Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szlifowanko I mamy doskonałą połówkę skrzydła 🤩 kolejny krok do przodu przybliżający do oblot.

Mam tkaninę 25g 48g  praz 80g którą przelaminować dwie połowki skrzydeł jak je skleje na soudalu ?

20250702_160459.jpg

20250702_160446.jpg

20250702_160450.jpg

Opublikowano

Pas szerokosci 15cm na łaczeniu połówek z tkaniny 48g a na to druga warstwa szersza ,tak z 25 -30cm szerokosci tej samej gramatury całośc włożona między dwie warstwy grubej gąbki z dwóch stron dwie deseczki i ścisnąć gumami albo ściskami.

Osobiście dałbym krotki łącznik ze sklejki 2mm ale może nie trzeba?

Niech się wypowiedzą koledzy combatowcy.

Opublikowano
56 minut temu, Ares napisał:

Pas szerokosci 15cm na łaczeniu połówek z tkaniny 48g a na to druga warstwa szersza ,tak z 25 -30cm szerokosci tej samej gramatury całośc włożona między dwie warstwy grubej gąbki z dwóch stron dwie deseczki i ścisnąć gumami albo ściskami.

Osobiście dałbym krotki łącznik ze sklejki 2mm ale może nie trzeba?

Niech się wypowiedzą koledzy combatowcy.

Ten łącznik, że sklejki to czego ma się trzymać? 

Tkanine w moich modelach dawałem tak. 

Łącznik ma srodku który kleił fornir, a potem na krawędzi natarcia i spływu zawiniety kwadrat (utworzy trojkat) aby w miejscu gdzie będą gumy tkanina wychodzila ponad 2cm na każdą stronę od kadluba. I nie niszczyła krawędzi natarcia ani spływu.

Notes_250702_213614.jpg

• Dzięki 1
Opublikowano
10 minut temu, japim napisał:

Łącznik ma srodku który kleił fornir, a potem na krawędzi natarcia i spływu zawiniety kwadrat (utworzy trojkat) aby w miejscu gdzie będą gumy tkanina wychodzila ponad 2cm na każdą stronę od kadluba. I nie niszczyła krawędzi natarcia ani spływu.

Notes_250702_213614.jpg

Dziękuję za wyjaśnienie wyglada bardzo konkretnie ! 

A ja dzisiaj jeszcze na dobry wieczór wkleiłem listwę  natarcia którą wyciąłem  z balsy 8mm.

20250702_214111.jpg

20250702_214838.jpg

• Lubię to 2
Opublikowano

Sorki, że się wtrącam..... Te tkaniny, jak już - to odwrotnie. Szersza na spód, węższa na górę. Pewnie po laminowaniu będziesz chciał powierzchnię lekko przeszlifować ? Laminując, jak radzi Ares - 2 tkaninę przetniesz na krawędzi tej węższej i to co zostanie na zewnątrz będziesz woził jako balast... Bo wzmocnienie straci ciągłość ? Rozwiązanie  Przemka - też fajne ! Ale dałbym je z 80. 

Pozdrawiam - Jurek

• Dzięki 1
Opublikowano

tkanina na łączenie tak jak pisał Przemek, te wzmocnienia spływu i natarcia pod gumę obowiązkowo. Jak chcesz mieć równe odcięcie laminatu to możesz wyznaczyć granicę taśmą najlepiej taką nawoskowaną z zewnątrz

• Dzięki 1
Opublikowano

W sumie zastanawiałem sie czy jest sens prowadzić tą relacje bo na forum prawie nikt nie zagląda.

Muszę powiedzieć szczerze że to jest mega koplania wiedzy którą mnie obdarzacie z każdym dniem.

Dziękuję Panowie za każdy wpis z waszą propozycją i dzieleniem się doświadczeniem.

Mega wsparcie!

Dodam jeszcze ze nie moge sie doczekac aż zacznę juz latac tym modelem 🥰

W tym roku jeszcze będę nie wlatany w model ale w przyszłym roku juz będę gotowy ze sprzętem oraz przygotowaniem w locie.

18 minut temu, Jerzy Markiton napisał:

Sorki, że się wtrącam..... Te tkaniny, jak już - to odwrotnie. Szersza na spód, węższa na górę. Pewnie po laminowaniu będziesz chciał powierzchnię lekko przeszlifować ? Laminując, jak radzi Ares - 2 tkaninę przetniesz na krawędzi tej węższej i to co zostanie na zewnątrz będziesz woził jako balast... Bo wzmocnienie straci ciągłość ? Rozwiązanie  Przemka - też fajne ! Ale dałbym je z 80. 

Pozdrawiam - Jurek

Do kombatu trzeba duzo skrzydeł bo jeden strzał i skrzydła nie ma 🤣

Każde skrzydło zrobię inaczej zbierając doświadczenie. 

Bede mógł sprawdzić ile wazy jakie skrzydło i jak z wytrzymałością.

Jest to mój początek drogi z Acesem i tak naprawdę dopiero raczkuje w tym temacie oraz zapoznaje się z techniką budowy. 

• Lubię to 2
Opublikowano

Świetna robota z tymi modelami. Gratulacje!

Zawsze podobały mi się modele do combatu ale jakoś się nie złożyło i nigdy nie miałem, nie latałem...

Nie bardzo się orientuję w regulaminie i przepraszam za głupie pytanie, ale ciągle budujący walczą z wagą, robiąc modele, a coś obiło mi się że w regulaminie jest minimalna waga określona na 1kg.

Czy to prawda?

Budując tego typu model jest taki problem z wagą?

Opublikowano
4 minuty temu, merlin71 napisał:

Świetna robota z tymi modelami. Gratulacje!

Zawsze podobały mi się modele do combatu ale jakoś się nie złożyło i nigdy nie miałem, nie latałem...

Nie bardzo się orientuję w regulaminie i przepraszam za głupie pytanie, ale ciągle budujący walczą z wagą, robiąc modele, a coś obiło mi się że w regulaminie jest minimalna waga określona na 1kg.

Czy to prawda?

Budując tego typu model jest taki problem z wagą?

Dziękuję !

W acesie minimalna waga to 1kg

Z tego co słyszałem to model ktory buduje bez paliwa powinien wyjść 1100g

Ciekawy jestem ile będą ważyć moje dwie pierwsze konstrukcję.

Problem z wagą zaczyna sie jak ktoś zrobi za lekko lub za ciężko trzeba zrobić z głową by się nie rozpadło w powietrzu ale tez zeby nie było za ciężko czyli 1400g bez paliwa.

Opublikowano
2 godziny temu, japim napisał:

Myślałem o wycięciu w styropianie szczeliny i wklejenie tzw. sierżanta wprost w styropian. Klejąc tak na Soudal łącznik trzyma się styropianu bo klej puchnąc wnika w pory styropianu. Bez tkaniny szklanej takie rozwiązanie nie ma racji bytu ale w połączeniu z laminowaniem myślę ,że dodaje trochę wytrzymałości na zginanie zwłaszcza jak profil jest grubszy .

Oczywiście mam swiadomość ,że nie jest to do końca poprawne bo taki łącznik prawidłowo powinien być wklejony pomiędzy dźwigarami albo dwa takie z jednej i drugiej strony dźwigara jak niegdyś się w Jaskółce robiło.

Tu rzecz jasna dźwigarów brak.

2 godziny temu, Jerzy Markiton napisał:

Laminując, jak radzi Ares - 2 tkaninę przetniesz na krawędzi tej węższej i to co zostanie na zewnątrz będziesz woził jako balast... Bo wzmocnienie straci ciągłość ?

Nie straci ponieważ cienka tkanina ładnie się układa i nie trzeba nic przecinać.

Zresztą taki kompozytowy łącznik pracuje na rozciąganie /ściskanie i nawet jakby laminować oddzielnie pasek z góry i dołu nie będzie to miało dużego znaczenia poza tym ,że gumy wgniotą natarcie.

2 godziny temu, japim napisał:

Przetestowane w boju to nawet nie będę dyskutować. Wygląda bardzo rozsądnie🙂

Opublikowano

" W sumie zastanawiałem sie czy jest sens prowadzić tą relacje bo na forum prawie nikt nie zagląda."

Andrzej , spokojnie zaglądają , zaglądają i nie przerywaj relacji , bo jest niesamowicie rzeczowa i bardzo pouczająca. Ja pod wpływem twoich zapisków nabrałem chęci na taki combat. Bardzo fajnie, że  dodajesz zdjęcia każdego wykonanego elementu. Twoja relacja jest konstruktywna i bardzo obrazowa. Nie przerywaj, zapewne nie tylko ja zaraziłem się pod twoim wpływem nową / dla mnie/ formą jakże ciekawych modeli combatów.

m.

• Dzięki 1
Opublikowano
1 godzinę temu, RyżyKoń napisał:

" W sumie zastanawiałem sie czy jest sens prowadzić tą relacje bo na forum prawie nikt nie zagląda."

Andrzej , spokojnie zaglądają , zaglądają i nie przerywaj relacji , bo jest niesamowicie rzeczowa i bardzo pouczająca. Ja pod wpływem twoich zapisków nabrałem chęci na taki combat. Bardzo fajnie, że  dodajesz zdjęcia każdego wykonanego elementu. Twoja relacja jest konstruktywna i bardzo obrazowa. Nie przerywaj, zapewne nie tylko ja zaraziłem się pod twoim wpływem nową / dla mnie/ formą jakże ciekawych modeli combatów.

m.

Dziękuję za słowa które mnie motywują do działania. Bardzo miło gdy ktoś kto buduje bardzo fajne esiaki powie coś miłego.

Uważam że relacja z budowy powinna być dość szczegółowa bo potencjalnie ktoś moze z niej skorzystać podczas budowy swojego modelu.

Listwy natarcia juz dobrze trzymają na kleju D4 wiec niedługo biorę się za szlifowanie

20250703_085557.jpg

• Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.