 58
  • GG:
  • SkądWarszawa, Mokotów
  • Imię:Tomasz

Napisano 08 February 2014 - 15:15

Dziś skończyłem ster kierunku, kompletny waży 25g.
Za chwilę okleję japonką i jutro wreszcie będzie można wkleić do kadłuba.

Dołączona grafika


Szczegół napędu:


Dołączona grafika
  • 0

#24 Pioterek

Pioterek
  • Modelarz
  • 3495 postów
  • Age: 64
  • SkądLublin
  • Imię:Piotr

Napisano 08 February 2014 - 16:40

Bardzo czysta robota . SK wytrzyma w razie czego kapotaż ?
  • 0

#25 TeBe

TeBe

    Stolarz amator

  • Moderatorzy Forum
  • 4844 postów
  • Age: 58
  • GG:
  • SkądWarszawa, Mokotów
  • Imię:Tomasz

Napisano 08 February 2014 - 18:05

Powinien wytrzymać. Na natarciu i przy zawiasie jest laminat sosnowo (5x3)-balsowy(5x12). Góra z twardej balsy 5mm. Ale masz rację, wkleję trójkąt z przodu u góry.
  • 0

#26 leszek-bart

leszek-bart
  • Modelarz
  • 339 postów
  • Age: 53
  • SkądBiałystok
  • Imię:Leszek

Napisano 09 February 2014 - 09:16

Witam . Silnik jaki proponujesz do tego modelu jest o wiele za duzy . Wystarczy rozmiar 3548 i zasilanie 3S .
  • 0

#27 zalesvw

zalesvw
  • Modelarz
  • 452 postów
  • Age: 38
  • GG:
  • SkądSzczecinek
  • Imię:Darek

Napisano 09 February 2014 - 10:22

Nadmiar mocy nie zaszkodzi, trzeba tylko znaleźć odpowiedni skłon i wykłon ;)
Oryginał Pana Schiera latał na 2,5ccm , ja niespecjalnie byłem zadowolony z 3,5ccm i dopiero po zamontowaniu 5,3ccm wicherek ożył :)
  • 0

#28 TeBe

TeBe

    Stolarz amator

  • Moderatorzy Forum
  • 4844 postów
  • Age: 58
  • GG:
  • SkądWarszawa, Mokotów
  • Imię:Tomasz

Napisano 09 February 2014 - 12:25

Witam . Silnik jaki proponujesz do tego modelu jest o wiele za duzy . Wystarczy rozmiar 3548 i zasilanie 3S .


Też mam takie obawy. Taki zestaw mi się po prostu tanio trafił. Najwyżej po oblocie dostanie przeszczep z mniejszym silnikiem.
  • 0

#29 leszek-bart

leszek-bart
  • Modelarz
  • 339 postów
  • Age: 53
  • SkądBiałystok
  • Imię:Leszek

Napisano 09 February 2014 - 18:03

Wyposażenie waży więcej niż cały model . Ten silnik przy zasilaniu 5S osiąga ponad 3,5 kg ciągu a model będzie ważył 1800 gram . Jest super ale do modelu akrobata 3D o rozpiętości 170 cm . Silnik 3548/800 przy zasilaniu 4S wystarcza do modelu akrobata 3D o wadze 1700 gram . 3548/1100 przy zasilaniu 3S wystarcza do modelu akrobata 3D o wadze 1300 gram . Regulator 60 A ( dobrej firmy wystarczy 40 Amper) , silnik i pakiet 3S 2200 waży raptem razem 400 gram .
  • 0

#30 TeBe

TeBe

    Stolarz amator

  • Moderatorzy Forum
  • 4844 postów
  • Age: 58
  • GG:
  • SkądWarszawa, Mokotów
  • Imię:Tomasz

Napisano 09 February 2014 - 18:59

Leszku, mówisz, żeby wziąć tego? http://www.hobbyking...Warehouse_.html
  • 0

#31 hubert_tata

hubert_tata
  • Modelarz
  • 616 postów
  • Age: 49
  • SkądKrępiec
  • Imię:Hubert

Napisano 09 February 2014 - 19:29

Skoro już kupiłeś, to silnik możesz zostawić, regulator też - będzie zapas (najprawdopodobniej przy niższym obciążeniu silnika będzie też jego lepsza sprawność).
Inny (mniejszy) pakiet to razem z odpowiednim śmigłem jedyne zmiany na początek.
  • 0

#32 TeBe

TeBe

    Stolarz amator

  • Moderatorzy Forum
  • 4844 postów
  • Age: 58
  • GG:
  • SkądWarszawa, Mokotów
  • Imię:Tomasz

Napisano 09 February 2014 - 19:43

Okleiłem japonką 12g /m2 i zamontowałem SK. Od razu przyjemniej się patrzy na model ;-)

Dołączona grafika

Zaczynam powoli montować farsz.


Dołączona grafika


Dołączona grafika


Serwa SK i SW są zamontowane za środkiem ciężkości, ale jak będzie dramat, to mogę je przesunąć praktycznie pod SC.
  • 0

#33 leszek-bart

leszek-bart
  • Modelarz
  • 339 postów
  • Age: 53
  • SkądBiałystok
  • Imię:Leszek

Napisano 09 February 2014 - 20:54

Ten jest pod zasilanie 4S i daje 2,5 kg ciagu . Polecam ten 3548/1100 pod 3S.
  • 0

#34 TeBe

TeBe

    Stolarz amator

  • Moderatorzy Forum
  • 4844 postów
  • Age: 58
  • GG:
  • SkądWarszawa, Mokotów
  • Imię:Tomasz

Napisano 10 February 2014 - 01:07

Ufff, zamontowałem pierwsze serwo w skrzydle. Śrubki będą oczywiście stożkowe wpuszczane.

Dołączona grafika
  • 0

#35 dukeroger

dukeroger
  • Modelarz
  • 1241 postów
  • Age: 44
  • Skąd3city
  • Imię:Piotr

Napisano 10 February 2014 - 14:35

a nie myslales zeby w ramach powrotu zaznajomic sie aktualnymi materiami poszyciowymi? oracover np?
  • 0

#36 TeBe

TeBe

    Stolarz amator

  • Moderatorzy Forum
  • 4844 postów
  • Age: 58
  • GG:
  • SkądWarszawa, Mokotów
  • Imię:Tomasz

Napisano 10 February 2014 - 15:00

Piotrze, myślałem, tym bardziej, że z dostępnością japonki barwionej jest cienko. . Ale Wicherka chcę zrobić w technologii tradycyjnej :-) Na ORACOVER przyjdzie czas za chwilę, będę robił motoszybowiec Mosquito 260.
  • 0

#37 krankor

krankor
  • Modelarz
  • 516 postów
  • Age: 52
  • SkądWągrowiec Wlkp-ska
  • Imię:Grzegorz

Napisano 10 February 2014 - 15:10

Jeśli Tomasz zechce przyjechać np. do Wilczych Lasków na Wicherki, to w konkursie Oldtimerów straci sporo punktów za pokrycie "nie w opoce".
A tak poza tym to siedzę i obserwuję :)
  • 0

#38 dukeroger

dukeroger
  • Modelarz
  • 1241 postów
  • Age: 44
  • Skąd3city
  • Imię:Piotr

Napisano 10 February 2014 - 23:53

ty tu urzadzisz jak mawia IkEa ale i tak oryginal to byl spalinowy a twoj bedzie elektryczny, japonka taka malo trwala jest...
  • 0

#39 TeBe

TeBe

    Stolarz amator

  • Moderatorzy Forum
  • 4844 postów
  • Age: 58
  • GG:
  • SkądWarszawa, Mokotów
  • Imię:Tomasz

Napisano 11 February 2014 - 00:31

Ponieważ to mój pierwszy model RC, to potrzebuję porady. Czy napęd klap może być tak jak na zdjęciu poniżej (drucik miedziany użyty tylko do pomiarów ;) ).
Czyli, czy klapy na zero stopni mogą być w jednym skrajnym położeniu serwa, a w pełni wychylone w drugim?
Czy też zero stopni powinno być w centralnym położeniu serwa? Wtedy będę musiał przerabiać mocowanie :(

Dołączona grafika
  • 0

#40 pietka

pietka
  • Modelarz
  • 823 postów
  • Age: 53
  • SkądLublin
  • Imię:Piotr

Napisano 11 February 2014 - 07:34

Tomasz. Serwo w skrajnym położeniu jest OK, moim zdaniem dźwignia klapy jest o kilka mm za daleko od krawędzi,linia dziurek w dźwigni powinna przebiegać nad osią wzdłużną klapy ale w przypadku klapy to nie jest wielkie halo. Drugie skrajne położenie wyregulujesz sobie na aparaturze, mechanicznie ewentualnie. Jak zechcesz.

Piotr
P.S. widzę, że też siedzisz po pólnocy :)
  • 0


Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych