Skocz do zawartości

Awaria komputera

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam informatyków specjalistów!

Kilka dni temu przy uruchamianiu komputera,  który składałem około 15 lat temu usłyszałem jeden dlugi sygnał i trzy krótkie. No i na monitorze nic nie ma. Nie wiem czy się w ogóle uruchomił system.

Płyta główna asus P5-ND

Karta graficzna 9800GT 512 MG DDR 3

Ramy jakieś patrioty ale już nie pamiętam, coś około 3-4GB.

Kilkanaście lat ładnie śmigał no i się coś zepsuło.

Po wymianie karty graficznej to samo. Bez karty tak samo wygrywa dźwięki.

Więc ja już nie dam rady sprawdzić co jest nie tak.

Opublikowano

Robiłem różne konfiguracje. 

Baterie mam prawie nową, ale wiem że komputer może chodzić na rozładowanej bateri. Bo tak jakiś czas działał aż do wymiany na nową. 

Wszystko poodlaczalem, zamieniłem ramy czy któryś z trzech co mam nie jest zepsuty. 

Za każdym razem ten sam jeden dlugi i trzy krótkie dźwięki czy wszystko odłączone czy wszystko podpięte. 

Opublikowano

Mi się wydaje, że w tym przypadku będzie awaria wieku komputera bo ja go mam jeszcze na windows Vista pierwszy, który wyszedł 😅

I mi się wydaje , że to zdechła pł. główna ale nie cała tylko jakiś tam drobny podzespół.

Oczywiście już takiej nie dostanę ASUS P5N-D.

Wcześniej w przeszłości kilka razy nie uruchamiał się, tylko zawieszał na stałym poziomie pracy bez żadnych dźwięków. A po objawach można było wywnioskować, że zatrzymywał się dysk twardy lub nie jechał dalej z robotom 🤪

Po kolejnym uruchomieniu ruszał pełną mocą i wszystko chodziło dobrze aż do momentu wygrywanych tych dźwięków.

Jaki jest problem? Kupić inną pł. nową głowną pasującą pod:

socket - 775

nForce 750i SLI

ATX

DDR2, maks. 8 GB

Taka jak Kod producenta: P5N-D

i podmienić. Chodzi o dane z dysku twardego i o pozostałe sprawne podzespoły żeby nie pchać się w koszta.

Ja myślałem, ze z wygrywanej melodyjki padnięta karta graficzna, ale bez karty to samo , z nową kartą też.

Opublikowano

Taniej (zwłaszcza dla zdrowia) będzie kupić polizingowca z w10/11... 

Pierwsze z brzegu w budżecie ~250pln:

https://amso.pl/product-pol-261961-HP-Compaq-Pro-6300-SFF-i3-3220-2x3-3GHz-16GB-500GB-HDD-BN-Windows-10-Professional.html

https://amso.pl/product-pol-269264-HP-Compaq-8200-Elite-SFF-i5-2400-4x3-4GHz-16GB-500GB-HDD-DVD-Windows-10-Home.html

Jak uda Ci się przypadkiem znaleźć taką płytę to pewnie będzie w niewiele lepszym stanie od Twojej. Do tego zasilacz ma bank stracił na wydajności. Jak się lubisz bawić w sentymenty to na to nie poradzę. Taki blaszak to nie Amiga żeby warto było za wszelką cenę reanimować. ;)  

Co więcej jest szansa (nikła ale jest), że po podpięciu dysku na takim kompie ta Vista wystartuje. Wcześniej radzę zrobić backup. 

A za 4 stówki to można mieć fajnego laptopa Lenovo t470s.

Opublikowano
Godzinę temu, Granacik napisał:

Taniej (zwłaszcza dla zdrowia) będzie kupić polizingowca z w10/11... 

Pierwsze z brzegu w budżecie ~250pln:

https://amso.pl/product-pol-261961-HP-Compaq-Pro-6300-SFF-i3-3220-2x3-3GHz-16GB-500GB-HDD-BN-Windows-10-Professional.html

https://amso.pl/product-pol-269264-HP-Compaq-8200-Elite-SFF-i5-2400-4x3-4GHz-16GB-500GB-HDD-DVD-Windows-10-Home.html

Jak uda Ci się przypadkiem znaleźć taką płytę to pewnie będzie w niewiele lepszym stanie od Twojej. Do tego zasilacz ma bank stracił na wydajności. Jak się lubisz bawić w sentymenty to na to nie poradzę. Taki blaszak to nie Amiga żeby warto było za wszelką cenę reanimować. ;)  

Co więcej jest szansa (nikła ale jest), że po podpięciu dysku na takim kompie ta Vista wystartuje. Wcześniej radzę zrobić backup. 

A za 4 stówki to można mieć fajnego laptopa Lenovo t470s.

a co z danymi z dysku?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.