Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pamiętam jak mój trener mawiał:" jeśli sport z nauką się nie godzi, rzucaj szkołę! O co chodzi!" Zamiast szkoły można wstawić praca.😎

• Lubię to 1
Opublikowano
6 godzin temu, Jakub Bury napisał:

Pamiętam jak mój trener mawiał:" jeśli sport z nauką się nie godzi, rzucaj szkołę! O co chodzi!" Zamiast szkoły można wstawić praca.😎

He he , no tak ale jakoś na modele też trzeba zarobić także nie ma co narzekać.

Opublikowano

Cześć.

Terenowo macie tam doskonałe warunki, skąd zatem taki pomysł:

Cytat

Za przykładem organizatorów z innych krajów, w kategorii F3L używamy holu składającego się z 15 metrów gumy i 50m żyłki.

Opublikowano

Jak staniemy na lotnisku w Kornym to wydaje się, że przestrzeń jest nieograniczona. Poniżej zamieszczam schemat, który wiele wyjaśnią w kwestii długości holi. Po drugie latanie na krótkim holu powoduje, że mniej się biega po hole. Za każdym razem oszczędamy 100 m. Po trzecie taka długość holu staje się powoli nowym standardem za granicą mimo, że regulamin pozwala na dłuższy hol. Dlatego taka decyzja o długości holu. Regulamin w pełni ją dopuszcza z zastrzeżeniem, że informacja ma być ogłoszona wcześniej. Wtedy zawodnicy mogą się do tej zmiany przygotować.

Korne.jpg

• Lubię to 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Jak pisałem wcześniej rejestracja na zawody jest otwarta, zapraszamy.

Dzięki wcześniejszym zgłoszeniom będę w stanie przygotować odpowiednie pliki by podczas zawodów nazwiska były czytane poprawnie

a nie łamaną angielszczyzną 😉

IMG-20260606-WA0032.thumb.jpg.06ef9c8a636368c709e4483d91fa833e.jpg

Opublikowano

Piękna konkurencja i co ważne nie jest to sport dla elit bo modele są dostępne dla przeciętnego modelarza a podejrzewam że emocje podczas zawodów są równie duże jak w innych droższych klasach modelarstwa lotniczego.

Opublikowano

Kuba, gratuluję wyników i zazdroszczę zabawy 🙂 fajne fotki.

Model to 1000+ pln, w f5l jeszcze dodatkowo z ++. To już nie tak mało jak za 2m drewniaka. Jasne że można latać tańszymi lub własnymi konstrukcjami ale... nie czarujmy się, jeśli ktoś myśli o wynikach to nie ta droga.

Owszem, nadal jest to jedna z tańszych kategorii ale nie taka tania znowu.

Na razie dochodzi jest jeszcze OC, można pominąć jak ktoś lata RC, a w przyszłości pewnie dojdzie jeszcze licencja FAI, a ażeby ją mieć to trzeba opłacić wcześniej członkostwo w jakimś aeroklubie pod sztandarem AP. Dla kogoś latającego dodatkowo w innych kategoriach to żaden dodatkowy koszt, dla młodego chcącego spróbować robi się za drogo.

Opublikowano
Godzinę temu, Elvis napisał:

Dla kogoś latającego dodatkowo w innych kategoriach to żaden dodatkowy koszt, dla młodego chcącego spróbować robi się za drogo.

Myślę ,że nawet dla młodego nie jest drogo. W dzisiejszych czasach 1000zł to nie jest aż tak wiele jak na modelarski sport . Także myślę ,że jest to do udźwignięcia patrząc na inne kategorie modelarstwa to są śmieszne pieniądze. 

Opublikowano

Nie znam się na RES więc się wypowiem :)

Niezaprzeczalną zaletą RESów, jest to, że model w technologii drewnianej można zbudować samemu w domowym zaciszu. Nie potrzeba do tego profesjonalnego warsztatu, ani inwestycji w formy i opanowywania technologii kompozytowych. 

Oczywiście, że zestawy modeli zawodniczych są wyjątkowo drogie. Ale jeżeli na rynku ludzie chcą tyle płacić za nazwę modelu, który nie przeszkadza wyjątkowo dobremu zawodnikowi wygrywać zawody, to tak będzie. Natomiast RESa, można sobie samemu zaprojektować i zbudować za ułamek ceny rynkowej zawodniczego zestawu. Ceny materiałów się nie zredukuje, ale elementy można nawet ciąć samemu, oszczędzając na usłudze lasera. 

Niemniej, żeby szybowiec dobrze latał, konstrukcja musi być dobrze przemyślana. A to zawsze jest bezcenne.

• Lubię to 1
Opublikowano

My latamy własną, rozwijaną konstrukcją DoloRES. Stosujemy zwykłe serwa i tanie materiały. Mamy frajdę z budowania i mamy frajdę z latania. W tym roku nasze grono znowu się powiększyło. W starych i młodych. Nie traktujemy tego latania jako tabelki Excela, w której wszystko musi być na plus. Rowery kosztują, wędki kosztują, podróże kosztują o droższych zabawach nie wspomnę.

Do zobaczenia na zawodach!

• Lubię to 1
Opublikowano
10 godzin temu, Czaro napisał:

Nie znam się na RES więc się wypowiem :)

To całkiem jak ja😂 z tą różnicą ,że Ty jesteś inżynier i fachowiec a ja tylko samouk....

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.