Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, robas69 napisał:

Czy mógłbyś zrobić zdjęcia wnętrza kadłuba (wręgi, ołów, mocowanie silnika i serw, akumulatora)?

IMG_20250725_092928.thumb.jpg.205b57502c7825565889cb652efb1371.jpg

Jest jeszcze serwo do zaczepu do holowania. 30g ołowiu jest pod silnikiem, zwykle ciężarki do wyważania kół.

8 godzin temu, Andrzej Klos napisał:

Masz tez ladnie zrobiony warsztat

Dziękuję, ale jest spory bałagan. Muszę ogarnąć :)

• Lubię to 1
Opublikowano

2 minuty temu, robas69 napisał:

Foka ma długi dziób więc tylko 30 g ołowiu + silnik + aku 4000 mAh wyważyło mode

Dokładnie. Serwa dałem do przodu i maksymalnie lekkie starałem się zrobić stateczniki. Do oblotu mam 83mm ustawiony CG i zobaczymy jak to się będzie zachowywać. 

Opublikowano
13 godzin temu, robas69 napisał:

Oblot udany?

Niestety niepowodzenie. 

Model po starcie przechylił się w prawą stronę i pogłębiał przechylenie, brak reakcji na lotki - miałem już pełne wychylenie drążka  w lewą stronę ale model nadal przechylał się w prawo. Gdy odpuściłem trochę lotki to niestety przechylenie się pogłębiło i model wpadł w korkociąg. 

Podejrzewam zwichrowanie prawego skrzydła i zbyt mała powierzchnia lotek. 

Muszę zbudować nowe skrzydla. 

Opublikowano
26 minut temu, ToMarkov napisał:

Niestety niepowodzenie. 

Model po starcie przechylił się w prawą stronę i pogłębiał przechylenie, brak reakcji na lotki - miałem już pełne wychylenie drążka  w lewą stronę ale model nadal przechylał się w prawo. Gdy odpuściłem trochę lotki to niestety przechylenie się pogłębiło i model wpadł w korkociąg. 

Nie chcialem tego pisac przedtem, wiec napisze teraz 😁:

- Czy miales ten sam profil na calej rozpietosci?

-Czy zastosowales zwichrzenie skrzydla?

Opublikowano
1 godzinę temu, Andrzej Klos napisał:

Nie chcialem tego pisac przedtem, wiec napisze teraz 😁:

- Czy miales ten sam profil na calej rozpietosci?

-Czy zastosowales zwichrzenie skrzydla?

Tak, ten sam profil na całej rozpiętości.

Zwichrzenia nie było. 

Jeszcze teraz w radiu obadalem że miałem ustawione różnicowe wychylenie lotki ale to raczej nie miało wpływu na takie zachowanie się modelu. 

No nic, wyciągam wnioski i buduje nowe skrzydla , staranniej i z większymi lotkami.  

Opublikowano

Przykro mi. Szkoda modelu. Może skontaktuj sie ze Zyszkiem Peksą. Ma w ofercie Fokę w dwóch skalach. Warto popytać o profil i proporcje lotek. Tylko z drugiej strony lotka nie będzie lekarstwem na takie zwichrzenie modelu powodujące wejście modelu w korek. Zakladam, że to był start na silniku, więc nie problem w zbyt małej prędkości.

Opublikowano

1- Sprawdzałeś wagę, obydwóch skrzydeł lewego i prawego .

Wygląda na to ze jest przeważony w prawe skrzydło .

2 - Kąty zaklinowania obu połowek płata trzeba by sprawdzić .

Przy żebrach przy kadłubowych tzw , nasadowe .

Opublikowano
4 godziny temu, ToMarkov napisał:

Niestety niepowodzenie. 

Serwo...? Miałem podobny przypadek w swojej Foce, mniejszej, też rozwalona. Różne przyczyny brałem pod uwagę, okazało się że  serwo lotki  raz działało a raz nie, przełamany kabelek. Akurat przestało działać jak lotka była wychylona. W sumie banał aczkolwiek kosztowny

Opublikowano
Godzinę temu, zbjanik napisał:

Do listy możliwych przyczyn jeszcze jedna, najbardziej banalna: rewers?

oj banalna, banalna ... ale zdarza się 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.