Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. ToMarkov Opublikowano Czwartek o 17:28 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano Czwartek o 17:28 Witam, Wrzucam kilka zdjęć z budowy modelu szybowca Foka-4. Dzięki uprzejmości kolegi z lotniska w moje ręce trafił kadłub foki w skali 1:5. Postanowiłem mu dorobić skrzydla i ogon oraz pozostałe niezbędne akcesoria by wzbił się w powietrze. Na pierwszy rzut poszły skrzydła. Wyciąlem rdzenie że styropianu i profilu HQ3.0/12 i po oklejeniu fornirem , zostały zalaminowane i pomalowane akrylem. Stateczniki wykonalem z balsy, wzmocnione tkanina szklaną i pokryte folią. Nie robiłem zdjęć z każdego etapu ale zamieszczam kilka z budowy. Model ma 3m rozpiętości i waga do lotu z pakietem 3s 4000mAh po wyważeniu wyszła 3310g. Napęd to silnik Xpower, ESC 80A i śmigło 14x7. Oblot jest zaplanowany na jutro. 16
robas69 Opublikowano Czwartek o 21:43 Opublikowano Czwartek o 21:43 Bardzo ładnie wyszła. Udanego oblotu.
Andrzej Klos Opublikowano Czwartek o 22:46 Opublikowano Czwartek o 22:46 Super! Gratulacje. Masz tez ladnie zrobiony warsztat, musze troche od Ciebie sciagnac w moim nowym warsztacie.
robas69 Opublikowano wczoraj o 03:59 Opublikowano wczoraj o 03:59 Czy mógłbyś zrobić zdjęcia wnętrza kadłuba (wręgi, ołów, mocowanie silnika i serw, akumulatora)?
ToMarkov Opublikowano wczoraj o 07:33 Autor Opublikowano wczoraj o 07:33 3 godziny temu, robas69 napisał: Czy mógłbyś zrobić zdjęcia wnętrza kadłuba (wręgi, ołów, mocowanie silnika i serw, akumulatora)? Jest jeszcze serwo do zaczepu do holowania. 30g ołowiu jest pod silnikiem, zwykle ciężarki do wyważania kół. 8 godzin temu, Andrzej Klos napisał: Masz tez ladnie zrobiony warsztat Dziękuję, ale jest spory bałagan. Muszę ogarnąć 1
robas69 Opublikowano 23 godziny temu Opublikowano 23 godziny temu Foka ma długi dziób więc tylko 30 g ołowiu + silnik + aku 4000 mAh wyważyło model.
ToMarkov Opublikowano 23 godziny temu Autor Opublikowano 23 godziny temu 2 minuty temu, robas69 napisał: Foka ma długi dziób więc tylko 30 g ołowiu + silnik + aku 4000 mAh wyważyło mode Dokładnie. Serwa dałem do przodu i maksymalnie lekkie starałem się zrobić stateczniki. Do oblotu mam 83mm ustawiony CG i zobaczymy jak to się będzie zachowywać.
Rekomendowane odpowiedzi