japim Opublikowano Czwartek o 08:59 Opublikowano Czwartek o 08:59 https://pl.aliexpress.com/item/1005009464760763.html https://ae-pic-a1.aliexpress-media.com/kf/Secb2223a879a41fcb0f8d93de1fecd13l.jpg_960x960q75.jpg_.avif
adam.trzaskowski Opublikowano Czwartek o 10:51 Opublikowano Czwartek o 10:51 Trzeba w specyfikacji odbiornika sprawdzic, jakie napiecie akceptuje. Ja uzywam FrSky - biora do od 4V do 10V. Czynnikiem limitujacym sa raczej serwa (tu czesto do 2S) i mechanizmy wysuwania podwozia raczej (te od Freewinga tylko do 5,5V).
RobRoy Opublikowano Czwartek o 21:37 Opublikowano Czwartek o 21:37 10 godzin temu, adam.trzaskowski napisał: Trzeba w specyfikacji odbiornika sprawdzic, jakie napiecie akceptuje. Co jest lepsze dla odbiornika - zasilanie z BEC-a, który daje stabilne napięcie 5 V czy bezpośrednio z baterii 2S ? W szybowcu jest to jakaś oszczędność przy eliminacji BECa... ale już elektro-szybowcu w którym trzeba dać regulator .... ???
samolocik Opublikowano wczoraj o 06:04 Opublikowano wczoraj o 06:04 Tu nie chodzi o oszczędność, ani o to co jest lepsze tylko o konkretną sytuację. W modelu F3K mam akumulator Lipo 1 lub 2s. Gdybym chciał dać regulator to po pierwsze brak miejsca po drugie dodatkowa, niepotrzebna waga. W Cularisie MPXa z silnikiem zasilanym pakietem LiPo 4s miałem zewnętrznego BECa bo ten w regulatorze miał za małą wydajność prądową do 6-ciu mocnych serw. W modelu ESA wystarczył BEC 2A w regulatorze. W dużym modelu szybowca lub samolotu osobne pakiety, często po dwa zasilające równolegle odbiornik i serwa to norma bo chodzi o zmniejszenie ryzyka utraty zasilania. Są też inne przypadki. Do tego dochodzi akceptowany zakres napięcia przez odbiornik + zakres napięcia obsługiwany przez serwa i oczekiwana moc serw przy napięciu, które planujemy zapodać. Przykładowo odbiornik R3204SB T-FHSS w modelu F3K zakres napięć 3,5 - 8,4V, serwa KST A08H zakres napięć 3,8 - 8,4V. Zasilanie LiPo 1s, czyli naładowany aku daje 4,2V, serwo przy napięciu 3,8V daje moment obrotowy 1,4kg co jest wystarczające dla tego typu modelu. 2 1
Rekomendowane odpowiedzi