hubert10 Opublikowano 23 Lipca Autor Opublikowano 23 Lipca 39 minut temu, zbjanik napisał: Hubert- ale wiesz: czapka z daszkiem, smartfon itp.- czyli film musi być! Gratulacje! Film mam ale ma 2:30min wiec za duzy plik... wrzuce gdzies napewno moze na yt i podesle link 1
hubert10 Opublikowano 23 Lipca Autor Opublikowano 23 Lipca I krótki filmik z oblotu narazie robiłem tak naprawde te kółka i badałem jak sie zachowuje VID-20260722-WA0001_1.mp4 2
hubert10 Opublikowano Niedziela o 16:19 Autor Opublikowano Niedziela o 16:19 Znalazlem cos nie ciekawego okazalo sie ze ktos postanowił sobie wkleic klejem białym kavan ten plastikowy element do popychacza i on pp byl wbity a nie przyklejony cud ze nie wypadl a byl juz poluzowany! Poprawiłem popychacz ma mniej luzów i zakleilem to zywica + model dostał klapolotki
Patryk Sokol Opublikowano Poniedziałek o 07:50 Opublikowano Poniedziałek o 07:50 Dźwignie kleiłeś na żywicę? Jeśli tak, to był to błąd. CA dużo lepiej klei tego typu tworzywa, od żywicy bardzo łatwo one odchodzą. 1
young Opublikowano Poniedziałek o 17:14 Opublikowano Poniedziałek o 17:14 9 godzin temu, Patryk Sokol napisał: Jeśli tak, to był to błąd. CA dużo lepiej klei tego typu tworzywa, od żywicy bardzo łatwo one odchodzą. W sumie to ciekawe doświadczenie , bo ja zawsze kleiłem na epidan dwuskładnikowy .
Ares Opublikowano Poniedziałek o 17:56 Opublikowano Poniedziałek o 17:56 Wszystko zależy z jakiego tworzywa jest wykonana dźwignia. Ja również używam CA i uważam ,że ten klej najlepiej klei takie rzeczy jednak nie odważyłbym się w modelu silnikowym tylko wkleić dźwigni: zawsze stosuje choć jedną śrubkę z nakrętką a jak nie ma jak zakręcić nakrętki to chociaż robię tak że wkręcam samą śrubkę smarując wcześniej gęstym CA. Licho nie śpi lepiej dmuchać na zimne. Propo żywicy to jest ona z natury krucha i do klejenia takich elementów się nie bardzo nadaje. Już szybciej Poxipol ale to też nie każdy plastik sklei. 1
hubert10 Opublikowano Wtorek o 14:57 Autor Opublikowano Wtorek o 14:57 To nawet nie zdawalem sobie sprawy myslalem ze ca nie moze byc bo ca nie jest klejem dynamiczym wsn jest bardzo kruchy
arek1989 Opublikowano Wtorek o 16:08 Opublikowano Wtorek o 16:08 Są też dźwignie fabrycznie przygotowane pod skręcenie śrubami:
Patryk Sokol Opublikowano Wtorek o 16:41 Opublikowano Wtorek o 16:41 1 godzinę temu, hubert10 napisał: klejem dynamiczym Co to znaczy?
hubert10 Opublikowano Wtorek o 19:20 Autor Opublikowano Wtorek o 19:20 2 godziny temu, Patryk Sokol napisał: Co to znaczy? Wsn wydaje mi sie ze jak sa jakies napiecia na klej to ca gorzej to znosi?
arek1989 Opublikowano Wtorek o 19:46 Opublikowano Wtorek o 19:46 CA jest kruchy i podatne na ścinanie, więc nie wszędzie będzie najlepszym wyborem, ale do łączenia nylonu/plastiku z balsą nadaje się bardzo dobrze. Z moich nienaukowych prób wytrzymałościowych wychodziło, że przy wyrywaniu prędzej wyłamuje się balsa niż puszcza CA. 1
Patryk Sokol Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu W dniu 11.08.2026 o 21:20, hubert10 napisał: Wsn Co to znaczy? W dniu 11.08.2026 o 21:20, hubert10 napisał: wydaje mi sie ze jak sa jakies napiecia na klej to ca gorzej to znosi? Każdy klej jest do czegoś. CA jest klejem, którego spoina jest mechanicznie słabsza niż żywicy epoksydowej, a z reguły bardziej krucha. Tylko, że to nie ma żadnego znaczenia, gdy mamy do czynienia z tworzywem, do powierzchni którego żywica epoksydowa nie za bardzo ma adhezję (tzn. do powierzchni którego słabo się trzyma). A w przypadku tworzyw o niskiej energii powierzchniowej (czyli wszystkie tworzywa które są "śliskie" w dotyku i w miarę elastyczne) CA ma dużo lepszą przyczepność. Żeby było śmieszniej - CA np. lepiej klei pręty węglowe niż żywica epoksydowa, szczególnie gdy nie ma bawimy się w szlifowanie kompozytu do gołego włókna. A pojęcie "klej dynamiczny" nic nie znaczy według mojej wiedzy. A jak powiedział @arek1989 - balsa i tak jest słabsza od kleju, więc tu się sprawdzi dobrze. A już na koniec - dźwigienki polecam jednak zabezpieczać mechanicznie. Wkręty, zamki z drugiej strony itp. Klejenie bywa ryzykowne 1
hubert10 Opublikowano 1 godzinę temu Autor Opublikowano 1 godzinę temu Godzinę temu, Patryk Sokol napisał: Co to znaczy? Każdy klej jest do czegoś. CA jest klejem, którego spoina jest mechanicznie słabsza niż żywicy epoksydowej, a z reguły bardziej krucha. Tylko, że to nie ma żadnego znaczenia, gdy mamy do czynienia z tworzywem, do powierzchni którego żywica epoksydowa nie za bardzo ma adhezję (tzn. do powierzchni którego słabo się trzyma). A w przypadku tworzyw o niskiej energii powierzchniowej (czyli wszystkie tworzywa które są "śliskie" w dotyku i w miarę elastyczne) CA ma dużo lepszą przyczepność. Żeby było śmieszniej - CA np. lepiej klei pręty węglowe niż żywica epoksydowa, szczególnie gdy nie ma bawimy się w szlifowanie kompozytu do gołego włókna. A pojęcie "klej dynamiczny" nic nie znaczy według mojej wiedzy. A jak powiedział @arek1989 - balsa i tak jest słabsza od kleju, więc tu się sprawdzi dobrze. A już na koniec - dźwigienki polecam jednak zabezpieczać mechanicznie. Wkręty, zamki z drugiej strony itp. Klejenie bywa ryzykowne Wsn= wsensie taki skrót... Rozumiem już o co chodzi z tym klejem bardziej dynamiczynm to chodzilo mi o to ze CA jest kruchy i wydawalo mi sie że źle znosi drgania lub ciągnięcia itd? Bo CA nie uzyje sie chyba do klejenia wregi silnika w modelu spalinowym?
Patryk Sokol Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu 2 minuty temu, hubert10 napisał: Wsn= wsensie taki skrót... Powiem Ci tak. Zdecydowana większość ludzi tutaj jest starsza ode mnie. Więc skoro ja go nie znam, to tym tym bardziej oni nie będą ogarniać tego skrótu. Ja na przykład myślałem, że to jest Właśnie Nie Wiem 2 minuty temu, hubert10 napisał: Rozumiem już o co chodzi z tym klejem bardziej dynamiczynm to chodzilo mi o to ze CA jest kruchy i wydawalo mi sie że źle znosi drgania lub ciągnięcia itd? Bo CA nie uzyje sie chyba do klejenia wregi silnika w modelu spalinowym? Nie użyjesz, bo zastosowanie jest inne. Wręga silnikowa to epoksyd, albo nawet wikol jeśli są zamki mechaniczne.
Rekomendowane odpowiedzi