endriuRC Opublikowano 14 godzin temu Autor Opublikowano 14 godzin temu Szlifowanko I mamy doskonałą połówkę skrzydła 🤩 kolejny krok do przodu przybliżający do oblot. Mam tkaninę 25g 48g praz 80g którą przelaminować dwie połowki skrzydeł jak je skleje na soudalu ?
Ares Opublikowano 12 godzin temu Opublikowano 12 godzin temu Pas szerokosci 15cm na łaczeniu połówek z tkaniny 48g a na to druga warstwa szersza ,tak z 25 -30cm szerokosci tej samej gramatury całośc włożona między dwie warstwy grubej gąbki z dwóch stron dwie deseczki i ścisnąć gumami albo ściskami. Osobiście dałbym krotki łącznik ze sklejki 2mm ale może nie trzeba? Niech się wypowiedzą koledzy combatowcy.
endriuRC Opublikowano 12 godzin temu Autor Opublikowano 12 godzin temu Forma na maskę wydrukowana. Dzięki Sergiusz ! 1
japim Opublikowano 11 godzin temu Opublikowano 11 godzin temu 56 minut temu, Ares napisał: Pas szerokosci 15cm na łaczeniu połówek z tkaniny 48g a na to druga warstwa szersza ,tak z 25 -30cm szerokosci tej samej gramatury całośc włożona między dwie warstwy grubej gąbki z dwóch stron dwie deseczki i ścisnąć gumami albo ściskami. Osobiście dałbym krotki łącznik ze sklejki 2mm ale może nie trzeba? Niech się wypowiedzą koledzy combatowcy. Ten łącznik, że sklejki to czego ma się trzymać? Tkanine w moich modelach dawałem tak. Łącznik ma srodku który kleił fornir, a potem na krawędzi natarcia i spływu zawiniety kwadrat (utworzy trojkat) aby w miejscu gdzie będą gumy tkanina wychodzila ponad 2cm na każdą stronę od kadluba. I nie niszczyła krawędzi natarcia ani spływu. 1
endriuRC Opublikowano 11 godzin temu Autor Opublikowano 11 godzin temu 10 minut temu, japim napisał: Ten łącznik, że sklejki to czego ma się trzymać? Tkanine w moich modelach dawałem tak. Łącznik ma srodku który kleił fornir, a potem na krawędzi natarcia i spływu zawiniety kwadrat (utworzy trojkat) aby w miejscu gdzie będą gumy tkanina wychodzila ponad 2cm na każdą stronę od kadluba. I nie niszczyła krawędzi natarcia ani spływu. Dziękuję za wyjaśnienie wyglada bardzo konkretnie ! A ja dzisiaj jeszcze na dobry wieczór wkleiłem listwę natarcia którą wyciąłem z balsy 8mm. 2
Jerzy Markiton Opublikowano 11 godzin temu Opublikowano 11 godzin temu Sorki, że się wtrącam..... Te tkaniny, jak już - to odwrotnie. Szersza na spód, węższa na górę. Pewnie po laminowaniu będziesz chciał powierzchnię lekko przeszlifować ? Laminując, jak radzi Ares - 2 tkaninę przetniesz na krawędzi tej węższej i to co zostanie na zewnątrz będziesz woził jako balast... Bo wzmocnienie straci ciągłość ? Rozwiązanie Przemka - też fajne ! Ale dałbym je z 80. Pozdrawiam - Jurek 1
pacek Opublikowano 11 godzin temu Opublikowano 11 godzin temu tkanina na łączenie tak jak pisał Przemek, te wzmocnienia spływu i natarcia pod gumę obowiązkowo. Jak chcesz mieć równe odcięcie laminatu to możesz wyznaczyć granicę taśmą najlepiej taką nawoskowaną z zewnątrz 1
endriuRC Opublikowano 10 godzin temu Autor Opublikowano 10 godzin temu W sumie zastanawiałem sie czy jest sens prowadzić tą relacje bo na forum prawie nikt nie zagląda. Muszę powiedzieć szczerze że to jest mega koplania wiedzy którą mnie obdarzacie z każdym dniem. Dziękuję Panowie za każdy wpis z waszą propozycją i dzieleniem się doświadczeniem. Mega wsparcie! Dodam jeszcze ze nie moge sie doczekac aż zacznę juz latac tym modelem 🥰 W tym roku jeszcze będę nie wlatany w model ale w przyszłym roku juz będę gotowy ze sprzętem oraz przygotowaniem w locie. 18 minut temu, Jerzy Markiton napisał: Sorki, że się wtrącam..... Te tkaniny, jak już - to odwrotnie. Szersza na spód, węższa na górę. Pewnie po laminowaniu będziesz chciał powierzchnię lekko przeszlifować ? Laminując, jak radzi Ares - 2 tkaninę przetniesz na krawędzi tej węższej i to co zostanie na zewnątrz będziesz woził jako balast... Bo wzmocnienie straci ciągłość ? Rozwiązanie Przemka - też fajne ! Ale dałbym je z 80. Pozdrawiam - Jurek Do kombatu trzeba duzo skrzydeł bo jeden strzał i skrzydła nie ma 🤣 Każde skrzydło zrobię inaczej zbierając doświadczenie. Bede mógł sprawdzić ile wazy jakie skrzydło i jak z wytrzymałością. Jest to mój początek drogi z Acesem i tak naprawdę dopiero raczkuje w tym temacie oraz zapoznaje się z techniką budowy. 2
merlin71 Opublikowano 10 godzin temu Opublikowano 10 godzin temu Świetna robota z tymi modelami. Gratulacje! Zawsze podobały mi się modele do combatu ale jakoś się nie złożyło i nigdy nie miałem, nie latałem... Nie bardzo się orientuję w regulaminie i przepraszam za głupie pytanie, ale ciągle budujący walczą z wagą, robiąc modele, a coś obiło mi się że w regulaminie jest minimalna waga określona na 1kg. Czy to prawda? Budując tego typu model jest taki problem z wagą?
endriuRC Opublikowano 10 godzin temu Autor Opublikowano 10 godzin temu 4 minuty temu, merlin71 napisał: Świetna robota z tymi modelami. Gratulacje! Zawsze podobały mi się modele do combatu ale jakoś się nie złożyło i nigdy nie miałem, nie latałem... Nie bardzo się orientuję w regulaminie i przepraszam za głupie pytanie, ale ciągle budujący walczą z wagą, robiąc modele, a coś obiło mi się że w regulaminie jest minimalna waga określona na 1kg. Czy to prawda? Budując tego typu model jest taki problem z wagą? Dziękuję ! W acesie minimalna waga to 1kg Z tego co słyszałem to model ktory buduje bez paliwa powinien wyjść 1100g Ciekawy jestem ile będą ważyć moje dwie pierwsze konstrukcję. Problem z wagą zaczyna sie jak ktoś zrobi za lekko lub za ciężko trzeba zrobić z głową by się nie rozpadło w powietrzu ale tez zeby nie było za ciężko czyli 1400g bez paliwa.
Ares Opublikowano 8 godzin temu Opublikowano 8 godzin temu 2 godziny temu, japim napisał: Ten łącznik, że sklejki to czego ma się trzymać? Myślałem o wycięciu w styropianie szczeliny i wklejenie tzw. sierżanta wprost w styropian. Klejąc tak na Soudal łącznik trzyma się styropianu bo klej puchnąc wnika w pory styropianu. Bez tkaniny szklanej takie rozwiązanie nie ma racji bytu ale w połączeniu z laminowaniem myślę ,że dodaje trochę wytrzymałości na zginanie zwłaszcza jak profil jest grubszy . Oczywiście mam swiadomość ,że nie jest to do końca poprawne bo taki łącznik prawidłowo powinien być wklejony pomiędzy dźwigarami albo dwa takie z jednej i drugiej strony dźwigara jak niegdyś się w Jaskółce robiło. Tu rzecz jasna dźwigarów brak. 2 godziny temu, Jerzy Markiton napisał: Laminując, jak radzi Ares - 2 tkaninę przetniesz na krawędzi tej węższej i to co zostanie na zewnątrz będziesz woził jako balast... Bo wzmocnienie straci ciągłość ? Nie straci ponieważ cienka tkanina ładnie się układa i nie trzeba nic przecinać. Zresztą taki kompozytowy łącznik pracuje na rozciąganie /ściskanie i nawet jakby laminować oddzielnie pasek z góry i dołu nie będzie to miało dużego znaczenia poza tym ,że gumy wgniotą natarcie. 2 godziny temu, japim napisał: Tkanine w moich modelach dawałem tak. Łącznik ma srodku który kleił fornir, a potem na krawędzi natarcia i spływu zawiniety kwadrat (utworzy trojkat) aby w miejscu gdzie będą gumy tkanina wychodzila ponad 2cm na każdą stronę od kadluba. I nie niszczyła krawędzi natarcia ani spływu. Przetestowane w boju to nawet nie będę dyskutować. Wygląda bardzo rozsądnie🙂
RyżyKoń Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu " W sumie zastanawiałem sie czy jest sens prowadzić tą relacje bo na forum prawie nikt nie zagląda." Andrzej , spokojnie zaglądają , zaglądają i nie przerywaj relacji , bo jest niesamowicie rzeczowa i bardzo pouczająca. Ja pod wpływem twoich zapisków nabrałem chęci na taki combat. Bardzo fajnie, że dodajesz zdjęcia każdego wykonanego elementu. Twoja relacja jest konstruktywna i bardzo obrazowa. Nie przerywaj, zapewne nie tylko ja zaraziłem się pod twoim wpływem nową / dla mnie/ formą jakże ciekawych modeli combatów. m. 1
endriuRC Opublikowano 9 minut temu Autor Opublikowano 9 minut temu 1 godzinę temu, RyżyKoń napisał: " W sumie zastanawiałem sie czy jest sens prowadzić tą relacje bo na forum prawie nikt nie zagląda." Andrzej , spokojnie zaglądają , zaglądają i nie przerywaj relacji , bo jest niesamowicie rzeczowa i bardzo pouczająca. Ja pod wpływem twoich zapisków nabrałem chęci na taki combat. Bardzo fajnie, że dodajesz zdjęcia każdego wykonanego elementu. Twoja relacja jest konstruktywna i bardzo obrazowa. Nie przerywaj, zapewne nie tylko ja zaraziłem się pod twoim wpływem nową / dla mnie/ formą jakże ciekawych modeli combatów. m. Dziękuję za słowa które mnie motywują do działania. Bardzo miło gdy ktoś kto buduje bardzo fajne esiaki powie coś miłego. Uważam że relacja z budowy powinna być dość szczegółowa bo potencjalnie ktoś moze z niej skorzystać podczas budowy swojego modelu. Listwy natarcia juz dobrze trzymają na kleju D4 wiec niedługo biorę się za szlifowanie
Rekomendowane odpowiedzi