Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. ToMarkov Opublikowano Czwartek o 17:28 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano Czwartek o 17:28 Witam, Wrzucam kilka zdjęć z budowy modelu szybowca Foka-4. Dzięki uprzejmości kolegi z lotniska w moje ręce trafił kadłub foki w skali 1:5. Postanowiłem mu dorobić skrzydla i ogon oraz pozostałe niezbędne akcesoria by wzbił się w powietrze. Na pierwszy rzut poszły skrzydła. Wyciąlem rdzenie że styropianu i profilu HQ3.0/12 i po oklejeniu fornirem , zostały zalaminowane i pomalowane akrylem. Stateczniki wykonalem z balsy, wzmocnione tkanina szklaną i pokryte folią. Nie robiłem zdjęć z każdego etapu ale zamieszczam kilka z budowy. Model ma 3m rozpiętości i waga do lotu z pakietem 3s 4000mAh po wyważeniu wyszła 3310g. Napęd to silnik Xpower, ESC 80A i śmigło 14x7. Oblot jest zaplanowany na jutro. 16
robas69 Opublikowano Czwartek o 21:43 Opublikowano Czwartek o 21:43 Bardzo ładnie wyszła. Udanego oblotu.
Andrzej Klos Opublikowano Czwartek o 22:46 Opublikowano Czwartek o 22:46 Super! Gratulacje. Masz tez ladnie zrobiony warsztat, musze troche od Ciebie sciagnac w moim nowym warsztacie.
robas69 Opublikowano Piątek o 03:59 Opublikowano Piątek o 03:59 Czy mógłbyś zrobić zdjęcia wnętrza kadłuba (wręgi, ołów, mocowanie silnika i serw, akumulatora)?
ToMarkov Opublikowano Piątek o 07:33 Autor Opublikowano Piątek o 07:33 3 godziny temu, robas69 napisał: Czy mógłbyś zrobić zdjęcia wnętrza kadłuba (wręgi, ołów, mocowanie silnika i serw, akumulatora)? Jest jeszcze serwo do zaczepu do holowania. 30g ołowiu jest pod silnikiem, zwykle ciężarki do wyważania kół. 8 godzin temu, Andrzej Klos napisał: Masz tez ladnie zrobiony warsztat Dziękuję, ale jest spory bałagan. Muszę ogarnąć 1
robas69 Opublikowano Piątek o 09:25 Opublikowano Piątek o 09:25 Foka ma długi dziób więc tylko 30 g ołowiu + silnik + aku 4000 mAh wyważyło model.
ToMarkov Opublikowano Piątek o 09:29 Autor Opublikowano Piątek o 09:29 2 minuty temu, robas69 napisał: Foka ma długi dziób więc tylko 30 g ołowiu + silnik + aku 4000 mAh wyważyło mode Dokładnie. Serwa dałem do przodu i maksymalnie lekkie starałem się zrobić stateczniki. Do oblotu mam 83mm ustawiony CG i zobaczymy jak to się będzie zachowywać.
ToMarkov Opublikowano wczoraj o 10:01 Autor Opublikowano wczoraj o 10:01 13 godzin temu, robas69 napisał: Oblot udany? Niestety niepowodzenie. Model po starcie przechylił się w prawą stronę i pogłębiał przechylenie, brak reakcji na lotki - miałem już pełne wychylenie drążka w lewą stronę ale model nadal przechylał się w prawo. Gdy odpuściłem trochę lotki to niestety przechylenie się pogłębiło i model wpadł w korkociąg. Podejrzewam zwichrowanie prawego skrzydła i zbyt mała powierzchnia lotek. Muszę zbudować nowe skrzydla.
Andrzej Klos Opublikowano 23 godziny temu Opublikowano 23 godziny temu 26 minut temu, ToMarkov napisał: Niestety niepowodzenie. Model po starcie przechylił się w prawą stronę i pogłębiał przechylenie, brak reakcji na lotki - miałem już pełne wychylenie drążka w lewą stronę ale model nadal przechylał się w prawo. Gdy odpuściłem trochę lotki to niestety przechylenie się pogłębiło i model wpadł w korkociąg. Podejrzewam zwichrowanie prawego skrzydła i zbyt mała powierzchnia lotek. Muszę zbudować nowe skrzydla. Nie chcialem tego pisac przedtem, wiec napisze teraz 😁: - Czy miales ten sam profil na calej rozpietosci? -Czy zastosowales zwichrzenie skrzydla?
ToMarkov Opublikowano 22 godziny temu Autor Opublikowano 22 godziny temu 1 godzinę temu, Andrzej Klos napisał: Nie chcialem tego pisac przedtem, wiec napisze teraz 😁: - Czy miales ten sam profil na calej rozpietosci? -Czy zastosowales zwichrzenie skrzydla? Tak, ten sam profil na całej rozpiętości. Zwichrzenia nie było. Jeszcze teraz w radiu obadalem że miałem ustawione różnicowe wychylenie lotki ale to raczej nie miało wpływu na takie zachowanie się modelu. No nic, wyciągam wnioski i buduje nowe skrzydla , staranniej i z większymi lotkami.
robas69 Opublikowano 21 godzin temu Opublikowano 21 godzin temu Przykro mi. Szkoda modelu. Może skontaktuj sie ze Zyszkiem Peksą. Ma w ofercie Fokę w dwóch skalach. Warto popytać o profil i proporcje lotek. Tylko z drugiej strony lotka nie będzie lekarstwem na takie zwichrzenie modelu powodujące wejście modelu w korek. Zakladam, że to był start na silniku, więc nie problem w zbyt małej prędkości.
Artur Lis Opublikowano 21 godzin temu Opublikowano 21 godzin temu 1- Sprawdzałeś wagę, obydwóch skrzydeł lewego i prawego . Wygląda na to ze jest przeważony w prawe skrzydło . 2 - Kąty zaklinowania obu połowek płata trzeba by sprawdzić . Przy żebrach przy kadłubowych tzw , nasadowe .
milo Opublikowano 19 godzin temu Opublikowano 19 godzin temu 4 godziny temu, ToMarkov napisał: Niestety niepowodzenie. Model po starcie przechylił się w prawą stronę i pogłębiał przechylenie, brak reakcji na lotki - miałem już pełne wychylenie drążka w lewą stronę ale model nadal przechylał się w prawo. Gdy odpuściłem trochę lotki to niestety przechylenie się pogłębiło i model wpadł w korkociąg. Podejrzewam zwichrowanie prawego skrzydła i zbyt mała powierzchnia lotek. Muszę zbudować nowe skrzydla. Serwo...? Miałem podobny przypadek w swojej Foce, mniejszej, też rozwalona. Różne przyczyny brałem pod uwagę, okazało się że serwo lotki raz działało a raz nie, przełamany kabelek. Akurat przestało działać jak lotka była wychylona. W sumie banał aczkolwiek kosztowny
zbjanik Opublikowano 17 godzin temu Opublikowano 17 godzin temu Do listy możliwych przyczyn jeszcze jedna, najbardziej banalna: rewers?
RobRoy Opublikowano 16 godzin temu Opublikowano 16 godzin temu Godzinę temu, zbjanik napisał: Do listy możliwych przyczyn jeszcze jedna, najbardziej banalna: rewers? oj banalna, banalna ... ale zdarza się
ToMarkov Opublikowano 15 godzin temu Autor Opublikowano 15 godzin temu 1 godzinę temu, zbjanik napisał: rewers? Wykluczam. Praca lotek na ziemi była w porządku. Elektrycznie do tej pory sprawne wszystkie stery więc też bym to wykluczył. Błąd tkwi moim zdaniem w zbyt małej powierzchni lotek i prawdopodobnie źle wyliczonym środkiem ciężkości. 5 godzin temu, Artur Lis napisał: 2 - Kąty zaklinowania obu połowek płata trzeba by sprawdzić . Przy żebrach przy kadłubowych tzw , nasadowe . Tutaj również mógłbyc popełniony błąd. Sprawdzałem zaklinowanie w zasadzie na jednym płacie przy nasadzie i założyłem niesłusznie że po drugiej stronie mam tak samo.
robas69 Opublikowano 13 godzin temu Opublikowano 13 godzin temu Tutaj widać proporcje lotek do płata w modelu Oldgliders w skali 1:5
Ares Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu 10 godzin temu, ToMarkov napisał: Tutaj również mógłbyc popełniony błąd. Sprawdzałem zaklinowanie w zasadzie na jednym płacie przy nasadzie i założyłem niesłusznie że po drugiej stronie mam tak samo. Każdemu się może zdarzyć ,ludzka rzecz ,ale dobrą praktyką na przyszłość jest sprawdzenie wszystkich kątów zaklinowania zarówno skrzydeł jak również statecznika poziomego i silnika przed oblotem. Zwróć również uwagę na ustawienie tzw. różnicowości wychylenia lotek:lotka w dół powinna się wychylać mniej niż do góry. Nie sądzę aby to było przyczyną ale warto o rym pamietać.
Rekomendowane odpowiedzi