Jump to content
Irek M

Kontroler Omnibus F4 pro

Recommended Posts

Nie znam tego oprogramowania ale zawsze zaczyna się od prawidłowego podłączenia wszystkich połączeń elektrycznych.  Gdy to będzie zrobione dopiero wtedy można zabrać się za konfigurowanie oprogramowania.  

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Czerwony symbol "spadochronu" ;) Failsafe Mode nie ma nic wspólnego z łącznością rC? W zakładce Failsafe odhaczam po kolei trzy możliwości ale symbol ten cały czas jest na czerwono.. Rozumiem, że gdy wszystko jest poprawnie skonfigurowane to symbol ten wraz z Motor arming powinien być niebieskiego koloru jak symbol Serial Link Status?

A skąd Ty wziąłeś takie wnioski?

 

Nie obejrzałeś filmu.

Nie przeczytałeś instrukcji do inav, w szczególności czesci dotyczącej modelu Twojego typu.

Nie zapytaleś PS na YT.

W stawiasz jakieś screeny ale niepelne. A potem coś zmieniasz.

Używasz przestarzałego systemu ppm, którego tu już NIKT nie używa.

Pomijasz kwestie, których nie rozumiesz.

Pomijasz ważne informacje.

 

To nie jest system analogowy. Tu trzeba mieć świadomość podstaw ppm, uart, sbus, ttl. Widać, że nie wiesz co to failsafe.

 

W sposób, którym idziesz, nie osiągniesz celu. Chyba, że chodzi o profesjonalny trolling.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Używasz przestarzałego systemu ppm, którego tu już NIKT nie używa.

Ja używam i będę używał do czasu jak nie przerzucę się na racery. W samolotach dokładność wskazań i opóźnienia są w pełni akceptowalne. PPM jest analogowy:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

D2f - jeśli jesteś tak uprzejmy to proszę podaj mi jaki nowoczesny system powinienem używać w moim sprzęcie. Sprzęt ten to Aurora 9 i odbiorniki Optima i Minima. Sygnał oczywiście PWM. Bądź tak uprzejmy i napisz jak te odbiorniki skonfigurować z kontrolerem Omnibus F4 pro by nie używać odbiornika Delta 8 twoim zdaniem przestarzałego systemu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pominąłeś przynajmniej 90% tylko moich wskazówek z tylko ostatniej mojej wypowiedzi. Wskazówki te powtarzały się tu już, podawane przez innych kolegów.

 

A 10% całkowicie przekreciłeś.

 

Na pytanie oczywiście nie odpowiedziałeś. I pewnie nie zarejestrowałeś nawet o co chodziło.

 

Powodzenia w dalszej zabawie.

 

Edit

https://github.com/iNavFlight/inav/issues/3825

Skoro mnea nie na wszystkich płytkach dziala powyżej 1.9.1 to ppm może też? Maxiiii jakiej wersji inav używasz z jaką płytką z ppm?

Share this post


Link to post
Share on other sites

D2f - zapomniałeś napisać, że prawdopodobnie celowo pominąłem te 90% wskazówek. Za to Ty nie potrafiłeś lub celowo pominąłeś moją prośbę z ostatniego wpisu.

Wielokrotnie pisałem i pewnie jeszcze napiszę, że dopiero zaczynam z kontrolerami i nie jest to celowe pominięcie jeśli było tylko brak wiedzy na ten temat.

Według mnie jedyna cenna wskazówka to ta , że na programie 2.0. coś tam może nie działać. Jak pisałem wcześniej, tydzień temu jeszcze działało ale brat próbował ustawiać na betaflight i wgrywał oprogramowanie. Gdy również nie wyszło wgrał ponownie z Inav - wybierając prawdopodobnie najnowsze. I być może tu leży problem.

W tej chwili nie będę nic wgrywał by nie narobić większego bałaganu  ale jeśli problem będzie w tym programie to bardzo podziękuję z wskazówkę. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przeczytasz instrukcję ze zrozumieniem, obejrzysz filmy, doszkolisz się, zrozumiesz co proponowali koledzy i wtedy nagle Twoja ostatnia prośba wyda Ci się zbędna. Bo rozwiązanie już było podane w tym wątku :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Minęło pare dni od wpisu ostatniego. Myślałem, bardzo tego chciałem - że po wskazówkach kolegi d2f odnośnie wgrania starszego programu wszystko nagle ruszy do przodu :D. Niestety ruszyło ale jakoś nie tak. Okazało się, że wersji 1.9.1 ani 1.9.0 w ogóle nie możemy wgrać. Przy okazji - w tym samym czasie - podłączyliśmy do laptopa  kontroler Matek F722 wgrywając do niego soft 2.2 coś tam. Następnie znowu podłączony Omnibus i o dziwo wszystkie funkcje chodzą na 2.2.0 i 2.2.1 - wyświetlają się raz ta raz druga wersja. Po dodaniu przełączników - chyba dobrze - niby wszystko już działa tzn. odpowiednim przyciskiem mogę włączyć stabilizację ale silnik dalej milczy. Na sąsiednim forum pisano, że w takiej sytuacji wpisywano w cli dwie komendy. wpisałem je ale to nie pomogło. Wszystkie statusy są na zielono, a jednak nadal coś na tego... 

Share this post


Link to post
Share on other sites

A w/g  Inav-a  jest uzbrojony?

Tzn, ze serwa juz chodza normalnie?

Jaki wgrywasz target, czy jak go zwal?

 

Szkoda, ze tak, nie widzac calosci, ciezko cos madrego doradzic...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wiem Wojtek, że to tak ciężko z mojej strony coś konkretnego napisać. Dlatego nie krępuj się proś o skan każdej zakładki, wkleję co trzeba. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chyba najepiej jakbys w twoim bloku ;) znalazl kogos kto w tym troche siedzi, Bo tak to musialbys wklejac screeny calej konfiguracji od poczatku do konca, bedac pewnym, ze wszysko jest polutowane jak trzeba. Moze sie trafic gdzies jakis niezauwazony kwiatek, o ktorym d2f wspomnial i wszystko w piz...

 

...wyczytalem gdzies, ze do niektorych klonow tych FC trzeba wgrac program OmnibusF4pro_ledstreepm5

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak już tyle mi działa to wydaje mi się - mam takie przeczucie, że to jakaś drobnostka, o której nie wiem.

A w bloku to mam tylko fajną sąsiadkę ale niestety nie o modelach rozprawiamy :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Już tylko z bezsilności zapytam; regulator podłączony jest do płytki oczywiście przewodami głównymi + i - oraz sygnałowym. Pozostałe dwa + i - z tych idących do odbiornika nie są podłączone. Tak ma być (?). Regulator to zwykły pomarańczowy 2-4s 30A z hobby king. Mam odhaczyć w rubryce 400Hz jak jest czy 50Hz jak chyba powinno być ? A w ramce protokół co powinienem odhaczyć? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jestem na wakacjach i nie mam wgladu ale chyba 400 Hz jest ok. Ja podlaczam w regulatorze przewid masy odbiornika do minusa przewodu zasilania ale to normalnie nie jest konieczne.

 

 

Envoyé de mon iPhone en utilisant Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

regulator podłączony jest do płytki oczywiście przewodami głównymi + i - oraz sygnałowym. Pozostałe dwa + i - z tych idących do odbiornika nie są podłączone. Tak ma być (?)

Co Ty tu Kolego napisałeś?

Jakie pozostałe 2?

Raz o regulatorze, raz o odbiorniku?

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.