Skocz do zawartości


Zdjęcie

Kontroler Omnibus F4 pro


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
97 odpowiedzi w tym temacie

#81 maxiiii

maxiiii
  • Modelarz
  • 1506 postów
  • Age: 50
  • SkądSchwerin
  • Imię:Marek

Napisano 14 sierpień 2019 - 18:43

Nie znam tego oprogramowania ale zawsze zaczyna się od prawidłowego podłączenia wszystkich połączeń elektrycznych.  Gdy to będzie zrobione dopiero wtedy można zabrać się za konfigurowanie oprogramowania.  


  • 0

#82 d2f

d2f
  • Modelarz
  • 464 postów
  • Age: 38
  • SkądRadzyń Podlaski
  • Imię:Paweł

Napisano 14 sierpień 2019 - 20:08



Czerwony symbol "spadochronu" ;) Failsafe Mode nie ma nic wspólnego z łącznością rC? W zakładce Failsafe odhaczam po kolei trzy możliwości ale symbol ten cały czas jest na czerwono.. Rozumiem, że gdy wszystko jest poprawnie skonfigurowane to symbol ten wraz z Motor arming powinien być niebieskiego koloru jak symbol Serial Link Status?


A skąd Ty wziąłeś takie wnioski?

Nie obejrzałeś filmu.
Nie przeczytałeś instrukcji do inav, w szczególności czesci dotyczącej modelu Twojego typu.
Nie zapytaleś PS na YT.
W stawiasz jakieś screeny ale niepelne. A potem coś zmieniasz.
Używasz przestarzałego systemu ppm, którego tu już NIKT nie używa.
Pomijasz kwestie, których nie rozumiesz.
Pomijasz ważne informacje.

To nie jest system analogowy. Tu trzeba mieć świadomość podstaw ppm, uart, sbus, ttl. Widać, że nie wiesz co to failsafe.

W sposób, którym idziesz, nie osiągniesz celu. Chyba, że chodzi o profesjonalny trolling.
  • 0

#83 maxiiii

maxiiii
  • Modelarz
  • 1506 postów
  • Age: 50
  • SkądSchwerin
  • Imię:Marek

Napisano 14 sierpień 2019 - 20:24

Używasz przestarzałego systemu ppm, którego tu już NIKT nie używa.

Ja używam i będę używał do czasu jak nie przerzucę się na racery. W samolotach dokładność wskazań i opóźnienia są w pełni akceptowalne. PPM jest analogowy:)


  • 0

#84 Irek M

Irek M
  • Modelarz
  • 3469 postów
  • Age: 55
  • SkądGdańsk
  • Imię:Irek

Napisano 15 sierpień 2019 - 00:00

D2f - jeśli jesteś tak uprzejmy to proszę podaj mi jaki nowoczesny system powinienem używać w moim sprzęcie. Sprzęt ten to Aurora 9 i odbiorniki Optima i Minima. Sygnał oczywiście PWM. Bądź tak uprzejmy i napisz jak te odbiorniki skonfigurować z kontrolerem Omnibus F4 pro by nie używać odbiornika Delta 8 twoim zdaniem przestarzałego systemu.


  • 0

#85 d2f

d2f
  • Modelarz
  • 464 postów
  • Age: 38
  • SkądRadzyń Podlaski
  • Imię:Paweł

Napisano 15 sierpień 2019 - 07:35

Pominąłeś przynajmniej 90% tylko moich wskazówek z tylko ostatniej mojej wypowiedzi. Wskazówki te powtarzały się tu już, podawane przez innych kolegów.

A 10% całkowicie przekreciłeś.

Na pytanie oczywiście nie odpowiedziałeś. I pewnie nie zarejestrowałeś nawet o co chodziło.

Powodzenia w dalszej zabawie.

Edit
https://github.com/i...nav/issues/3825
Skoro mnea nie na wszystkich płytkach dziala powyżej 1.9.1 to ppm może też? Maxiiii jakiej wersji inav używasz z jaką płytką z ppm?
  • 0

#86 Irek M

Irek M
  • Modelarz
  • 3469 postów
  • Age: 55
  • SkądGdańsk
  • Imię:Irek

Napisano 15 sierpień 2019 - 10:19

D2f - zapomniałeś napisać, że prawdopodobnie celowo pominąłem te 90% wskazówek. Za to Ty nie potrafiłeś lub celowo pominąłeś moją prośbę z ostatniego wpisu.

Wielokrotnie pisałem i pewnie jeszcze napiszę, że dopiero zaczynam z kontrolerami i nie jest to celowe pominięcie jeśli było tylko brak wiedzy na ten temat.

Według mnie jedyna cenna wskazówka to ta , że na programie 2.0. coś tam może nie działać. Jak pisałem wcześniej, tydzień temu jeszcze działało ale brat próbował ustawiać na betaflight i wgrywał oprogramowanie. Gdy również nie wyszło wgrał ponownie z Inav - wybierając prawdopodobnie najnowsze. I być może tu leży problem.

W tej chwili nie będę nic wgrywał by nie narobić większego bałaganu  ale jeśli problem będzie w tym programie to bardzo podziękuję z wskazówkę. 


  • 0

#87 d2f

d2f
  • Modelarz
  • 464 postów
  • Age: 38
  • SkądRadzyń Podlaski
  • Imię:Paweł

Napisano 15 sierpień 2019 - 10:28

Przeczytasz instrukcję ze zrozumieniem, obejrzysz filmy, doszkolisz się, zrozumiesz co proponowali koledzy i wtedy nagle Twoja ostatnia prośba wyda Ci się zbędna. Bo rozwiązanie już było podane w tym wątku :)
  • 0

#88 Irek M

Irek M
  • Modelarz
  • 3469 postów
  • Age: 55
  • SkądGdańsk
  • Imię:Irek

Napisano 19 sierpień 2019 - 08:24

Minęło pare dni od wpisu ostatniego. Myślałem, bardzo tego chciałem - że po wskazówkach kolegi d2f odnośnie wgrania starszego programu wszystko nagle ruszy do przodu :D. Niestety ruszyło ale jakoś nie tak. Okazało się, że wersji 1.9.1 ani 1.9.0 w ogóle nie możemy wgrać. Przy okazji - w tym samym czasie - podłączyliśmy do laptopa  kontroler Matek F722 wgrywając do niego soft 2.2 coś tam. Następnie znowu podłączony Omnibus i o dziwo wszystkie funkcje chodzą na 2.2.0 i 2.2.1 - wyświetlają się raz ta raz druga wersja. Po dodaniu przełączników - chyba dobrze - niby wszystko już działa tzn. odpowiednim przyciskiem mogę włączyć stabilizację ale silnik dalej milczy. Na sąsiednim forum pisano, że w takiej sytuacji wpisywano w cli dwie komendy. wpisałem je ale to nie pomogło. Wszystkie statusy są na zielono, a jednak nadal coś na tego... 


  • 0

#89 wojtek-a

wojtek-a
  • Modelarz
  • 279 postów
  • Age: 48
  • SkądGent, Belgia
  • Imię:Wojtek

Napisano 19 sierpień 2019 - 10:59

A w/g  Inav-a  jest uzbrojony?

Tzn, ze serwa juz chodza normalnie?

Jaki wgrywasz target, czy jak go zwal?

 

Szkoda, ze tak, nie widzac calosci, ciezko cos madrego doradzic...


  • 0

#90 d2f

d2f
  • Modelarz
  • 464 postów
  • Age: 38
  • SkądRadzyń Podlaski
  • Imię:Paweł

Napisano 19 sierpień 2019 - 11:44

Ba. Dont spin Motors when armed.
  • 0

#91 Irek M

Irek M
  • Modelarz
  • 3469 postów
  • Age: 55
  • SkądGdańsk
  • Imię:Irek

Napisano 19 sierpień 2019 - 12:51

Wiem Wojtek, że to tak ciężko z mojej strony coś konkretnego napisać. Dlatego nie krępuj się proś o skan każdej zakładki, wkleję co trzeba. 


  • 0

#92 wojtek-a

wojtek-a
  • Modelarz
  • 279 postów
  • Age: 48
  • SkądGent, Belgia
  • Imię:Wojtek

Napisano 19 sierpień 2019 - 14:03

Chyba najepiej jakbys w twoim bloku ;) znalazl kogos kto w tym troche siedzi, Bo tak to musialbys wklejac screeny calej konfiguracji od poczatku do konca, bedac pewnym, ze wszysko jest polutowane jak trzeba. Moze sie trafic gdzies jakis niezauwazony kwiatek, o ktorym d2f wspomnial i wszystko w piz...

 

...wyczytalem gdzies, ze do niektorych klonow tych FC trzeba wgrac program OmnibusF4pro_ledstreepm5


  • 0

#93 Irek M

Irek M
  • Modelarz
  • 3469 postów
  • Age: 55
  • SkądGdańsk
  • Imię:Irek

Napisano 19 sierpień 2019 - 21:14

Jak już tyle mi działa to wydaje mi się - mam takie przeczucie, że to jakaś drobnostka, o której nie wiem.

A w bloku to mam tylko fajną sąsiadkę ale niestety nie o modelach rozprawiamy :D


  • 0

#94 wojtek-a

wojtek-a
  • Modelarz
  • 279 postów
  • Age: 48
  • SkądGent, Belgia
  • Imię:Wojtek

Napisano 20 sierpień 2019 - 13:33




Envoyé de mon iPhone en utilisant Tapatalk
  • 0

#95 Irek M

Irek M
  • Modelarz
  • 3469 postów
  • Age: 55
  • SkądGdańsk
  • Imię:Irek

Napisano 22 sierpień 2019 - 09:19

Już tylko z bezsilności zapytam; regulator podłączony jest do płytki oczywiście przewodami głównymi + i - oraz sygnałowym. Pozostałe dwa + i - z tych idących do odbiornika nie są podłączone. Tak ma być (?). Regulator to zwykły pomarańczowy 2-4s 30A z hobby king. Mam odhaczyć w rubryce 400Hz jak jest czy 50Hz jak chyba powinno być ? A w ramce protokół co powinienem odhaczyć? 


  • 0

#96 wojtek-a

wojtek-a
  • Modelarz
  • 279 postów
  • Age: 48
  • SkądGent, Belgia
  • Imię:Wojtek

Napisano 22 sierpień 2019 - 09:37

Jestem na wakacjach i nie mam wgladu ale chyba 400 Hz jest ok. Ja podlaczam w regulatorze przewid masy odbiornika do minusa przewodu zasilania ale to normalnie nie jest konieczne.


Envoyé de mon iPhone en utilisant Tapatalk
  • 0

#97 d2f

d2f
  • Modelarz
  • 464 postów
  • Age: 38
  • SkądRadzyń Podlaski
  • Imię:Paweł

Napisano 22 sierpień 2019 - 09:55



regulator podłączony jest do płytki oczywiście przewodami głównymi + i - oraz sygnałowym. Pozostałe dwa + i - z tych idących do odbiornika nie są podłączone. Tak ma być (?)


Co Ty tu Kolego napisałeś?
Jakie pozostałe 2?
Raz o regulatorze, raz o odbiorniku?
  • 0

#98 Irek M

Irek M
  • Modelarz
  • 3469 postów
  • Age: 55
  • SkądGdańsk
  • Imię:Irek

Napisano 22 sierpień 2019 - 11:03

Jeśli kolega jeszcze raz przeczyta ale ze zrozumieniem treści to chyba zrozumie o czym piszę.


  • 0


Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych