garazowydron Opublikowano 8 godzin temu Opublikowano 8 godzin temu Cześć wszystkim! Jestem nowy w temacie modelarstwa – samolotami zajmuję się dopiero od około 2 miesięcy. Na razie to dla mnie zabawa i nauka, ale już wciągnęło mnie na dobre 🙂 Ostatnio zbudowałem kartonowy samolot sterowany z komputera – inspirowany konstrukcją drona Corvo. Całość zrobiłem z kartonu, a elektronikę (Arduino, odbiornik, ESC itd.) umieściłem w środku kadłuba. Niestety, przy pierwszej próbie lotu model połamał śmigło i nie wzbił się w powietrze. Zastanawiam się, czy problemem nie był źle ustawiony środek ciężkości. Próbowałem obciążyć bardziej tył (bateriami AA), ale wtedy samolot robił fikołka do tyłu zaraz po wypuszczeniu. Gdy nie było obciążenia z tyłu – nurkował dziobem w dół. Czy według Was, bardziej doświadczeni Koledzy, to może być kwestia źle wyważonego środka ciężkości? A może popełniłem jakiś inny klasyczny błąd początkującego? Filmiki z i bez obciążenia - https://drive.google.com/file/d/1Vr9KPVVhs4-X5N3b6v27KVvdY_NyYpKC/view?usp=sharing - https://drive.google.com/file/d/1ViD2NBv27G_99Swpu3tvOrdX1WNGS_lK/view?usp=sharing Z góry dzięki za wszelkie rady i podpowiedzi!
robert.pilot Opublikowano 8 godzin temu Opublikowano 8 godzin temu Gratuluję zajawki. Model nie ma statecznika poziomego? To na początek największy problem. Statecznik poziomy odpowiada za stabilność lotu w poziomie. Moim zdaniem kadłub jest za bardzo krótki. Wyważenie to następna sprawa.
garazowydron Opublikowano 8 godzin temu Autor Opublikowano 8 godzin temu Teraz, robert.pilot napisał: Model nie ma statecznika poziomego? Nie ma.
robert.pilot Opublikowano 8 godzin temu Opublikowano 8 godzin temu W przypadku drona Corvo patrząc na fotografię, widzę różnicę w skrzydłach, inny profil skrzydeł, dłuższa cięciwa i o wiele mniejsza i bardziej opływowa krawędź natarcia niż u ciebie. W internecie jest dużo projektów na "normalne" modele, nie walcz z tym modelem, bo się zniechęcisz a szkoda by było...
garazowydron Opublikowano 7 godzin temu Autor Opublikowano 7 godzin temu 46 minut temu, robert.pilot napisał: W przypadku drona Corvo patrząc na fotografię, widzę różnicę w skrzydłach, inny profil skrzydeł, dłuższa cięciwa i o wiele mniejsza i bardziej opływowa krawędź natarcia niż u ciebie. W internecie jest dużo projektów na "normalne" modele, nie walcz z tym modelem, bo się zniechęcisz a szkoda by było... Starałem się wykonać skrzydło w stylu clarky, nie wyszło idealnie. Czyli problemem nie jest punkt ciężkości?
hubert10 Opublikowano 6 godzin temu Opublikowano 6 godzin temu Cześć Jak szukasz model na start to polecam bardzo toto 0 od motylastego jestem bardzo zadowolony przez 8 lat tylko Kupowałem modele i latam już dobrze i stwierdziłem jakoś 2 lata temu że zacznę budować Nie zawiodłem się! Toto 0 to idealny model na start ( lecz polecam sobie poćwiczyć na symulatorze jak nigdy nie latałeś bo fajnie się nim lata z lotkami na skrzydłach (lata się lepiej poprostu) model jest łatwy i prosty w budowie opisany krok po kroku jak go zbudować ją budowałem go około 2-3 tyg ale można nawet w tydzień! Aby znalesc stronę motylastego wystarczy w Google napisać "Motylasty" i tam znalesć toto 0 sam model zbudowałem przed wakacjiami rok temu ma wylatane około 100 lotów po 10-15min 2
robert.pilot Opublikowano 6 godzin temu Opublikowano 6 godzin temu 2 godziny temu, garazowydron napisał: Ostatnio zbudowałem kartonowy samolot sterowany z komputera Jeszcze jedno. Jak sterujesz modelem z komputera? Nadajniki RC są proporcjonalne, z klawiatury chyba to się nie uda.
Andrzej Klos Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu Wyglada na to, ze Twoj glowny problem to nieodpowiedni profil skrzydla. Do modeli typu plank, potrzebny jest profil samostateczny np Clark YH a nie zwykly Clark Y, ktory ma duzy wspoczynnik momentu. Ale poniewaz masz lotki na calej dlugosci krawedzi splywu, byc moze uda sie model uratowac poprzez uniesienie lotek do gory jako pozycji neutralnej. Przyjrzyj sie fotografii jaka zamiescil kolega @robert.pilot , krawedz splywu jest lekko uniesiona do gory. Bedziesz tez musial experymentowac z polozeniem SC. Tutaj jest przyklad z broszury Jim Marske "Experiment in flying wing sailplanes".
Rekomendowane odpowiedzi