Skocz do zawartości

Jak zasilac odbiornik z lipo 2s i 3s, czy potrzebne jest dodatkowe urządzenie zmieniajace napięcie ?

Rekomendowane odpowiedzi

• Tytuł został zmieniony na Jak zasilac odbiornik z lipo 2s i 3s, czy potrzebne jest dodatkowe urządzenie zmieniajace napięcie ?
Opublikowano

Trzeba w specyfikacji odbiornika sprawdzic, jakie napiecie akceptuje.

Ja uzywam FrSky - biora do od 4V do 10V.

Czynnikiem limitujacym sa raczej serwa (tu czesto do 2S) i mechanizmy wysuwania podwozia raczej (te od Freewinga tylko do 5,5V).

Opublikowano
10 godzin temu, adam.trzaskowski napisał:

Trzeba w specyfikacji odbiornika sprawdzic, jakie napiecie akceptuje.

Co jest lepsze dla odbiornika - zasilanie z BEC-a, który daje stabilne napięcie 5 V czy bezpośrednio z baterii 2S ?

W szybowcu jest to jakaś oszczędność przy eliminacji BECa... ale już elektro-szybowcu w którym trzeba dać regulator  .... ???

Opublikowano

Tu nie chodzi o oszczędność, ani o to co jest lepsze tylko o konkretną sytuację.

1. W modelu F3K mam akumulator Lipo 1 lub 2s. Gdybym chciał dać regulator to po pierwsze brak miejsca po drugie dodatkowa, niepotrzebna waga.
  2. W Cularisie MPXa z silnikiem zasilanym pakietem LiPo 4s miałem zewnętrznego BECa bo ten w regulatorze miał za małą wydajność prądową do 6-ciu mocnych serw.
  3. W modelu ESA wystarczył BEC 2A w regulatorze.
  4. W dużym modelu szybowca lub samolotu osobne pakiety, często po dwa zasilające równolegle odbiornik i serwa to norma bo chodzi o zmniejszenie ryzyka utraty zasilania.
  5. Są też inne przypadki. Do tego dochodzi akceptowany zakres napięcia przez odbiornik + zakres napięcia obsługiwany przez serwa i oczekiwana moc serw przy napięciu, które planujemy zapodać.  Przykładowo odbiornik R3204SB T-FHSS w modelu F3K zakres napięć 3,5 - 8,4V, serwa KST A08H zakres napięć 3,8 - 8,4V. Zasilanie LiPo 1s, czyli naładowany aku daje 4,2V, serwo przy napięciu 3,8V daje moment obrotowy 1,4kg co jest wystarczające dla tego typu modelu. 
  • Lubię to 2
  • Dzięki 1
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.